Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Gijs van Hesteren ~ Gemengde gevoelens op Chimay

25-07-2023

HARLINGEN - Ieder jaar rijd ik tijdens het derde weekend van juli naar het Belgische Chimay.

Column Gijs van Hesteren ~ Gemengde gevoelens op Chimay
Alles gegeven. Foto: Chantal De Nys

Tekst Gijs van Hesteren

 

Dat begon zo’n veertien jaar geleden, toen Inge en ik er als journalist reportages maakten over de internationale klassieke motorraces. Zelf meedoen, nee, dat vond zij geen goed idee. Veel te gevaarlijk, op zo’n snel, spannend, maar niet ongevaarlijk stratencircuit. Toch, na haar overlijden in 2017 schreef ik me voor het eerst in als coureur. Waarom? Om haar dood te verwerken en tegelijkertijd het leven te vieren. En omdat ik al mijn leven lang geboeid word door technologie van de oude school. En door de bijzondere aspecten van deze merkwaardige sport.

 

We zijn er, voor de Classic Bikes Chimay. Motor, helm, goedgekeurd, oef! Foto: Tajan van der Wiel

 

Ook het derde weekend van juli reisde Team Motorsport Harlingen – bestaande uit mijn maat Tajan van der Wiel en mij – weer naar Chimay, met onze Yamaha XS650 uit 1972. Sinds 2021 is Tajan er altijd bij. Hij repareert de motor, ik maak hem weer kapot, zo gaat dat ongeveer. Velocette-vriend John Nienhuis meldde zich als tweede monteur.

 

Het waren geweldige dagen, die op zondag helaas overschaduwd werden door twee dodelijke ongevallen. We hebben geen flauw idee hoe het allemaal gekomen was. Ik weet dat je niet mag oordelen over zaken waar je de bijzonderheden niet van kent. De ongelukken zijn voorgevallen in andere klassen. Maar uit wat ik daarvan gezien heb weet ik helaas dat het grootste gevaar kan komen van je medecoureurs. Tragisch, want we willen allemaal gezond weer naar huis.

 

Vervreemdende uren, na het ongeval. Er hing een onheilspellende schaduw over het rennerskwartier en het circuit. Geen commentaar uit de speakers, geen muziek. Bezoekers en coureurs spraken met gedempte stemmen.

 

We waren maar gaan inpakken. Bijna alles lag al in de auto toen rond half drie het bericht kwam dat de resterende races toch zouden plaatsvinden, zij het ingekort. Het racepak maar weer uit de caravan getrokken. Waar had ik de handschoenen ook alweer gelaten? En o ja, de transponder, die moet er ook weer op.

 

Schrik in de trainingen

Eerst nog even terug naar de trainingen, op vrijdag en op zaterdagmorgen. De XS650 draaide fantastisch. Voor zover een op 277 graden verzette staande twin dat kan, bij gemiddeld 7.500 toeren per minuut. Maar! Halverwege de tweede kwalificatie brak mijn stuurhelft af. Dat hadden wij weer. Op het snelste gedeelte van de baan had ik al iets vreemds gevoeld aan de rechter clipon. Die leek mee te geven. Daar reed ik ongeveer 190 kilometer per uur. Voordat ik heel hard zou gaan remmen voor de derde chicane keek ik snel even naar beneden. Ik zag tot mijn schrik een grote scheur in de stuurhelft. Hand omhoog, ter waarschuwing van de achtervolgers. Invoegen in de uitloopstrook en voorzichtig terugrijden naar de pitstraat. Daar brak de clipon uiteindelijk in zijn geheel af.

 

Clipons, ze kunnen zomaar afbreken. Foto: Gijs van Hesteren

 

Goed dat ik tijdig gemerkt had dat er iets loos was. Ik denk maar niet aan de gevolgen als ik dit te laat zou hebben opgemerkt. De leverancier bij wie ik de stuurhelften vorig jaar kocht heb ik geadviseerd deze uit pisbakkenijzer gemaakte onderdelen uit de handel te halen, voordat er echt ongelukken gebeuren.

 

In de eerste kwalificatietraining was ik vergeten mijn transponder op de motor te monteren. Daar had ik dus wel mooi kunnen oefenen, maar een tijd had ik niet gezet. In de tweede training had ik maar drie kwalificatieronden gereden, met toch een enigszins redelijke tijd: 2.27. Tien seconden sneller dan vorig jaar.

 

Teamchef Tajan en tweede monteur John vervangen de clipons. Foto: Gijs van Hesteren

 

Races

Een Italiaanse handelaar in de paddock had nog een setje clipons in de juiste maat. Tajan en John monteerden dat in een ommezien. Zowel in race 1 als in race 2 gaf ik daarna alles wat ik in me had. Zowaar benaderde ik af en toe de grenzen van het XS-chassis, dat bij het nemen van de curbstones wild begon te bokken en te schudden. Maar goed dat ik grote handen heb. En in sommige bochten schraapten de voetsteunen over het asfalt. Tja, nóg schuiner kan je dan niet meer. Eigen schuld, dat wel. Omdat ik bij voorgaande wedstrijden af en toe kramp had gekregen in mijn dijbeen had ik ze wat lager gezet.

 

In mijn klasse met 500 en 750 cc-motoren werd zeer snel maar correct gereden, ook door de koplopers. Dat geeft een veilig gevoel, zeker als je de latere dodelijke ongevallen in aanmerking neemt. Deze werden beide veroorzaakt door onderling contact tussen coureurs.

 

Behalve de adrenaline is het mooie van het racen de totale concentratie die je erbij nodig hebt. Je leeft van bocht tot bocht. Verder denk je nergens aan. Kan ook niet. In de eerste race, op zaterdagmiddag, wist ik als achtste te eindigen. Van de negen, haha. Beste ronde 2:25. In race 2 werd ik vanwege het mindere aantal ronden voor het eerst een keer niet gedubbeld door de leiders van de wedstrijd. Jammer dat de koppeling steeds meer ging slippen. Werk aan de winkel voor de volgende wedstrijd. Toch een zesde plek. Tajan en ik waren tevreden.

 

Tijdens één van de volgende klassen het tweede ongeluk. Tjonge jonge. Niet best. RIP Eric en Eddy. We vragen ons af waar we mee bezig zijn. En toch veranderen we niet van hobby, ik weet dat het raar klinkt.

 

Aan de start van de klasse 500-750 cc. Foto: Steev’Art

 

Hoe het ooit begon

Iets over mijn eerste ervaringen met ‘Chimay’. Het begon voor mij in 2017, in de Paradeklasse, waar gereden wordt zonder competitie-element. In latere edities, toen ik beter wist waaraan ik was begonnen, schreef ik me in voor de 750cc-klasse, waar men wel degelijk om het hardst rijdt. Vooral dankzij de inzet van mijn grote vriend Tajan werd de XS650 ieder jaar een beetje sneller en zelf wist ik mijn bescheiden rijtalent steeds beter uit te buiten.

 

Meestal kwam ik ergens achterin het veld aan de finish, maar dat vond ik geen bezwaar. Ik ben intussen 69 en het gaat niet om het winnen. De nadruk ligt op het prepareren van de motor, op eruithalen wat erin zit. Op alles wat eromheen gebeurt. De voorbereidingen thuis in Harlingen, het sleutelen, de kameraadschap op het circuit. Bovendien is dit een sport waarbij je geen politie nodig hebt om het publiek in toom te houden.

 

In 2018 ging ik op deze al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw in gebruik zijnde baan stevig tegen de vlakte. Het gas was blijven hangen en een voorligger kon ik niet meer ontwijken. Sleutelbeen en een middenhandsbeentje gebroken. Dat verhaal kan je teruglezen in mijn boek ‘Rijden met Gijs’, of op mijn weblog.

 

In 2019 was ik er weer bij en toen ging het helemaal goed. In 2020 waren er geen races – vanwege corona. En in 2021 was de opkomst van coureurs erg laag. Corona, Brexit, slecht weer. Wie er dan wél bij is slaat zijn slag. Dankzij diverse uitvallers haalde ik een tweede en een derde plaats in de twee races, mijn beste resultaten ooit. Daarmee werd ik bovendien Belgisch vice-kampioen van 2021. Dat jaar waren het de enige wedstrijden in het kampioenschap.

 

Gedinne in augustus

Graag vermeld ik nog even Richard Pouwels en Kim van Loon. Met hun XS650-racezijspan zijn zij er bijna altijd bij. Ook deze keer in Chimay, al ging het niet van een leien dakje. Wie meer wil weten over wegracen met een zijspan, of met een blok van bijna duizend kubieke centimeter moet eens bij hen gaan buurten.

 

Terug in Nederland hielp webwinkel heidentuning.nl met het upgraden van de koppeling. Met een high performance kit zou het slippen verholpen moeten zijn vóór de volgende race. Dank voor de sponsoring, mannen van Skørn! Derde weekend van augustus: de classic races van Gedinne, ook in de Belgische Ardennen. Nog véél mooier dan de races van Chimay. Wie zich verveelt moet komen kijken. Gedinne, we komen eraan!

 

De racerij zou nooit mogelijk zijn geweest zonder Motorsport Harlingen, Heiden Tuning, Het Motorrijwiel en Visual Harlingen. En dank ook aan alle opdrachtgevers voor vaartochten, want mijn andere hobby, varen, levert het geld op dat ik direct weer stuk sla aan het racen.

 

Sport & Recreatie Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Copini Brillen en Contactlenzen winnaar van de Vitesse sponsor Competitie 2023

25-07-2023

HARLINGEN - Al tal van jaren organiseert P.V. Ons – Genoegen een bedrijven sponsorvluchten competitie.

Donderdag 27 juli: Opening Piet Paulusmabrug

25-07-2023

HARLINGEN - Komende donderdag 27 juli 2023 wordt de Piet Paulusmabrug in Harlingen geopend.

Verslag Spijkers in Wonderland - dag #2 (video)

25-07-2023

HARLINGEN - Het Jongerenwerk Harlingen organiseert dit jaar voor de 16e keer het superleuke 4-daagse evenement Spijkerstad, voor alle jongens en meiden van groep 3 t/m 8 uit de gemeente Harlingen.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE TeamFRL TeamFRL Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Connexa Connexa Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken CZVideoful CZVideoful Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad TeamFRL TeamFRL Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen CZVideoful CZVideoful Connexa Connexa TeamFRL TeamFRL Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Connexa Connexa TeamFRL TeamFRL Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Connexa Connexa BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor CZVideoful CZVideoful Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen