Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Tiede Dijkstra ~ Beste vrijdag sinds tijden!

01-09-2023

HARLINGEN - Tiede's tweewekelijkse column over muziek!

Het Alternatief is een programma van Bert Erents, Tiede Dijkstra en Peter Wierda. Drie muziekliefhebbers die het tijdslot op de vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 uur vullen op omroeprsh.nl. Een vast onderdeel van dit programma is de plaat en zijn verhaal. Iedere uitzending heeft Tiede een filosofisch, politiek of muzikaal verhaal gekoppeld aan een plaat. Deze verhalen worden tweewekelijks op Harlingenboeit.nl gepubliceerd.

 


 

Tekst Tiede Dijkstra

 

Vandaag het verhaal van 25 augustus 2023.

 

Beste luisteraar/lezer, dit verhaal was er bijna niet geweest. En voor ik verder ga, moet ik dit toch even toelichten. Tot 17:00 vanmiddag was ik in afwachting van het bericht van een vriend die -op zijn beurt in afwachting was van het bericht van zijn behandelend arts. Klachten waren er. Verergerden in de afgelopen weken. Telefoontje vanmiddag. Hij werd ontboden in het ziekenhuis. Liefst samen met z'n partner. 16:00 uur. Ik hoef je niet te vertellen waar zijn, haar en mijn gedachten naartoe gingen. Precies, dat. En was 't dát geweest, dan had ik hier nu niet gezeten. Vanmiddag vriend Erents al over ingelicht.

 

Om 17:00 durfde ik een appje te sturen en vlak erna ging m'n telefoon. Slikken en diep ademhalen voor je opneemt. Het is wel iets, maar dát is het niet. Wat het wél is? Niet belangrijk. Maar dát in ieder geval niet. Beste vrijdag sinds tijden!

Opgehangen en Bert geappt: “Ik bin d'r vanavond gewoon bij!” Tot zover, nu door met het verhaal.

 

Bert, misschien minder leuk voor jou, maar des te meer voor onze afwezige Peter: het verhaal van vanavond eindigt in Rotterdam. Toe even, Bert: wat komt er ook alweer uit Rotterdam? Iets met landskampioen? 2023? Vraag Peter anders even. 50 jaar geleden, in 1973, werd een andere club landskampioen. Het seizoen ‘72/’73 werd winnend afgesloten door…? Idd.

 

Maar 1973 was wel het jaar dat het nummer van vanavond het levenslicht zag. Ook dit moet ik misschien even toelichten. De tekst van vanavond zag toen het levenslicht. De melodie was toen al een jaar oud. De country zanger Steve Goodman zong in 1971 namelijk al op deze klanken over het Rotterdam van de Verenigde Staten, namelijk The City Of New Orleans. En dan zijn we er nog niet. Een jaar later wordt het nummer al gecovered door Joe Dassin, die het nummer Salut Les Amoureux doopt. Het nummer gaat dan niet meer over New Orleans, maar over een liefdeskoppel dat uit elkaar gaat.

 

Onze zanger is eind ‘72 op vakantie in het gehucht Compiègne. Ligt een klein uurtje ten noorden van Parijs. In een lokale bistro hoort hij de versie van Dassin. En niet de tekst, maar de melodie blijft in z'n hoofd hangen. Als je nog even naar het begin van m'n verhaal kijkt, is dit iets waarvan je wél wilt dat het in je hoofd is.

 

Het is 1972, dus geen Shazam, digitale playlists, begin gemist of andere hulpmiddelen. En dan, met een slok op, de helft van 4 minuut 37 horen, de tekst niet snappen, maar wel genoeg melodie onthouden om later op de avond -terug in je B&- een tekst te schrijven. Ik geef 't je te doen. Lukt jou en mij niet, maar onze zanger is er niet zomaar eentje. De avond is niet lang genoeg om alles dat hij zong, acteerde en aanraakte te benoemen. Iemand zoals hij benoem je helemaal, of helemaal niet. Ik doe het laatste. Vanavond gaat over de muziek. Over zíjn versie van The City Of New Orleans. Al het andere over deze Rotterdammer kun je opzoeken. Ik herhaal het maar weer eens: Google Is Your Friend.

 

Inderdaad, de artiest van vanavond is Nederlander. Rotterdammer. Geboren in Zuid. En al 83 jaar uitgesproken evangelist van de stad. Moet ik er wel bij vertellen dat hij tot 6 jaar geleden fanatiek aanhanger van Feyenoord was, maar 6 jaar geleden besloot De Kuip de rug toe te keren. Sindsdien is Het Kasteel zijn thuis. Niet van belang voor het nummer van vanavond.

 

Bert, ik las en hoorde afgelopen week in de media dat dit seizoen er eigenlijk -tenminste voor wat betreft temperatuur en zon- op zit. Moet gezegd worden: net zoals ‘22 en ‘21 was de zomer van dit jaar er al vroeg bij. En zoals het -althans bij mij- gaat, denk je altijd zo vlak voor de Visserijdagen terug aan de afgelopen maanden, waarin vakanties, bouwvak, zon, vrijheid en warmte overheersten. Voor Harlingers zit de zomer er eigenlijk na De Visserijdagen op. Vooruut: op ‘e sundag nog efen de laatste muntsjes opmake, mar fanaf maandag kin ut wel herfst wudde.

 

Nog een dikke week. Hopen dat de weergoden meespelen. Op woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag nog even een biertje op straat. "Nou juh, hoe ist met dij?" "Binne jumme al op 'e afslag weest?" "Mutte we oek efen een mosseltje bij Walter hale?", of "Is der oek wat op ‘e Lanen te doen?"

 

En op 4 september de verwarming aan en door beregende ramen naar buiten kijken. 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer.

 

Dit is Gerard Cox.

Muziek Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Expositie Match verwelkomt 5000ste bezoeker

01-09-2023

HARLINGEN - Patricia Donninger uit Harlingen stapte als 5000ste bezoeker over de drempel van museum het Hannemahuis, vergezeld door haar dochters Nicky en Tessa.

Bouwvereniging kan los met sloop wooncentrum Almenum

01-09-2023

HARLINGEN - Woensdag 30 augustus heeft de Raad van State bepaald dat De Bouwvereniging kan beginnen met de sloop van Wooncentrum Almenum.

Van Veen Uitvaartzorg neemt Uitvaartcentrum Herlinghe over

01-09-2023

HARLINGEN - Op vrijdag 1 september heeft Casper van Veen namens Van Veen Uitvaartzorg de sleutels van Herlinghe, het voormalig DELA uitvaartcentrum, in ontvangst genomen.

Reacties

Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie-Events Visie-Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Connexa Connexa Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Karsten Wonen Karsten Wonen
Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Milûk Milûk TeamFRL TeamFRL Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Connexa Connexa Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen
Milûk Milûk Connexa Connexa Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen TeamFRL TeamFRL Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Visie-Events Visie-Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur CZVideoful CZVideoful Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Haarmode Cats Haarmode Cats Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Connexa Connexa Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas CZVideoful CZVideoful
Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor CZVideoful CZVideoful Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis