Vaak kennen ondernemers niemand uit hun omgeving waar de belastingdienst op bezoek is geweest om al die vaak stoffige documenten door te spitten. En als je pech hebt richt de tand des tijds of een verdwaalde muis de nodige schade aan die essentiële papieren aan. De boekhouding van tegenwoordig mag je echter ook online bewaren. Hoe makkelijk is dat, en het bespaart je ook nog eens een hoop kastruimte.
Veel ondernemers vragen zich af hoe lang ze hun financiële administratie moeten bewaren voor de belastingdienst. In tegenstelling tot particulieren, die geen wettelijke bewaarplicht hebben, moet een zakelijk ondernemer zijn boekhouding / administratie zeven tot tien jaar bewaren. Dat is een lange periode. Veel ondernemers zullen echter nooit een belastinginspecteur over de vloer krijgen die alles na gaat pluizen. Toch is het voor de ondernemer zelf handig om bepaalde dingen nog eens na te zoeken en is het mooi meegenomen dat je geen dagenlange zoektocht hoeft te ondernemen om een bepaalde factuur of contract boven water te krijgen. Moet je dat allemaal handmatig doen dan kan je dat de nodige hoofdbrekens bezorgen. Een digitale of online administratie met een goede zoekfunctie is dan een uitkomst.
Digitaal en online
Tegenwoordig is een papieren boekhouding steeds zeldzamer. Het is zelfs zo dat je in 2022 zelfs geen duur boekhoudpakket meer hoeft aan te schaffen die je op je pc moet installeren. Online je boekhouding doen is zodanig ontwikkelt dat het zeer veilig kan, het overal ter wereld via het web benaderbaar is en dat je boekhouder of accountant het zo kan inzien en op basis daarvan je belastingaangifte voor je kan doen. Ben je onderweg of in het buitenland dan kun je toch steeds bij je financiële administratie en ook betalingen verrichten die de onmiddellijke aandacht verdienen.
Aansluitend
Bij een moderne boekhouding is het zelfs niet noodzakelijk om op kantoor achter de personal computer of laptop te zitten. Veel online boekhoudprogramma's hebben een versie die je middels een app bijvoorbeeld op je ipad kunt zetten. Zo heb je je boekhouding altijd bij de hand. Overweeg je de overstap te maken naar een financiële administratie die je middels een app bij kunt houden, kijk dan wel of die matcht met die van je accountant of boekhouder. Gelukkig kan de moderne boekhouder tegenwoordig met veel populaire boekhoudprogramma’s communiceren zodat het geen probleem is om op basis daarvan de maandelijkse btw-aangifte te doen of de jaarrekening te maken. Ben je zzp’er dan kun je in met zo’n app ook de rekeningen scannen, parkeerbonnetjes bewaren of een digitale verbinding maken met je bankrekening. Zo wordt alles perfect actueel bijgehouden en hoef je de boekhouding niet in de avonduurtjes achter je pc in te kloppen.
Keuze
Het kan echter nog wel de nodige moeite kosten om het goede boekhoudpakket te kiezen. Daarbij kan de site zakelijkgroeien.nl vast een heel eind op weg helpen. Hier staan namelijk alle mogelijkheden overzichtelijk op een rijtje.