Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Gijs van Hesteren ~ Met Franse slag (deel 2)

01-05-2023

HARLINGEN - Waar waren we gebleven met onze spits ‘Manna’?

Column Gijs van Hesteren ~ Met Franse slag (deel 2)
Lossen doet men gewoon met de grondverzetmachine. Schep voor schep van schip naar truck. Het gaat verrassend snel. Foto: Gijs van Hesteren.

Tekst en beeld Gijs van Hesteren

 

Vorige week tot aan de wachtplaats van de sluis van Hérant, in het Franse riviertje de Aisne. ‘s Avonds kon ik niet overstappen naar de wal. Het was te ondiep, of het schip te diep geladen.

Om een uur of negen in de ochtend wandel ik toch naar de sluis. Eerst heb ik de spits een meter of twintig naar voren gelegd, zodat het achterschip bij de paal met de ladder uitkomt. Met de dikke DAF achterin is het daarna makkelijk om dichtbij de ladder te sturen. Gelukkig heb ik nu het nummer van de Franse beambte, dus dat bel ik dan maar. Hij maakt voor mij onverstaanbare Franse geluiden, maar zorgt dat het licht op groen gaat.

 

Prettige zondag 

In de sluis komt een andere meneer naar me toe gewandeld. Hij heeft een apparaatje in zijn hand: de beroemde telecommande.

"Had u er geen?" vraagt hij onschuldig.
"Nou nee", zeg ik. "Uw automatische distributeur zag geen reden om mij er een te verstrekken."
"Dat kan niet", zegt hij. "Toch is het zo", zeg ik. "Nee hoor", zegt hij. Ik geef het op. Tegen Kafka kan je niet vechten.
"Oké, oké, in elk geval bedankt en ik wens u een prettige zondag, meneer."
Vanaf dat moment gaat het schutten bij de sluizen op rolletjes.

Dat geldt niet helemaal voor het varen. Veel later, in een bocht, ik houd de voorsteven netjes in het midden van de rivier, lopen we opnieuw omhoog. Dit keer met acht kilometer per uur. Vast is vast, denkt de Manna. Ik krijg er geen beweging in.

 

Koffie

Dan ga ik eerst maar eens een bakje koffie zetten. Gelaafd probeer ik het opnieuw. Vooruit, achteruit, bakboord, stuurboord. De zwarte rookwolken die de DAF 575 van de boegschroef (noem ik meestal Greta) uitbraakt beginnen warempel af te nemen. Eindelijk op temperatuur. Sorry Greta, ik zal je naam niet meer misbruiken.

Ruim een uur duw en trek ik het schip met behulp van de twee DAF-diesels heen en weer. Dan, met alle kracht achterwaarts gericht, begint de Manna te bewegen, tergend langzaam en dan allengs vlotter. We zijn los. Pfff. Sleepboten zijn hier niet dik gezaaid.
“Wij komen hier al vijfendertig jaar. Het komt door de zware regens van augustus”, legt een spitsenschipper me later uit. “De versterkte stroming deponeert slib op onverwachte plaatsen. Bijvoorbeeld ook in de opvaart naar sluizen, want vlak daarnaast ligt meestal de stuw. Als je het weet kan je eromheen sturen.”
Weer wat bijgeleerd.

 

Een Belg

Later moppert de man op mij, via de marifoon. Hij is een Belg. “Altijd liggen jullie Nederlanders dwars, met je eigenwijze koppen.” Daar is geen woord Frans bij. Zijn spits vaart een stukje voor me uit en moet een eindje verderop aan dezelfde kade lossen als de Manna. Daar is weinig ruimte om te wachten, zegt de Belg, en hij vindt dat ik maar zolang aan de wachtkade van Soissons moet gaan liggen.

Dat botst met het vaarprogramma dat Bart mij meegaf. Ik bel hem even. “Nou, die man is niet de havenmeester of zo”, zegt Bart, “en als de fabriek ons om zo en zo laat op dinsdag verwacht, verwacht de fabriek ons om zo en zo laat op dinsdag.”

Dus ergens bij een wachtplaats vaar ik de Belg voorbij. Hij roept me allerlei onaardige dingen toe, maar gelukkig maakt mijn DAF 1160 zoveel herrie dat ik er niks van versta. Inderdaad is er bij de kade van de fabriek weinig plaats, maar het lukt me toch om de Manna ergens uit de weg vast te knopen. Later komt de Belg voorbij, niks aan de hand, hij kan lekker lossen en daarna komen wij wel weer aan de beurt. Even de-escaleren. Hij en ik maken het weer goed, aan de kade. En als typische Nederlander doe ik in het buitenland alsof ik gek ben.

 

Dit is Bart, de eigenaar van de Manna. Iemand waar ik graag voor werk.

 

Oeps, we zitten aan de grond. De beide DAF’jes moeten aan de slag.

 

Lossen doet men gewoon met de grondverzetmachine. Schep voor schep van schip naar truck. Het gaat verrassend snel.

 

Algemeen Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Navigeren door MiFID-regelgeving: Een uitgebreide gids voor financiële instellingen

01-05-2023

De richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten (MiFID) is een Europese richtlijn die een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop wij financiële instrumenten verhandelen.

Beeld Wachter aan voet vuurtoren onthuld

01-05-2023

HARLINGEN - Op 30 april 2023 is naast de Vuurtoren van Harlingen ‘Wachter’ onthuld.

Harlingen verlengt crisisnoodopvang op riviercruiseschip

01-05-2023

HARLINGEN - Riviercruiseschip River Diamond blijf de rest van het jaar onderdak bieden aan maximaal 170 vluchtelingen in Harlingen.

Reacties

Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Connexa Connexa Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires TeamFRL TeamFRL Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Connexa Connexa CZVideoful CZVideoful Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen TeamFRL TeamFRL Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie CZVideoful CZVideoful Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Connexa Connexa Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen CZVideoful CZVideoful Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Connexa Connexa Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie Events Visie Events
Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje CZVideoful CZVideoful Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen