Inwoners kunnen in ruil voor 1m2 (sier)bestrating, een waardebon ontvangen voor een fruitstruik. Ook kan men een gratis biobakje krijgen voor op het aanrecht. Wethouder Hendrik Sijtsma: “Het is prachtig om te zien hoeveel impact kleine acties kunnen maken. Met elkaar zorgen we voor een steeds groenere gemeente Harlingen.” Ook is het mogelijk voor inwoners om informatie te krijgen over subsidiemogelijkheden voor klimaatadaptatie.
Meer groen in de tuinen van Harlingen
De gemeente wil met deze actie meer vergroening in de woon- en leefomgeving realiseren. Door veranderingen in het klimaat worden hevigere regenbuien verwacht. Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade er is aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. En ook neemt ‘groen’ goed water op, houdt het minder warmte vast bij warme dagen en draagt het bij aan de biodiversiteit. Bovendien stroomt er minder water naar de sloten en riolen.
Op=Op
De actiedag is vrijdag 22 maart van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag 23 maart van 08.00 tot 12.00 uur bij de gemeentewerf aan de Westerzeedijk 9. Er kan maximaal 0,5 m3 compost worden gehaald.
Inwoners kunnen kiezen uit de volgende fruitstruiken: Appel, Peer, Prunus, Kers, Pruim, Perzik, Vlinderstruik (Buddleja), Rode druif (Vitis) en Witte druif(Vitis).
Om in aanmerking te komen voor de fruitstruik moet er minimaal één vierkante en maximaal twee vierkante meter (sier)bestrating worden ingeleverd. De bestrating kan worden gestort in de daarvoor bestemde container bij de gemeentewerf. Voor biobakjes en compost geldt: op=op.
Ambities
Gemeente Harlingen werkt hard aan het “vergroenen” van de woon- en leefomgeving. Zo is er aandacht voor biodiversiteit in het maaibeleid, wordt er bij de (her)inrichting van de openbare ruimte rekening gehouden met de aanleg van bijenlinten, ecologische bermen, vergroening van daken, struikgewassen, oevers en groene rotondes. Ook is er aandacht voor het beter scheiden van GFT en het gebruik van regenwater.