De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Geert Bijlstra en Aukje Bijlstra-Groeneveld vieren 60-jarig huwelijk

30 december 1960

HARLINGEN - Op woensdag 30 december jl. was het 60 jaar geleden dat Geert (86) en Aukje Bijlstra-Groeneveld (81) elkaar op het Harlinger stadhuis het ja-woord gaven.

Namens de gemeente Harlingen bezocht burgemeester Roel Sluiter woensdagmiddag het briljanten paar om ze te feliciteren.

Aukje en Geert ontmoeten elkaar tijdens een machinistenfeestje in de aula van de Ambachtsschool, waar Geert die avond speelde met zijn bandje bestaande uit Arie Rinsma (drums), Wim Kroon (accordeon) en Geert (altsax). Was het de muziek die voor de toenadering zorgde of de mooie ogen van Geert. “Beiden”, liet Aukje met een lach weten.

Geert werd geboren te Holwerd en verhuisde later met het gezin vader, moeder en twee zussen naar Ferwerd. Hij volgde met succes de Middelbare Landbouwschool in Dokkum. Met zijn behaalde diploma kon Geert als landbouwconsulent op het Arbeidsbureau in Harlingen komen. ’s Avonds ging hij aan de thuisstudie MBO en HBO personeelswerk die hij met succes afrondde. In die tijd zat hij in de kost bij dames De Vries wonende in de Oosterstraat. Na enkele jaren kreeg Geert een functie op het Arbeidsbureau te Bolsward. Vervolgens werd hij muziekbemiddelaar op het Arbeidsbureau te Leeuwarden om later als directielid naar Sneek te gaan. Uiteindelijk keerde hij weer terug naar Bolsward, maar dan als directeur. Op 60-jarige leeftijd ging Geert met pensioen. Middels een prachtig afscheidsfeest kreeg hij als kers op de taart een koninklijke onderscheiding voor al zijn bestuurlijk werk op cultureel gebied.

Aukje een echte Harlingse, groeide als enigst kind op in een vissersgezin, woonachtig op de Zoutsloot waar zij haar jeugd doorbracht. Vader kwam uit Hardinxveld en werkte op een baggerschip tijdens de aanleg van de Afsluitdijk. Hij leerde zijn vrouw hier kennen en werd na deze werkzaamheden garnalenvisser. “Er werden thuis drie talen gesproken”, zegt Aukje met een glimlach. “Mijn vader sprak Nederlands, moeder Frysk en ik Harlingers.” Na de Chr. ULO kwam ze als administratief medewerkster op kantoor bij zeilmakerij Schuil aan de Noorderhaven te werken.

Op 30 december 1960 traden ze in het huwelijk. Omdat ze in Harlingen geen woning konden krijgen, werd uitgeweken naar Kimswerd, waar ze jarenlang hebben gewoond. Ze kregen vier kinderen, drie meisjes en een jongen, waarbij één van de meisjes helaas op zeer jonge leeftijd (één jaar en acht maanden) overleed. Inmiddels zijn er zes achterkleinkinderen. Hoewel Aukje altijd thuis was als de kinderen uit school kwamen, deed ze toch veel vrijwilligerswerk in het dorp. Moeilijkheid was dat ze als échte Harlingse Fries moest leren. Maar dat had ze volgens haar man Geert heel gauw onder de knie. Zo’n 18 jaar lang deed ze in Kimswerd de ouderenzorg. Als hobby’s al jong bij gymnastiekvereniging V & K, de toenmalige padvinderij en zwom ze samen met Annie Huizinga-Lok drie keer de 2 kilometer zwemtocht. Nu we het toch over zwemmen hebben, ooit redde zij een klein jongentje uit de Zoutsloot. Ze was zelf nog een kind en kon nog niet zwemmen. Toch bedacht ze zich geen moment en redde het kind van de verdrinkingsdood. Een tijdje later op 1 augustus 1952 kreeg zij hiervoor een medaille van ‘Stichting Carnegie Heldenfonds’ door de burgemeester uitgereikt. Jaren later toen haar ouders naar de Grettingalaan waren verhuisd, zag ze een klein kind in de vijver drijven. Ook die heeft ze gered, maar nooit meer iets van gehoord.

De muziek speelde een grote rol in het leven van het gezin. Geert speelde in de vijftiger jaren en later bij verschillende bands zoals Orkest Ko Bonnema samen met Germ Kuipers en Bauke Broersma. Een mooie tijd met veel succes. Ook verschillende muziekkorpsen waren hem niet vreemd. In Holwerd begon zijn muzikale carrière om vervolgens bij het ‘Stedelijk’ in Harlingen op de altsax te gaan spelen. Dit kwam ook omdat zijn vader Chris Bijlstra daar dirigent was. Negentien jaar lang zorgde zijn vader in Harlingen voor vele muzikale successen op festivals en concoursen. Geert trad ook in de voetsporen van pa en dirigeerde diverse korpsen o.a. Kimswerd, Pingjum, Witmarsum en Bergum. Ook heeft Geert zo’n tien jaar bij het Frysk Senioren Orkest gespeeld. Een hoogtepunt was een concertreis, samen met een koor, naar Canada waar men voor veel geïmmigreerde Friezen musiceerden. Op 79-jarige leeftijd vond Geert het welletjes en stopte hij met de muziek, ook al omdat het gehoor hem in de steek liet.

Omdat twee kinderen bij een ponyclub zaten en eigen paarden hadden, nam dit voor hen ook veel tijd in beslag een opoffering die ze graag deden, ook al omdat dochter en zoon vele successen behaalden tijdens wedstrijden. Toen deze hobby voorbij was konden ze uiteindelijk genieten van de vele reizen die ze gemaakt hebben. Zoals Thailand, Amerika, Portugal, Spanje, Turkije enz.

Na 38 jaar in Kimswerd te hebben gewoond, kwamen ze in 1998 weer terug in Harlingen en wonen zeer tot hun genoegen in een prachtig appartement op de Z.O. Singel. Hoewel het lopen bij Geert wat minder wordt, zijn ze beiden nog goed gezond. Geert heeft zelfs nog een stukje grond in Kimswerd waar hij groente verbouwd. “Komt zijn landbouwkennis toch nog goed van pas”, zegt Aukje met een knipoog.

Helaas kan er door de corona geen sprake zijn van een groot feest. De kinderen komen dan ook bij toerbeurt om hen te feliciteren. “Dat hopen we later nog eens over te doen”, laten beiden weten.

Burgemeester Roel Sluiter feliciteerde het briljanten paar en overhandigde hen een fraai boeket bloemen. Tekst en foto: Ubbo Posthuma.

 

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Food 80/20 Food 80/20 Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Omdraai De Omdraai HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Food 80/20 Food 80/20