Harlingen heeft Wad!
'Het schoonst juweel der Vriezen', noemde de Harlinger arts en dichter Simon Stijl zijn woonplaats tweehonderd jaar geleden. Menig Harlinger denkt daar nog steeds zo over, want de dynamische en leefbare havenstad heeft menig hart geraakt. Harlingen is één van de oudste van de Friese elfsteden en de enige havenstad. Wie een keer vertoefd heeft in de Waddenstad, zal die niet snel vergeten.
Rond 800 is Harlingen ontstaan uit een Vikingnederzetting en de Friese havenplaats heeft sinds 1234 stadsrechten. Het bijzondere karakter ontleent de stad (met circa 16.000 inwoners) aan de ligging aan de Waddenzee, een bijzonder natuurgebied met eb en vloed, en de open verbinding met zee. Het water dringt tot ver in het centrum door. Het maakt flaneren over pieren, kades, langs grachten en over de bolwerken mogelijk.
Harlingen staat bekend om zijn eigenzinnige karakter. Nergens in Europa vindt u op een vergelijkbaar aantal vierkante meters zoveel met zorg gerestaureerde monumenten. Parmantige pakhuizen en rijk geornamenteerde patriciërswoningen herinneren aan een levendig handelsverleden. Grachten en bruggetjes weerspiegelen Hollands Glorie. Zee, zeilsport, cultureel erfgoed. Maar ook: een bruisend winkelgebied, leuke markten, originele galerieën en fijne horecagelegenheden. U vindt het in Harlingen. Een erfenis uit het verre verleden, door de handel met vele toen nog exotische buitenlanden. De prachtig gerestaureerde pakhuizen aan de diverse havens getuigen daar nog steeds van. Door de handelsgeest is ook gastvrijheid een kenmerkend karakter van de Ouwe Seunen, zoals de Harlingers worden genoemd. Ze delen de schoonheid van hun stadsje graag met bezoekers van heinde en ver. En terecht.. want Harlingen heeft veel te bieden.
De authentieke Harlinger sfeer wordt ook voor een belangrijk deel bepaald door de vele monumenten die de stad rijk is. De grote hoeveelheid historische panden is het gevolg van de trots die de Harlingers voor hun ‘stadsje’ voelen. Diverse organisaties - waaronder de Vereniging Oud Harlingen, de Hein Buismanstichting en het Hannemahuis bewaken het historisch erfgoed, zonder uit het oog te verliezen dat Harlingen ook leefbaar moet blijven. Vandaar dat heden en verleden in Harlingen hand in hand gaan. Dat kunt u op eigen gelegenheid ondervinden, maar ook door een stadswandeling in gezelschap van ervaren stadsgidsen.
En wat te denken van de talrijke winkels, eethuisjes, gezellige cafés, restaurants, strandpaviljoen ‘t Zilt en terrasjes al dan niet aan de waterkant. Harlingen is een stad om van te genieten. Dat weten de bewoners, en dat weten de ruim 200.000 jaarlijkse bezoekers. Wie Harlingen één keer heeft beleefd, komt graag weer terug. U bent welkom te ervaren waarom!
Foto impressie van Harlingen door Dorus Breidenbach.