Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Tiede Dijkstra ~ Beste vrijdag sinds tijden!

01-09-2023

HARLINGEN - Tiede's tweewekelijkse column over muziek!

Het Alternatief is een programma van Bert Erents, Tiede Dijkstra en Peter Wierda. Drie muziekliefhebbers die het tijdslot op de vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 uur vullen op omroeprsh.nl. Een vast onderdeel van dit programma is de plaat en zijn verhaal. Iedere uitzending heeft Tiede een filosofisch, politiek of muzikaal verhaal gekoppeld aan een plaat. Deze verhalen worden tweewekelijks op Harlingenboeit.nl gepubliceerd.

 


 

Tekst Tiede Dijkstra

 

Vandaag het verhaal van 25 augustus 2023.

 

Beste luisteraar/lezer, dit verhaal was er bijna niet geweest. En voor ik verder ga, moet ik dit toch even toelichten. Tot 17:00 vanmiddag was ik in afwachting van het bericht van een vriend die -op zijn beurt in afwachting was van het bericht van zijn behandelend arts. Klachten waren er. Verergerden in de afgelopen weken. Telefoontje vanmiddag. Hij werd ontboden in het ziekenhuis. Liefst samen met z'n partner. 16:00 uur. Ik hoef je niet te vertellen waar zijn, haar en mijn gedachten naartoe gingen. Precies, dat. En was 't dát geweest, dan had ik hier nu niet gezeten. Vanmiddag vriend Erents al over ingelicht.

 

Om 17:00 durfde ik een appje te sturen en vlak erna ging m'n telefoon. Slikken en diep ademhalen voor je opneemt. Het is wel iets, maar dát is het niet. Wat het wél is? Niet belangrijk. Maar dát in ieder geval niet. Beste vrijdag sinds tijden!

Opgehangen en Bert geappt: “Ik bin d'r vanavond gewoon bij!” Tot zover, nu door met het verhaal.

 

Bert, misschien minder leuk voor jou, maar des te meer voor onze afwezige Peter: het verhaal van vanavond eindigt in Rotterdam. Toe even, Bert: wat komt er ook alweer uit Rotterdam? Iets met landskampioen? 2023? Vraag Peter anders even. 50 jaar geleden, in 1973, werd een andere club landskampioen. Het seizoen ‘72/’73 werd winnend afgesloten door…? Idd.

 

Maar 1973 was wel het jaar dat het nummer van vanavond het levenslicht zag. Ook dit moet ik misschien even toelichten. De tekst van vanavond zag toen het levenslicht. De melodie was toen al een jaar oud. De country zanger Steve Goodman zong in 1971 namelijk al op deze klanken over het Rotterdam van de Verenigde Staten, namelijk The City Of New Orleans. En dan zijn we er nog niet. Een jaar later wordt het nummer al gecovered door Joe Dassin, die het nummer Salut Les Amoureux doopt. Het nummer gaat dan niet meer over New Orleans, maar over een liefdeskoppel dat uit elkaar gaat.

 

Onze zanger is eind ‘72 op vakantie in het gehucht Compiègne. Ligt een klein uurtje ten noorden van Parijs. In een lokale bistro hoort hij de versie van Dassin. En niet de tekst, maar de melodie blijft in z'n hoofd hangen. Als je nog even naar het begin van m'n verhaal kijkt, is dit iets waarvan je wél wilt dat het in je hoofd is.

 

Het is 1972, dus geen Shazam, digitale playlists, begin gemist of andere hulpmiddelen. En dan, met een slok op, de helft van 4 minuut 37 horen, de tekst niet snappen, maar wel genoeg melodie onthouden om later op de avond -terug in je B&- een tekst te schrijven. Ik geef 't je te doen. Lukt jou en mij niet, maar onze zanger is er niet zomaar eentje. De avond is niet lang genoeg om alles dat hij zong, acteerde en aanraakte te benoemen. Iemand zoals hij benoem je helemaal, of helemaal niet. Ik doe het laatste. Vanavond gaat over de muziek. Over zíjn versie van The City Of New Orleans. Al het andere over deze Rotterdammer kun je opzoeken. Ik herhaal het maar weer eens: Google Is Your Friend.

 

Inderdaad, de artiest van vanavond is Nederlander. Rotterdammer. Geboren in Zuid. En al 83 jaar uitgesproken evangelist van de stad. Moet ik er wel bij vertellen dat hij tot 6 jaar geleden fanatiek aanhanger van Feyenoord was, maar 6 jaar geleden besloot De Kuip de rug toe te keren. Sindsdien is Het Kasteel zijn thuis. Niet van belang voor het nummer van vanavond.

 

Bert, ik las en hoorde afgelopen week in de media dat dit seizoen er eigenlijk -tenminste voor wat betreft temperatuur en zon- op zit. Moet gezegd worden: net zoals ‘22 en ‘21 was de zomer van dit jaar er al vroeg bij. En zoals het -althans bij mij- gaat, denk je altijd zo vlak voor de Visserijdagen terug aan de afgelopen maanden, waarin vakanties, bouwvak, zon, vrijheid en warmte overheersten. Voor Harlingers zit de zomer er eigenlijk na De Visserijdagen op. Vooruut: op ‘e sundag nog efen de laatste muntsjes opmake, mar fanaf maandag kin ut wel herfst wudde.

 

Nog een dikke week. Hopen dat de weergoden meespelen. Op woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag nog even een biertje op straat. "Nou juh, hoe ist met dij?" "Binne jumme al op 'e afslag weest?" "Mutte we oek efen een mosseltje bij Walter hale?", of "Is der oek wat op ‘e Lanen te doen?"

 

En op 4 september de verwarming aan en door beregende ramen naar buiten kijken. 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer.

 

Dit is Gerard Cox.

Muziek Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Expositie Match verwelkomt 5000ste bezoeker

01-09-2023

HARLINGEN - Patricia Donninger uit Harlingen stapte als 5000ste bezoeker over de drempel van museum het Hannemahuis, vergezeld door haar dochters Nicky en Tessa.

Bouwvereniging kan los met sloop wooncentrum Almenum

01-09-2023

HARLINGEN - Woensdag 30 augustus heeft de Raad van State bepaald dat De Bouwvereniging kan beginnen met de sloop van Wooncentrum Almenum.

Van Veen Uitvaartzorg neemt Uitvaartcentrum Herlinghe over

01-09-2023

HARLINGEN - Op vrijdag 1 september heeft Casper van Veen namens Van Veen Uitvaartzorg de sleutels van Herlinghe, het voormalig DELA uitvaartcentrum, in ontvangst genomen.

Reacties

Visie-Events Visie-Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Connexa Connexa Milûk Milûk Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie-Events Visie-Events Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen TeamFRL TeamFRL Milûk Milûk Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Connexa Connexa CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis
Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats CZVideoful CZVideoful Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie-Events Visie-Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Milûk Milûk Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen TeamFRL TeamFRL
Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Visie-Events Visie-Events CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Connexa Connexa Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Milûk Milûk Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen TeamFRL TeamFRL Zensa Moda Zensa Moda
Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Hubo-Faber Hubo-Faber Visie-Events Visie-Events Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen