Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Tiede Dijkstra ~ Sparky en Geert

15-09-2023

HARLINGEN - Tiede's tweewekelijkse column over muziek!

Het Alternatief is een programma van Bert Erents, Tiede Dijkstra en Peter Wierda. Drie muziekliefhebbers die het tijdslot op de vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 uur vullen op omroeprsh.nl. Een vast onderdeel van dit programma is de plaat en zijn verhaal. Iedere uitzending heeft Tiede een filosofisch, politiek of muzikaal verhaal gekoppeld aan een plaat. Deze verhalen worden tweewekelijks op Harlingenboeit.nl gepubliceerd.

 


 

Tekst Tiede Dijkstra

 

Vandaag het verhaal van 8 september 2023.

 

Peter, ik ga iets doen wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Ik ga dit verhaal opdragen. Aan een dier. Je hoort het goed: dit verhaal is voor een dier. Maar als ik eerlijk ben: niet alleen voor haar -’ze’ is namelijk een hond-, maar ook voor haar baasje. Vanavond gaat het over een heilige twee-eenheid. Zoals je bepaalde dingen niet los van elkaar kunt zien, geldt dit ook voor Sparky en Geert. Onlosmakelijk. In een adem. Onvoorwaardelijk. Can't Have One Without The Other, zong Sinatra ooit. Dat. Zeg je de een, dan zeg je de ander. Zie je de een, denk je de ander. Vrije vertaling op de Van Toors: Zie Je Sparky Gaan, Dan Komt Geert Er Aan. Deus Et Fili, Spiritus Sancti Absentis.

 

Vroegere Simon & Garfunkel. Donald Fagen en Walter Becker. Hall & Oates, Eric B. & Rakim, George & Andrew, Lennox & Stewart, Sam & Dave, Karen & Richard Carpenter, Orzabal & Smith, Queen mét Mercury, The Gathering met Anneke, Metallica met Cliff, NWA met Ice Cube, NSYNC met JT, Stone Temple Pilots mét Scott Weiland, Rage met Zach, Soundgarden met Chris, Creedence met Fogerty, Black Flag met Rollins, Floyd met Waters óf Gilmour, Nirvana met Cobain, Doors met Jim, Type ‘O’ Negative met Peter Steele, Division met Curtis, Ace Of Spades met Lemmy, Cream met Baker of Clapton, Wild Romance met Brood, INXS met Michael, Talk Talk met Hollis, Oasis met Noel of Liam, Sepultura met Max of Igor, Entombed met Lars of Death met Chuck.

 

Ik weet 't: het is een lange lijst. Had nog veel langer kunnen zijn. Muziekvoorbeelden zijn er genoeg. Waarom muziekvoorbeelden? Nou, ten eerste omdat dit een muziekprogramma is. Anders had ik wel referenties over Smokey zonder The Bandit, Glover zonder Gibson of Back zonder Future gemaakt.

 

Maar vooral omdat Geert en Sparky muziek zijn. Zolang ik Geit ken, ademt hij muziek. Godmagwetenhoevaak dronken en veel te laat/vroeg muziek draaien. Elkaar verbazen over afwijkende muzieksmaak, terwijl we over het meeste hetzelfde denken. Bands dan. Albums…mwah. Taylor Swift vindt hij mooi. Ik Mariah Carey. Dan snappen we elkaar niet. Hij appt me op 5 augustus een foto van twee ABBA-albums. Tekst: "Jij belang bij?" "Ik moet dit niet in mijn huis hebben." Snap ik niet. Terwijl hij niet kan begrijpen dat ik Electric Callboy geweldig vind. Van Morrison is ovrgns onze safe space. Vinden we allebei de shit.

 

29 mei 2022 waren we in Amsterdam. Lemonheads speelden in De Melkweg. Nachtje geslapen, dronken geworden en een akoestisch optreden van Evan op het terras om de hoek. Eerder die dag zat ik naast ‘m in de zon voor The Bulldog op het Leidseplein. Tegen de gevel rechts van ons zat een dakloze man met zijn hond. Tijdens ons tweede drankje stond Sparky's baasje op, liep de man voorbij en ging de hoek om. Uit het zicht bleek een AH te zitten. Mijn vriend kocht daar brokken, water en gaf dit samen met wat geld aan de man onder het KFC lichtbord.

 

Ik was geroerd. De man overduidelijk ook. Paar voorbijgangers bleven staan. Prachtig gebaar, no discussion. Maar als deze man geen hond had gehad, was mijn baco-drinkende vriend niet opgestaan. Hij heeft namelijk een groot hart. Niet in de medische zin, nee, hij is de allergrootste dierenvriend die ik ken. Appte ‘m vorige week donderdag dat hij een belachelijk groot hart heeft. Deed ik met een reden. Laat ik je vertellen waarom.

 

In 2006 kwam deze -toen 29-jarige- punkrocker in contact met een stichting die zich bekommerde om -onder andere- Spaanse zwerfhonden en daardoor een 2-jarige pup. Kruising. Alleen, asiel, verlaten. Vuilnisbakkenras, in de volksmond. Maar don't judge a book by its cover; DNA doesn't determine worth. Mijn dierenvriend herkende in dit kleine, viervoetige meisje iets. Iets van zichzelf. Prong zong Prove You Wrong. Een kans om te bewijzen dat vooroordelen precies dát zijn. Dat een kaft niets over de inhoud zegt. Dat odds are there to be beaten. Hij noemde haar Sparky. Zij vond dat goed.

 

Ken je de clip van Something Happened On The Way To Heaven van Phil Collins? Houd dit even in je achterhoofd. De 29- en 2-jarige zijn samen terug naar Nederland gegaan. Noem 't wat je wilt, maar het moest zo zijn. Zij een pup met een anders donkere toekomst en niemand om van te houden of van gehouden te worden. En hij met liefde te over en niemand om het aan te geven. Zij was een outcast, hij voelde zich er een. Samen leerden ze elkaar acceptatie. Van zichzelf, van elkaar, van hun omgeving. Vertrouwen. Zij in hem, hij in haar en beiden in anderen. Ze maakten elkaar beter. Hielpen elkaar. Ze werden vanzelfsprekend. Synoniem. Haar naam kwam naast de zijne op het bordje bij de voordeur. Ze werd een bandnaam.

 

Ze groeiden. Op. Zijn vrienden werden haar vrienden, zijn buren werden haar buren, zijn band werd haar band. Zijn muziek werd haar muziek. Zijn feestjes werden haar feestjes. Zijn katers die van haar. Zijn huis het hare. Eigenwaarde, vertrouwen, bevestiging, acceptatie, steun, liefde: ze vonden het bij elkaar. Ik overromantiseer dit niet. Dit is geen literair stilistische vrijheid. Dit is, zonder aandikken, hoe Sparky en Geert waren.

 

Waren.

 

Het leven kent een onvermijdelijk gegeven: alles is eindig. Zo ook dit filmwaardige verhaal. En 29 augustus 2023, vorige week dinsdag, kwam er een einde aan het leven van een blond, vrolijk, eigenwijs, 17-jarig meisje. 119 in mensenjaren. Verhalen, foto's en anekdotes van iedereen die haar kende, zullen ervoor zorgen dat haar Life After Death veel langer duurt. En dat verdient ze.

 

Eerder in dit verhaal gaf ik voorbeelden van hoe bepaalde bands nergens (meer) op slaan als een bepaald/bepalend lid wegvalt. Misschien wordt het nu tijd om de uitzonderingen op de regel te benoemen: Genesis na Peter Gabriel, Di-rect na Tim Akkerman, Toto met welke zanger dan ook, Faith No More met Mike Patton, AC/DC met Brian, The Maiden met Bruce, Slipknot met Corey Taylor, Pantera met Anselmo of Arch Enemy met Angela Gossow.

 

En dit geldt ook voor Geert. Niemand zal ooit de Greatest Hits van Sparks & Geit vergeten. Nooit. Maar ze zou niet willen dat de muziek zonder haar ophoudt. Daarvoor hield ze teveel van 'm.

 

Voor een bijna blinde, kleine grande dame is dit Teenage Bottlerocket met I Wanna Be A Dog.

Muziek Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Uitnodiging Gast van de Raad 29 november 2023

14-09-2023

HARLINGEN - De gemeenteraad, je leest erover, je hoort ervan, maar…

Vragenlijst Recreatie & Toerisme

14-09-2023

HARLINGEN - In de gemeente Harlingen wonen meer dan 16.000 mensen.

Peddelaars zoeken stemmen

14-09-2023

HARLINGEN - De kano's van de Harlinger waterscouts zorgden al voor heel veel uren plezier op het water.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Connexa Connexa Haarmode Cats Haarmode Cats Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zensa Moda Zensa Moda TeamFRL TeamFRL Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful TeamFRL TeamFRL Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Visie Events Visie Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Connexa Connexa Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Connexa Connexa Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen TeamFRL TeamFRL Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zensa Moda Zensa Moda CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Connexa Connexa Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus CZVideoful CZVideoful TeamFRL TeamFRL Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Connexa Connexa Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor