Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM): van roeireddingboten naar hypermoderne schepen

15-11-2023

HARLINGEN - Jubileumjaar groots gevierd met jaarprogramma voor publiek, donateurs en vrijwilligers.

200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM): van roeireddingboten naar hypermoderne schepen KNRM Harlingen - Foto: Dorus Breidenbach

In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. Vanaf november 2023 start een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. Dit bijzondere jaar staat in het teken van terugkijken op 200 jaar reddingtraditie en vooruitkijken: wat zijn de innovaties en uitdagingen in de komende 200 jaar? Waarin het belangrijkste doel is en blijft: het redden en voorkomen van slachtoffers op zee én het ruime binnenwater.

 

Er is veel veranderd sinds 1824: van roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van reddingvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM'ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen. Sinds de oprichting van KNRM zijn er meer dan 30.000 vrijwilligers betrokken geweest bij de KNRM.

 

In 1845 richtte de burgermeester van Harlingen zich tot ZM Koning Willem 1 met een verzoek voor subsidie van 800 gulden voor de bouw van een reddingvlet voor Harlingen. Harlingen had toen nog een zelfstandige redding organisatie. Dit verzoek werd bij staatsbesluit van 16 september in dat zelfde jaar goedgekeurd. De sloepenbouwers S. en T. Zwanenburg aan de Zuiderhaven bouwden een vlet voor 750 guldens. Het restbedrag van 43,06 gld werd na aftrek van kosten aan de schipper overhandigt voor de aanschaf van redding materiaal.

 

200 jaar KNRM

 

In 1995 werd de huidige reddingboot van Harlingen, type Valentijn, in gebruik genomen. Geschonken door de erven van Wieger en Japke Visser Politiek. De kosten van deze reddingboot lagen toen rond de 750 duizend euro.

 

Anno 2023 is de KNRM bezig met een uitgebreide vlootvernieuwing. De kosten van een nieuwe reddingboot van het type  van Wijk, de vervanger van de Valentijn, zullen 1,4 miljoen euro bedragen. Dankzij de familie van Wijk kan deze reddingboot gebouwd worden. Zo wordt het werk van de KNRM al 200 jaar mogelijk gemaakt door mensen die vinden dat het redden van mensen op zee belangrijk is.

 

De KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder steun van de overheid en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften. Op dit moment zijn er 1400 vrijwilligers verbonden aan de KNRM.

 

Programma jubileumjaar KNRM 200 jaar 

Het jubileumjaar zal gebruikt worden om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten. “Van de Search and Rescue (SAR) op 45 reddingstations, de kusthulpverlening, de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door onze lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden door onze Radio Medische Dienst. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingswerk steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden. Zo blijven we ook de komende 200 jaar, op een veilige manier, het land van water” aldus Jacob Tas, algemeen directeur van de KNRM.

 

Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024, de officiële verjaardag van de KNRM. Het overkoepelende thema is 'omringd door het verleden, op weg naar de toekomst'.

 

 

 

Highlights jubileumprogramma:

  • Januari 2024: Singer-songwriters Stef Bos en Fleur Raateland lanceren, met producers Jochem Fluitsma en Eric van Tijn, het nummer ‘Wat als de storm komt’. De videoclip bij dit nummer is opgenomen in Harlingen, Westkapelle, Neeltje Jans (Oosterschelde) en op Marken en Texel. Het schetst een uniek beeld van 200 jaar KNRM in een land van water.
  • Begin 2024: Fisherman’s Friend lanceert de podcastserie ‘Redders op Zee’. Presentator Roelof Hemmen neemt luisteraars mee langs indrukwekkende reddingsverhalen. Aflevering 1 en 2 gaan over het Scheveningse surfdrama waarbij vijf surfers omkwamen. De enige overlevende van dit noodlottig ongeval vertelt voor het eerst zijn verhaal. Ook de moeder van een van de verdronken jongens en twee KNRM'ers die hun leven waagden om de surfers te redden komen aan het woord.
  • Februari 2024: Opening exposities over KNRM 200 jaar in twaalf maritieme musea, waaronder het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Maritiem Museum Rotterdam. De expositie bestaat onder andere uit foto’s gemaakt door Jeroen Hofman en Robin de Puy, aangevuld met verhalen van redders van nu in historisch perspectief.
  • 24 Mei 2024: Lancering van het unieke fotoboek 'Redders op Zee' door het Scheepvaartmuseum Amsterdam, de KNRM en Hannibal uitgeverijen. Recente foto's door landschapsfotograaf Jeroen Hofman en portretfotograaf Robin de Puy en foto's uit het rijke verleden van de KNRM vertellen het verhaal van 200 jaar Redders op Zee.
  • 25 Mei 2024: Reddingbootdag bij alle 45 KNRM reddingstations. Extra (pop-up) 46-ste reddingstation bij Het Scheepvaart Museum Amsterdam met een grote nationale en internationale vloot van oude en nieuwe reddingboten.
  • Mei 2024: YouTuber Govert Sweep wordt bemanningslid in opleiding en maakt een serie YouTube-afleveringen over zijn ervaringen, trainingen en reddingsacties.
  • Mei 2024: Lancering van de informatieborden bij alle reddingstations. Op de informatieborden wordt de geschiedenis van het reddingstation verteld in foto’s en tekst. Een QR code op de borden verwijst naar meer informatie over het reddingstation.
  • 6-8 september 2024: Tijdens de zaterdagavondshow op de Wereldhavendagen Rotterdam staat KNRM 200 jaar centraal.
  • 11-14 oktober 2024: Jubileumviering KNRM 200 jaar 'Symfonie van het Water' in Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Een muzikale en visuele ode aan de KNRM, haar donateurs en vrijwilligers door Nederlandse topartiesten. Er zijn speciale voorstellingen voor donateurs en vrijwilligers. De voorstelling staat onder creatieve leiding van Gerben Bakker en de muzikale leiding wordt gedaan door Eric van Tijn.

 

Daarnaast lanceert PostNL een speciale jubileumzegel, slaat de Koninklijke Nederlandse Munt een herdenkingsmunt en zal er een heuse KNRM-tulp worden onthuld.

 

Historie KNRM 

Tot in 1824 bestond er langs de Nederlandse kust geen reddingsorganisatie. Een initiatief waarbij de Nederlandse staat in 1809 roeireddingboten ter beschikking stelde, liep op niks uit door gebrek aan lokale motivatie en toezicht. Een noodlottige reddingsactie door een aantal kustbewoners van Huisduinen in 1824 veranderde alles. Het was de aanleiding voor een particulier initiatief een zelfstandige reddingsorganisatie op te richten. Met steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor wat nu nog steeds het succes bepaalt van de KNRM: vrijwillige bemanningen, kosteloze hulp, zonder overheidssteun en maximaal gericht op de veiligheid aan boord van de reddingboten, al 200 jaar lang.

Algemeen Sport & Recreatie Zorg & Welzijn

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Razende Roeland raast met heavy metal

15-11-2023

HARLINGEN - Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine, bij Omroep Zilt en Shine Radio.

Gezellig Jetting toernooi bij Boulegoed

15-11-2023

HARLINGEN - Er kwamen 16 deelnemende teams af op de uitnodiging om op zondag 12 november het Jetting Toernooi te spelen.

De kiellegging voor Duurzaam Maritieme Samenwerking

15-11-2023

HARLINGEN - Het probleem van het plastic afval in het water, is niet alleen op te lossen.

Reacties

Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie-Events Visie-Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Milûk Milûk Haarmode Cats Haarmode Cats Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Firma Sijtsma Firma Sijtsma Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad CZVideoful CZVideoful Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Milûk Milûk Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Karsten Wonen Karsten Wonen Firma Sijtsma Firma Sijtsma TeamFRL TeamFRL Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Connexa Connexa
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen TeamFRL TeamFRL Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Milûk Milûk Hubo-Faber Hubo-Faber Visie-Events Visie-Events CZVideoful CZVideoful Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns
Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot TeamFRL TeamFRL Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Milûk Milûk Hubo-Faber Hubo-Faber Connexa Connexa BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Visie-Events Visie-Events Firma Sijtsma Firma Sijtsma Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen
Visie-Events Visie-Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Haarmode Cats Haarmode Cats Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen TeamFRL TeamFRL Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE CZVideoful CZVideoful