Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Tiede Dijkstra ~ Sparky en Geert

15-09-2023

HARLINGEN - Tiede's tweewekelijkse column over muziek!

Het Alternatief is een programma van Bert Erents, Tiede Dijkstra en Peter Wierda. Drie muziekliefhebbers die het tijdslot op de vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 uur vullen op omroeprsh.nl. Een vast onderdeel van dit programma is de plaat en zijn verhaal. Iedere uitzending heeft Tiede een filosofisch, politiek of muzikaal verhaal gekoppeld aan een plaat. Deze verhalen worden tweewekelijks op Harlingenboeit.nl gepubliceerd.

 


 

Tekst Tiede Dijkstra

 

Vandaag het verhaal van 8 september 2023.

 

Peter, ik ga iets doen wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Ik ga dit verhaal opdragen. Aan een dier. Je hoort het goed: dit verhaal is voor een dier. Maar als ik eerlijk ben: niet alleen voor haar -’ze’ is namelijk een hond-, maar ook voor haar baasje. Vanavond gaat het over een heilige twee-eenheid. Zoals je bepaalde dingen niet los van elkaar kunt zien, geldt dit ook voor Sparky en Geert. Onlosmakelijk. In een adem. Onvoorwaardelijk. Can't Have One Without The Other, zong Sinatra ooit. Dat. Zeg je de een, dan zeg je de ander. Zie je de een, denk je de ander. Vrije vertaling op de Van Toors: Zie Je Sparky Gaan, Dan Komt Geert Er Aan. Deus Et Fili, Spiritus Sancti Absentis.

 

Vroegere Simon & Garfunkel. Donald Fagen en Walter Becker. Hall & Oates, Eric B. & Rakim, George & Andrew, Lennox & Stewart, Sam & Dave, Karen & Richard Carpenter, Orzabal & Smith, Queen mét Mercury, The Gathering met Anneke, Metallica met Cliff, NWA met Ice Cube, NSYNC met JT, Stone Temple Pilots mét Scott Weiland, Rage met Zach, Soundgarden met Chris, Creedence met Fogerty, Black Flag met Rollins, Floyd met Waters óf Gilmour, Nirvana met Cobain, Doors met Jim, Type ‘O’ Negative met Peter Steele, Division met Curtis, Ace Of Spades met Lemmy, Cream met Baker of Clapton, Wild Romance met Brood, INXS met Michael, Talk Talk met Hollis, Oasis met Noel of Liam, Sepultura met Max of Igor, Entombed met Lars of Death met Chuck.

 

Ik weet 't: het is een lange lijst. Had nog veel langer kunnen zijn. Muziekvoorbeelden zijn er genoeg. Waarom muziekvoorbeelden? Nou, ten eerste omdat dit een muziekprogramma is. Anders had ik wel referenties over Smokey zonder The Bandit, Glover zonder Gibson of Back zonder Future gemaakt.

 

Maar vooral omdat Geert en Sparky muziek zijn. Zolang ik Geit ken, ademt hij muziek. Godmagwetenhoevaak dronken en veel te laat/vroeg muziek draaien. Elkaar verbazen over afwijkende muzieksmaak, terwijl we over het meeste hetzelfde denken. Bands dan. Albums…mwah. Taylor Swift vindt hij mooi. Ik Mariah Carey. Dan snappen we elkaar niet. Hij appt me op 5 augustus een foto van twee ABBA-albums. Tekst: "Jij belang bij?" "Ik moet dit niet in mijn huis hebben." Snap ik niet. Terwijl hij niet kan begrijpen dat ik Electric Callboy geweldig vind. Van Morrison is ovrgns onze safe space. Vinden we allebei de shit.

 

29 mei 2022 waren we in Amsterdam. Lemonheads speelden in De Melkweg. Nachtje geslapen, dronken geworden en een akoestisch optreden van Evan op het terras om de hoek. Eerder die dag zat ik naast ‘m in de zon voor The Bulldog op het Leidseplein. Tegen de gevel rechts van ons zat een dakloze man met zijn hond. Tijdens ons tweede drankje stond Sparky's baasje op, liep de man voorbij en ging de hoek om. Uit het zicht bleek een AH te zitten. Mijn vriend kocht daar brokken, water en gaf dit samen met wat geld aan de man onder het KFC lichtbord.

 

Ik was geroerd. De man overduidelijk ook. Paar voorbijgangers bleven staan. Prachtig gebaar, no discussion. Maar als deze man geen hond had gehad, was mijn baco-drinkende vriend niet opgestaan. Hij heeft namelijk een groot hart. Niet in de medische zin, nee, hij is de allergrootste dierenvriend die ik ken. Appte ‘m vorige week donderdag dat hij een belachelijk groot hart heeft. Deed ik met een reden. Laat ik je vertellen waarom.

 

In 2006 kwam deze -toen 29-jarige- punkrocker in contact met een stichting die zich bekommerde om -onder andere- Spaanse zwerfhonden en daardoor een 2-jarige pup. Kruising. Alleen, asiel, verlaten. Vuilnisbakkenras, in de volksmond. Maar don't judge a book by its cover; DNA doesn't determine worth. Mijn dierenvriend herkende in dit kleine, viervoetige meisje iets. Iets van zichzelf. Prong zong Prove You Wrong. Een kans om te bewijzen dat vooroordelen precies dát zijn. Dat een kaft niets over de inhoud zegt. Dat odds are there to be beaten. Hij noemde haar Sparky. Zij vond dat goed.

 

Ken je de clip van Something Happened On The Way To Heaven van Phil Collins? Houd dit even in je achterhoofd. De 29- en 2-jarige zijn samen terug naar Nederland gegaan. Noem 't wat je wilt, maar het moest zo zijn. Zij een pup met een anders donkere toekomst en niemand om van te houden of van gehouden te worden. En hij met liefde te over en niemand om het aan te geven. Zij was een outcast, hij voelde zich er een. Samen leerden ze elkaar acceptatie. Van zichzelf, van elkaar, van hun omgeving. Vertrouwen. Zij in hem, hij in haar en beiden in anderen. Ze maakten elkaar beter. Hielpen elkaar. Ze werden vanzelfsprekend. Synoniem. Haar naam kwam naast de zijne op het bordje bij de voordeur. Ze werd een bandnaam.

 

Ze groeiden. Op. Zijn vrienden werden haar vrienden, zijn buren werden haar buren, zijn band werd haar band. Zijn muziek werd haar muziek. Zijn feestjes werden haar feestjes. Zijn katers die van haar. Zijn huis het hare. Eigenwaarde, vertrouwen, bevestiging, acceptatie, steun, liefde: ze vonden het bij elkaar. Ik overromantiseer dit niet. Dit is geen literair stilistische vrijheid. Dit is, zonder aandikken, hoe Sparky en Geert waren.

 

Waren.

 

Het leven kent een onvermijdelijk gegeven: alles is eindig. Zo ook dit filmwaardige verhaal. En 29 augustus 2023, vorige week dinsdag, kwam er een einde aan het leven van een blond, vrolijk, eigenwijs, 17-jarig meisje. 119 in mensenjaren. Verhalen, foto's en anekdotes van iedereen die haar kende, zullen ervoor zorgen dat haar Life After Death veel langer duurt. En dat verdient ze.

 

Eerder in dit verhaal gaf ik voorbeelden van hoe bepaalde bands nergens (meer) op slaan als een bepaald/bepalend lid wegvalt. Misschien wordt het nu tijd om de uitzonderingen op de regel te benoemen: Genesis na Peter Gabriel, Di-rect na Tim Akkerman, Toto met welke zanger dan ook, Faith No More met Mike Patton, AC/DC met Brian, The Maiden met Bruce, Slipknot met Corey Taylor, Pantera met Anselmo of Arch Enemy met Angela Gossow.

 

En dit geldt ook voor Geert. Niemand zal ooit de Greatest Hits van Sparks & Geit vergeten. Nooit. Maar ze zou niet willen dat de muziek zonder haar ophoudt. Daarvoor hield ze teveel van 'm.

 

Voor een bijna blinde, kleine grande dame is dit Teenage Bottlerocket met I Wanna Be A Dog.

Muziek Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

15-09-2023

HARLINGEN - Zaterdag 16 september is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Knock-out bekerwedstrijd Zeerobben – LSC 1890

15-09-2023

HARLINGEN - Een knock-out bekerwedstrijd in de poulefase, kan dat?

Creativiteit, kunst en educatie komen samen in bruisende broedplaats “Dok 5” aan de Willemshaven in Harlingen

15-09-2023

HARLINGEN - Gemeente Harlingen en CareX Fryslân bundelen hun krachten om een bruisende broedplaats te creëren met de naam "DOK 5".

Reacties

Copini Opticiëns Copini Opticiëns Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Firma Sijtsma Firma Sijtsma Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful Zensa Moda Zensa Moda Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Milûk Milûk Connexa Connexa Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
Connexa Connexa CZVideoful CZVideoful Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Milûk Milûk Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Firma Sijtsma Firma Sijtsma Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Visie-Events Visie-Events Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Visie-Events Visie-Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Milûk Milûk CZVideoful CZVideoful Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen
Visie-Events Visie-Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Milûk Milûk BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Firma Sijtsma Firma Sijtsma CZVideoful CZVideoful Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Connexa Connexa Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Copini Opticiëns Copini Opticiëns Firma Sijtsma Firma Sijtsma Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires TeamFRL TeamFRL Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Milûk Milûk Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur