Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

AfvalovenNee al zes maanden in afwachting zitting uitbreidingsvergunning rookgasdebiet en zoutzuur afvaloven

03-11-2023

HARLINGEN - Omrin wacht zitting niet af en overtreedt huidige vergunning.

Door Hans Gillissen, Stichting AfvalovenNee (SAN)

 

SAN is al ruim zes maanden in afwachting van een rechtszitting naar aanleiding van het beroep die de stichting heeft aangespannen tegen de uitbreidingsvergunning van het rookgasdebiet en zoutzuur uitstoot door Omrin. Omrin stoot ondertussen al structureel meer zoutzuur uit en houdt zich dus niet aan de huidige vergunning. Gedeputeerde Staten is op de hoogte, maar houdt zich stil.

 

Begin 2023 is door Gedeputeerde Staten van Friesland een vergunning verleend aan Omrin waarmee de afvaloven van Omrin méér rookgassen mocht gaan uitstoten. Er is tegelijkertijd ook een vergunning verleend om meer zoutzuur te gaan uitstoten. De afvaloven ligt op de grens van de Waddenzee en vormt een groot risico voor dit Natura2000 en UNESCO wereld erfgoedgebied. Stichting AfvalovenNee vindt dat de extra uitstoot van stikstofoxiden en zoutzuur niet te rijmen zijn met het nieuwe landelijke stikstofbeleid. Daarom heeft SAN beroep aangetekend tegen de afgegeven vergunningen. Maar dat is dus al in april gedaan en sindsdien is de stichting in afwachting van een rechtszitting.

 

Omrin boven de wet

Omdat er ook een voorlopige voorziening is aangevraagd mag er geen uitvoering worden gegeven aan de vergunning. Maar daar houdt Omrin zich niet aan. Want uit gegevens van Omrin zelf blijkt dat in de periode van 1 januari tot in ieder geval 18 september van dit jaar structureel hoger is dan is toegestaan. Hans Gillissen, woordvoerder SAN: “Omrin zegt dat ze zich altijd aan de wet- en regelgeving houden. Maar dat blijkbaar morele standpunt is al vele keren gesneuveld. Ook nu voelt Omrin zich boven de wet staan. Het is schandelijk voor het vertrouwen in de overheid, waar Omrin onder valt.”

 

Ook met betrekking tot de uitstoot van het rookgasdebiet is de stichting ervan overtuigd dat dit structureel en substantieel hoger is dan is toegestaan. Omrin levert echter alleen versleutelde gegevens aan het publiek, waardoor dit moeilijk te controleren valt. Over de belabberde informatievoorziening van Omrin heeft niet alleen de stichting last. B&W van Harlingen hebben kortgeleden Omrin aanbevolen transparanter te zijn in het geven van informatie. Gillissen: “Informatievoorziening van Omrin is al jaren een groot kritiekpunt. Tussen de gemeente Harlingen en Omrin zijn sinds 2011 maar liefst drie informatieprotocollen opgesteld die moesten helpen om meer informatie van dit overheidsbedrijf te krijgen. Helaas heeft ook het derde informatieprotocol blijkbaar geen effect. Ook hierin is Omrin een slecht voorbeeld hoe de overheid te werk gaat.”

 

Stichting afvalovenNee heeft bij Gedeputeerde Staten (GS) aan de bel getrokken over de feitelijke overtredingen die Omrin begaat. Ondanks de belofte dat GS snel op het bericht van SAN zou reageren, wacht de stichting ook hier al meer dan een maand op een inhoudelijke reactie.

 

Gedaanteverwisseling

De stichting heeft overigens in de afgelopen periode een kleine gedaanteverwisseling ondergaan. Zo heeft er een wijziging in het bestuur plaatsgevonden, is er gebouwd aan een nieuwe en verfrissende website en is er een crowdfundingsactie opgestart om de juridische kosten te kunnen dragen. De crowdfunding is nodig voor de verwachte juridische processen. Gillissen: “Omrin en provincie kunnen royaal gebruik maken van overheidsgeld om de juridische kosten te dekken. Wij als stichting moeten het hebben van giften van burgers. Dat is enorm scheef, maar zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Wij laten ons niet ontmoedigen en proberen zoveel mogelijk ons gelijk te halen. Wij nodigen iedereen om, als zij ook tegen de verhoging van rookgassen en zoutzuur zijn, een bijdrage te doen op het banknummer NL34 TRIO 0320 6733 75 ten name van Stichting Afvaloven Nee.

 

Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Programma fc Harlingen

03-11-2023

HARLINGEN - Vrijdagavond 7x7 avond, een thuiswedstrijd voor Vrouwen 1 en het eerste elftal reist af naar DTD.

Het thema voor clubjaar 2023-2024 is nautisch getint: “Volle kracht vooruit"

03-11-2023

HARLINGEN - Dat thema is eerder dit jaar luister bijgezet door een zgn. ”Vergadering buiten de deur” te laten plaatsvinden op de Willemshaven van Harlingen.

Ontmoetingen in de lucht

03-11-2023

HARLINGEN - Radiozendamateurs leggen contacten via de ether.

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis TeamFRL TeamFRL Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie-Events Visie-Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Milûk Milûk Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Milûk Milûk Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Visie-Events Visie-Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Haarmode Cats Haarmode Cats Connexa Connexa Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie-Events Visie-Events TeamFRL TeamFRL Connexa Connexa CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Milûk Milûk Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Connexa Connexa Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Milûk Milûk TeamFRL TeamFRL Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen CZVideoful CZVideoful Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie-Events Visie-Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zensa Moda Zensa Moda Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Connexa Connexa Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad