Dit gebeurt door middel van de campagne ‘Orange the World’. Kenmerkend voor de campagne zijn de gebouwen die in steden over de hele wereld oranje worden uitgelicht. Ook in Fryslân worden verschillende gebouwen oranje verlicht. Daarnaast brengen we Veilig Thuis onder de aandacht. De organisatie waar iedereen terecht kan voor advies wanneer je zelf of in je omgeving te maken krijgt met huiselijk geweld.
Orange the World
In Nederland krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Gemiddeld wordt elke acht dagen in Nederland een vrouw vermoord door (ex)partnergeweld. Met de internationale campagne Orange the World wordt hier aandacht voor gevraagd. Oranje staat voor dageraad en zonsopgang: voor een hoopvolle, geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen.
Hulp vragen
Naar schatting vertelt slechts 40% van de vrouwen die te maken heeft gehad met geweld een bekende of een organisatie over wat er gebeurd is. Ze weten vaak niet waar ze terechtkunnen, ze schamen zich en zijn bang dat ze niet worden geloofd.
#medestander
Het thema dit jaar is #medestander. Samen kunnen we geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen door voor ze op te komen. Dit kun je doen door zelf geen geweld te gebruiken, ervaringsverhalen van vrouwen serieus te nemen. Door erover te praten het taboe op geweld te doorbreken. En mensen in je omgeving aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.
Veilig Thuis
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt in Fryslân waar je terecht kan voor vragen over huiselijk geweld, partnergeweld, kinder- of ouderenmishandeling een vechtscheiding of seksueel geweld. Ook als je twijfelt kun je hier 24/7 (anoniem) terecht. Veilig Thuis is er zowel voor omstanders als wanneer je zelf te maken hebt met huiselijk geweld. Veilig Thuis luistert naar je verhaal, je krijgt advies en samen kijken jullie wat je het beste verder helpt.
- Zit jij in een gewelddadige thuissituatie of ken je iemand in je omgeving die hiermee te maken heeft? En wil je hierover advies? Neem dan contact op met het Veilig Thuis Friesland. Je kunt 24/7 gratis (en anoniem) bellen met 0800-2000 of (anoniem) chatten via de website van Veilig Thuis Friesland op werkdagen van 9.00-17.00. Bij direct gevaar bel 112.