Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

BijRinus is geen nee te koop!

19-04-2024

HARLINGEN - In deze rubriek laat het bestuur van de stichting Visserijdagen af en toe een grote of kleine sponsor aan het woord.

BijRinus vertelt over hun activiteiten en waarom zij het belangrijk vinden om deze onmisbare dagen te blijven ondersteunen, ondanks de voortdurend stijgende kosten.

 

Een naam die meer doet denken aan een gezellig café of sfeervol restaurant. Niets is echter minder waar, want de naam verwijst alleen maar naar de te vroeg overleden Rinus van Stee. Zeeuw van geboorte, maar door zijn humor en manier van zaken doen in de sleepvaart, uitgegroeid tot een echte ouwe seun. En dat weten nog heel veel Harlingers.

 

Door Laurens Posthumus

 

Zo ook Rudy en Niels, beter bekend als de ouwe rot en de jonge, leergierige web-techneut. Samen runnen ze sinds 2014 een groothandel in touw en scheepsbenodigdheden, daarbij geholpen door meer dan 5 man personeel. Daarvoor waren zij ook actief, zij het wel op de Industriehaven in het ruim opgezette pand van Steemar. Nu zijn twee kapiteins op een schip niet de meest ideale combinatie bij het varen op de juiste koers, dus namen Rudy en Niels het besluit te verkassen naar de Koningsweg.

 

In tegenstelling tot de Industriehaven ziet hun pand er niet gelikt uit, zit er ook geen keurig gekapte secretaresse achter de balie en is de grote hal niet te vergelijken met een showroom, waar een gelikte verkoper een binnenkomende klant in de nek hijgt onder het mom van: “zullen we deze maar doen”? Natuurlijk worden serieuze gesprekken wel op een van de twee aparte kantoortjes gehouden. De overige conversatie vindt plaats in de kantine, waar een grote keukentafel met stoelen staat. Aan de wand hangen voornamelijk foto’s van reddingboten uit vroeger jaren, zoals de Brandaris en de gebroeders Luden en staan er stellingen met Rudy’s grootste hobby, oude scheepsradio’s.

 

"We hebben helemaal geen zin in dat gezeur. Dus zorgen we dat het gewoon goed geregeld wordt". 

 

Als Rudy Westra en Niels Wienbelt even later binnenkomen slaat het gesprek al snel over in een sfeer van ouwe jongens krentenbrood en niet lullen, maar poetsen. Met andere woorden als er wat moet gebeuren dan wel zo gauw mogelijk. Dat moet ook wel, want als je een bedrijf runt met scheepsbenodigdheden voor de binnenvaart, de offshore, de visserij en de bruine zeilvloot dan is haast geboden, want stilliggen van een schip is de doodsteek voor een schipper. Bij elkaar opgeteld zijn dat heel veel schepen die in onze haven liggen, dan wel aandoen, En dan verwacht je dat het merendeel ook klant is By Rinus. Niets is echter minder waar, want ver weg de meeste klanten wonen in het zuidwesten van Nederland met een uitloop naar België en Noord-Frankrijk.

 

Tussen de gesprekken door komt ook de vraag aan de orde waarom nu juist zij de Visserijdagen sponsoren en wat de achterliggende gedachte daarvan is. Beide heren zijn van mening dat dit nu ruim zestig jaar oude evenement niet meer weg te denken valt, temeer omdat Harlingen een havenstad is en dat ook zal blijven. Dat de visserij niet meer een hoofdrol speelt betreuren ze. Dat neemt niet weg dat er genoeg aanknopingspunten zijn deze naam hoog te houden zij het wel op een wat andere manier. Was het eens een feest voor de vissers, nu is het een feest voor alle inwoners in onze gemeente. En ook voor alle leeftijden. En wat eenmaal goed is, moet je ook zo houden en daar hebben wij best wel wat financiële ondersteuning voor over.

 

Rope en more

Oftewel touw en meer. Nu is dat touw niet zo maar touw, dat je bij de bouwmarkt koopt. Na lang zoeken en experimenteren zijn Rudy en Niels gespecialiseerd in Dyneema. Het oogt, als je het ziet, of heb je een stuk nylon touw in handen. In de praktijk blijkt het vele malen sterker te zijn dan staaldraad en bovendien leverbaar in diverse dikten en kleuren. Daar komt nog bij dat het product zich gemakkelijk laat splitsen en er kabels van gemaakt kunnen worden met een oog. Een speciale techniek die je moet zien om te weten hoe het werkt. Daarvoor is een kijkje in de werkplaats meer dan de moeite waard. Die techniek hebben een aantal medewerkers van het bedrijf zich eigen gemaakt dat zelfs wereldwijd wordt toegepast. Dagelijks worden vele lijnen in de werkplaats en op locatie in elkaar gesplitst.

 

IJmuidens garnalenkottertje werd wereldnieuws

Toe vorig jaar op het strand bij Zandvoort een garnalenkottertje strandde, heeft het weken geduurd eer het scheepje weer naar open zee kon worden gesleept. Daarvoor werd er zelfs een aparte geul gegraven, waarna met behulp van een grote zeesleper de klus kon worden geklaard. Dat mislukte tot twee keer toe omdat de kabel brak met bijna persoonlijk letsel van de schipper door een rondzwiepend stuk. Een noodoproep op Facebook deed wonderen. Nadat Rudy en Niels het  gelezen had stuurden zij een bericht dat hun bedrijf een Dyneema-kabel konden leveren van 44 mm met een trekgewicht van 136 ton. Het voordeel van deze kabel is dat bij breuk deze niet zwiept, maar dood neervalt. Nadat de kabel gebruiksklaar was gemaakt is deze vergezeld van de mannen van Rinus op transport gegaan naar Zandvoort. Daar hebben ze met eigen ogen gezien hoe sterk deze kabel wel is, want niet lang daarna kon de IJmuiden 22 worden vlot getrokken.

 

 

Geen nee te koop

Alle aangeboden artikelen doornemende kom je al snel tot de conclusie dat nee verkopen niet in het woordenboek van Rudy en Niels voorkomt. Een greep uit het assortiment laat zien dat je bij dit bedrijf terecht kunt voor landvasten, marine en protective coatings, scheepsbevoorrading, non paint en onderhoud, opkoop over stock, waterzakken, het keuren van reddingsvesten, accu’s en omvormers en ballenlijnen. En niet te vergeten touw in vele kleuren en diktes. Ik besluit mijn bezoek met een kleine rondgang door het bedrijf waar geen nee te koop is, maar waar een leek gauw het spoor bijster zou zijn. Dat geldt echter niet voor Rudy en Niels en hun medewerkers. Zij weten feilloos te vinden waar alles ligt en zonder gezeur alles goed geregeld is en wordt.

 

Algemeen Bedrijfsleven

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

14e Harlinger Kampioenschap Sloeproeien (HKS)

19-04-2024

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag 13 april heeft voor de 14e keer het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien (HKS) plaatsgevonden.

Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil

19-04-2024

HARLINGEN - Op zaterdag 20 april om 22.30 uur zet Arriva de bussen en treinen in Fryslân stil.

Fc Harlingen 1 naar De Blesse

19-04-2024

HARLINGEN - Afgelopen zondag opende fc Harlingen de score en ondanks een late tegentreffer van tegenstander Read Swart kwam de zege (3-1) niet meer in gevaar.

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Milûk Milûk Hubo-Faber Hubo-Faber Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok TeamFRL TeamFRL Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Connexa Connexa Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Firma Sijtsma Firma Sijtsma
Connexa Connexa Visie-Events Visie-Events Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Firma Sijtsma Firma Sijtsma Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas CZVideoful CZVideoful Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Milûk Milûk Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie-Events Visie-Events CZVideoful CZVideoful Hubo-Faber Hubo-Faber Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis TeamFRL TeamFRL Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Connexa Connexa Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Firma Sijtsma Firma Sijtsma Zensa Moda Zensa Moda Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Milûk Milûk Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Visie-Events Visie-Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Connexa Connexa TeamFRL TeamFRL Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Milûk Milûk Firma Sijtsma Firma Sijtsma Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats CZVideoful CZVideoful TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Connexa Connexa Visie-Events Visie-Events BENG Evenementen BENG Evenementen