Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Geert Bijlstra en Aukje Bijlstra-Groeneveld vieren 60-jarig huwelijk

30 december 1960

HARLINGEN - Op woensdag 30 december jl. was het 60 jaar geleden dat Geert (86) en Aukje Bijlstra-Groeneveld (81) elkaar op het Harlinger stadhuis het ja-woord gaven.

Namens de gemeente Harlingen bezocht burgemeester Roel Sluiter woensdagmiddag het briljanten paar om ze te feliciteren.

Aukje en Geert ontmoeten elkaar tijdens een machinistenfeestje in de aula van de Ambachtsschool, waar Geert die avond speelde met zijn bandje bestaande uit Arie Rinsma (drums), Wim Kroon (accordeon) en Geert (altsax). Was het de muziek die voor de toenadering zorgde of de mooie ogen van Geert. “Beiden”, liet Aukje met een lach weten.

Geert werd geboren te Holwerd en verhuisde later met het gezin vader, moeder en twee zussen naar Ferwerd. Hij volgde met succes de Middelbare Landbouwschool in Dokkum. Met zijn behaalde diploma kon Geert als landbouwconsulent op het Arbeidsbureau in Harlingen komen. ’s Avonds ging hij aan de thuisstudie MBO en HBO personeelswerk die hij met succes afrondde. In die tijd zat hij in de kost bij dames De Vries wonende in de Oosterstraat. Na enkele jaren kreeg Geert een functie op het Arbeidsbureau te Bolsward. Vervolgens werd hij muziekbemiddelaar op het Arbeidsbureau te Leeuwarden om later als directielid naar Sneek te gaan. Uiteindelijk keerde hij weer terug naar Bolsward, maar dan als directeur. Op 60-jarige leeftijd ging Geert met pensioen. Middels een prachtig afscheidsfeest kreeg hij als kers op de taart een koninklijke onderscheiding voor al zijn bestuurlijk werk op cultureel gebied.

Aukje een echte Harlingse, groeide als enigst kind op in een vissersgezin, woonachtig op de Zoutsloot waar zij haar jeugd doorbracht. Vader kwam uit Hardinxveld en werkte op een baggerschip tijdens de aanleg van de Afsluitdijk. Hij leerde zijn vrouw hier kennen en werd na deze werkzaamheden garnalenvisser. “Er werden thuis drie talen gesproken”, zegt Aukje met een glimlach. “Mijn vader sprak Nederlands, moeder Frysk en ik Harlingers.” Na de Chr. ULO kwam ze als administratief medewerkster op kantoor bij zeilmakerij Schuil aan de Noorderhaven te werken.

Op 30 december 1960 traden ze in het huwelijk. Omdat ze in Harlingen geen woning konden krijgen, werd uitgeweken naar Kimswerd, waar ze jarenlang hebben gewoond. Ze kregen vier kinderen, drie meisjes en een jongen, waarbij één van de meisjes helaas op zeer jonge leeftijd (één jaar en acht maanden) overleed. Inmiddels zijn er zes achterkleinkinderen. Hoewel Aukje altijd thuis was als de kinderen uit school kwamen, deed ze toch veel vrijwilligerswerk in het dorp. Moeilijkheid was dat ze als échte Harlingse Fries moest leren. Maar dat had ze volgens haar man Geert heel gauw onder de knie. Zo’n 18 jaar lang deed ze in Kimswerd de ouderenzorg. Als hobby’s al jong bij gymnastiekvereniging V & K, de toenmalige padvinderij en zwom ze samen met Annie Huizinga-Lok drie keer de 2 kilometer zwemtocht. Nu we het toch over zwemmen hebben, ooit redde zij een klein jongentje uit de Zoutsloot. Ze was zelf nog een kind en kon nog niet zwemmen. Toch bedacht ze zich geen moment en redde het kind van de verdrinkingsdood. Een tijdje later op 1 augustus 1952 kreeg zij hiervoor een medaille van ‘Stichting Carnegie Heldenfonds’ door de burgemeester uitgereikt. Jaren later toen haar ouders naar de Grettingalaan waren verhuisd, zag ze een klein kind in de vijver drijven. Ook die heeft ze gered, maar nooit meer iets van gehoord.

De muziek speelde een grote rol in het leven van het gezin. Geert speelde in de vijftiger jaren en later bij verschillende bands zoals Orkest Ko Bonnema samen met Germ Kuipers en Bauke Broersma. Een mooie tijd met veel succes. Ook verschillende muziekkorpsen waren hem niet vreemd. In Holwerd begon zijn muzikale carrière om vervolgens bij het ‘Stedelijk’ in Harlingen op de altsax te gaan spelen. Dit kwam ook omdat zijn vader Chris Bijlstra daar dirigent was. Negentien jaar lang zorgde zijn vader in Harlingen voor vele muzikale successen op festivals en concoursen. Geert trad ook in de voetsporen van pa en dirigeerde diverse korpsen o.a. Kimswerd, Pingjum, Witmarsum en Bergum. Ook heeft Geert zo’n tien jaar bij het Frysk Senioren Orkest gespeeld. Een hoogtepunt was een concertreis, samen met een koor, naar Canada waar men voor veel geïmmigreerde Friezen musiceerden. Op 79-jarige leeftijd vond Geert het welletjes en stopte hij met de muziek, ook al omdat het gehoor hem in de steek liet.

Omdat twee kinderen bij een ponyclub zaten en eigen paarden hadden, nam dit voor hen ook veel tijd in beslag een opoffering die ze graag deden, ook al omdat dochter en zoon vele successen behaalden tijdens wedstrijden. Toen deze hobby voorbij was konden ze uiteindelijk genieten van de vele reizen die ze gemaakt hebben. Zoals Thailand, Amerika, Portugal, Spanje, Turkije enz.

Na 38 jaar in Kimswerd te hebben gewoond, kwamen ze in 1998 weer terug in Harlingen en wonen zeer tot hun genoegen in een prachtig appartement op de Z.O. Singel. Hoewel het lopen bij Geert wat minder wordt, zijn ze beiden nog goed gezond. Geert heeft zelfs nog een stukje grond in Kimswerd waar hij groente verbouwd. “Komt zijn landbouwkennis toch nog goed van pas”, zegt Aukje met een knipoog.

Helaas kan er door de corona geen sprake zijn van een groot feest. De kinderen komen dan ook bij toerbeurt om hen te feliciteren. “Dat hopen we later nog eens over te doen”, laten beiden weten.

Burgemeester Roel Sluiter feliciteerde het briljanten paar en overhandigde hen een fraai boeket bloemen. Tekst en foto: Ubbo Posthuma.

 

The Shamrock The Shamrock Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Wellheat Shop Wellheat Shop Visie Events Visie Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda TeamFRL TeamFRL Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wellheat Shop Wellheat Shop BENG Evenementen BENG Evenementen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE