Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Tiede Dijkstra ~ Beste vrijdag sinds tijden!

01-09-2023

HARLINGEN - Tiede's tweewekelijkse column over muziek!

Het Alternatief is een programma van Bert Erents, Tiede Dijkstra en Peter Wierda. Drie muziekliefhebbers die het tijdslot op de vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 uur vullen op omroeprsh.nl. Een vast onderdeel van dit programma is de plaat en zijn verhaal. Iedere uitzending heeft Tiede een filosofisch, politiek of muzikaal verhaal gekoppeld aan een plaat. Deze verhalen worden tweewekelijks op Harlingenboeit.nl gepubliceerd.

 


 

Tekst Tiede Dijkstra

 

Vandaag het verhaal van 25 augustus 2023.

 

Beste luisteraar/lezer, dit verhaal was er bijna niet geweest. En voor ik verder ga, moet ik dit toch even toelichten. Tot 17:00 vanmiddag was ik in afwachting van het bericht van een vriend die -op zijn beurt in afwachting was van het bericht van zijn behandelend arts. Klachten waren er. Verergerden in de afgelopen weken. Telefoontje vanmiddag. Hij werd ontboden in het ziekenhuis. Liefst samen met z'n partner. 16:00 uur. Ik hoef je niet te vertellen waar zijn, haar en mijn gedachten naartoe gingen. Precies, dat. En was 't dát geweest, dan had ik hier nu niet gezeten. Vanmiddag vriend Erents al over ingelicht.

 

Om 17:00 durfde ik een appje te sturen en vlak erna ging m'n telefoon. Slikken en diep ademhalen voor je opneemt. Het is wel iets, maar dát is het niet. Wat het wél is? Niet belangrijk. Maar dát in ieder geval niet. Beste vrijdag sinds tijden!

Opgehangen en Bert geappt: “Ik bin d'r vanavond gewoon bij!” Tot zover, nu door met het verhaal.

 

Bert, misschien minder leuk voor jou, maar des te meer voor onze afwezige Peter: het verhaal van vanavond eindigt in Rotterdam. Toe even, Bert: wat komt er ook alweer uit Rotterdam? Iets met landskampioen? 2023? Vraag Peter anders even. 50 jaar geleden, in 1973, werd een andere club landskampioen. Het seizoen ‘72/’73 werd winnend afgesloten door…? Idd.

 

Maar 1973 was wel het jaar dat het nummer van vanavond het levenslicht zag. Ook dit moet ik misschien even toelichten. De tekst van vanavond zag toen het levenslicht. De melodie was toen al een jaar oud. De country zanger Steve Goodman zong in 1971 namelijk al op deze klanken over het Rotterdam van de Verenigde Staten, namelijk The City Of New Orleans. En dan zijn we er nog niet. Een jaar later wordt het nummer al gecovered door Joe Dassin, die het nummer Salut Les Amoureux doopt. Het nummer gaat dan niet meer over New Orleans, maar over een liefdeskoppel dat uit elkaar gaat.

 

Onze zanger is eind ‘72 op vakantie in het gehucht Compiègne. Ligt een klein uurtje ten noorden van Parijs. In een lokale bistro hoort hij de versie van Dassin. En niet de tekst, maar de melodie blijft in z'n hoofd hangen. Als je nog even naar het begin van m'n verhaal kijkt, is dit iets waarvan je wél wilt dat het in je hoofd is.

 

Het is 1972, dus geen Shazam, digitale playlists, begin gemist of andere hulpmiddelen. En dan, met een slok op, de helft van 4 minuut 37 horen, de tekst niet snappen, maar wel genoeg melodie onthouden om later op de avond -terug in je B&- een tekst te schrijven. Ik geef 't je te doen. Lukt jou en mij niet, maar onze zanger is er niet zomaar eentje. De avond is niet lang genoeg om alles dat hij zong, acteerde en aanraakte te benoemen. Iemand zoals hij benoem je helemaal, of helemaal niet. Ik doe het laatste. Vanavond gaat over de muziek. Over zíjn versie van The City Of New Orleans. Al het andere over deze Rotterdammer kun je opzoeken. Ik herhaal het maar weer eens: Google Is Your Friend.

 

Inderdaad, de artiest van vanavond is Nederlander. Rotterdammer. Geboren in Zuid. En al 83 jaar uitgesproken evangelist van de stad. Moet ik er wel bij vertellen dat hij tot 6 jaar geleden fanatiek aanhanger van Feyenoord was, maar 6 jaar geleden besloot De Kuip de rug toe te keren. Sindsdien is Het Kasteel zijn thuis. Niet van belang voor het nummer van vanavond.

 

Bert, ik las en hoorde afgelopen week in de media dat dit seizoen er eigenlijk -tenminste voor wat betreft temperatuur en zon- op zit. Moet gezegd worden: net zoals ‘22 en ‘21 was de zomer van dit jaar er al vroeg bij. En zoals het -althans bij mij- gaat, denk je altijd zo vlak voor de Visserijdagen terug aan de afgelopen maanden, waarin vakanties, bouwvak, zon, vrijheid en warmte overheersten. Voor Harlingers zit de zomer er eigenlijk na De Visserijdagen op. Vooruut: op ‘e sundag nog efen de laatste muntsjes opmake, mar fanaf maandag kin ut wel herfst wudde.

 

Nog een dikke week. Hopen dat de weergoden meespelen. Op woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag nog even een biertje op straat. "Nou juh, hoe ist met dij?" "Binne jumme al op 'e afslag weest?" "Mutte we oek efen een mosseltje bij Walter hale?", of "Is der oek wat op ‘e Lanen te doen?"

 

En op 4 september de verwarming aan en door beregende ramen naar buiten kijken. 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer.

 

Dit is Gerard Cox.

Muziek Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Expositie Match verwelkomt 5000ste bezoeker

01-09-2023

HARLINGEN - Patricia Donninger uit Harlingen stapte als 5000ste bezoeker over de drempel van museum het Hannemahuis, vergezeld door haar dochters Nicky en Tessa.

Bouwvereniging kan los met sloop wooncentrum Almenum

01-09-2023

HARLINGEN - Woensdag 30 augustus heeft de Raad van State bepaald dat De Bouwvereniging kan beginnen met de sloop van Wooncentrum Almenum.

Van Veen Uitvaartzorg neemt Uitvaartcentrum Herlinghe over

01-09-2023

HARLINGEN - Op vrijdag 1 september heeft Casper van Veen namens Van Veen Uitvaartzorg de sleutels van Herlinghe, het voormalig DELA uitvaartcentrum, in ontvangst genomen.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen TeamFRL TeamFRL Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Connexa Connexa Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen TeamFRL TeamFRL Connexa Connexa Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Connexa Connexa Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen CZVideoful CZVideoful Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Connexa Connexa Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Connexa Connexa Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad