Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

65-jarig huwelijksjubileum Geert Kalkhuis en Antje Kalkhuis-Boontje

16 augustus 2021

HARLINGEN - Zaterdag 14 augustus 2021 vierden Geert Kalkhuis (88) en Antje Kalkhuis-Boontje (86) hun briljanten huwelijk.

Hun leven begon op het water, want hun beider ouders waren binnenvaartschippers.

Geert kwam ter wereld in Ulrum, in een gezin van 7 kinderen op 12 juli 1933. Antje werd op 19 februari 1935 geboren in Diever en had 1 broer boven haar. Toen Geert 5 jaar oud was, kreeg hij TBC en was erg ziek, hierdoor lag hij 16 maanden in sanatorium Sonnevanck in Harderwijk. Nadat hij beter was mocht hij terug naar zijn ouders aan boord. Dit was een heftige tijd voor het gezin.

Geert ging van zijn achtste tot zijn twaalfde jaar naar school in Pieterburen, hij zat samen met zijn oudere zus in de kost bij zijn opa en oma, want zijn ouders moesten varen. Zijn zus maakte de tijd leuker voor Geert, want  zijn opa en oma waren geen liefdevolle mensen. Vanaf zijn twaalfde jaar kon Geert weer terug naar zijn ouders en hielp mee op het schip. Toen Geert 15 jaar was, ging hij naar zee.

Antje werd geboren in gezin met een moeder die vaak ziek was, er was wel veel liefde in het gezin, maar ook altijd zorgen rondom haar moeder. Ook hier was varen het beroep van de ouders, dus toen Antje 8 jaar oud was, moest ook zij van boord, om naar school te kunnen. Antje kwam eerst in een groot gezin terecht in Stavoren, maar omdat het oorlog was, was hier te weinig eten voor haar en ging ze na een jaar naar een ouder echtpaar zonder kinderen, ook in Stavoren.

Antje had hier een heerlijke tijd en genoot volop van het leven aan de wal met vriendjes en vriendinnetjes. School en schaatsen vond ze geweldig. Toen Antje 13 jaar was, veranderende haar leven drastisch, haar ouders kwamen met het schip naar Stavoren en ze moest weer terug naar boord, om voor haar moeder te zorgen en in het huishouden te helpen. Dit was eerst erg wennen voor haar. Antje is tot haar 19de jaar aan boord gebleven en is toen in Amsterdam in het Julianaziekenhuis gaan werken als kamermeisje

Toen Antje haar 18de verjaardag vierde, kwam Geert onverwachts op haar verjaardag, ze kenden elkaar van naam en gezicht, want Geert en Antje zijn achterneef en achternicht. Bij Antje sloeg gelijk de vonk over ,maar Geert moest de volgende dag gelijk weer naar zee en zo zagen ze elkaar een jaar niet. Totdat Antje haar 19de verjaardag vierde en Geert ineens weer voor haar neus stond… samen gingen ze schaatsen in de Jaap Edenhal in Amsterdam en ’s avonds bracht hij Antje terug naar boord. Bij de loopplank werd de eerste zoen gegeven en werden zij een verliefd stel en na 1 jaar volgde hun verloving.

Geert en Antje trouwden op 14 augustus 1956 op een prachtige zomerdag in Amsterdam. Geert haalde Antje van boord met een rondvaartboot, deze was genaamd de Pax. Dit was erg toevallig, want zo heette het schip van Antje haar ouders ook. De rest van de familie stapte ook op de rondvaartboot en zo voeren ze van het schip van Antje haar ouders, naar het gemeentehuis, naar de kerk en door naar het café, waar het feest ’s avonds plaatsvond.

De volgende dag moest er gelijk gewerkt worden, want ze gingen samen varen op een zandschip, de Wilskracht, dat voer van Heemstede naar Amsterdam, dit was niet hun eigen schip, maar hierop waren ze zetschippers maw ze voeren voor een baas. Hun eerste kind werd geboren een dochter Greetje en ze waren de koning te rijk!

Hierna volgenden meerdere schepen, de Rika D en de Kees, dit waren binnenvaartschepen, waar ze voor een korte tijd op voeren. Maar de zee bleef toch lokken bij Geert en toen konden ze als stuurman en kokkin komen werken bij een oom van Geert op de zeetjalk de “Soli Deo Gloria”. Ze gingen varen van Säfle in Zweden naar Nederland. Antje was eerst erg bang op zee, maar na een flinke storm, was de angst over, omdat ze toen vertrouwen in het schip had gekregen. Op dit schip werd hun tweede dochter Ineke geboren, ze hadden een prachtige tijd en voeren 3 jaar mee op dit schip. Leuke anekdote, dit schip werd later” de Tromp” en heeft ook lange tijd in Harlingen gelegen en momenteel lig hij in het centrum van Dokkum.

Na deze periode konden Geert en Antje hun eerste eigen schip kopen, dit werd “de Confid” ook dit was een zeetjalk. Geert en Antje voeren hiermee naar Belgié, Frankrijk, Duitsland en in Nederland. Dus de zeereizen waren over. Op dit schip werd de derde dochter Antje geboren. Dit schip hebben ze 7 jaar gehad, hierna volgenden nog 2 schepen, de Deo Volente, waar hun eerste zoon Geert op geboren werd en daarna nog twee kinderen, Bart en Renske, Hiermee was het gezin en het geluk compleet. Hun laatste schip was de Coda een spits, waar ze 37 jaar mee gevaren hebben. Hun langste en laatste reizen waren de reizen, van Vehnemoor in Duitsland naar Avignon in Zuid Frankrijk. Mooie tijden, maar natuurlijk op de achtergrond, wel altijd het gemis van de kinderen die in Leeuwarden op het schippersinternaat zaten, want zij moesten naar school.

In 2007 hebben ze het schip laten verbouwen, tot varend woonschip. Alles werd gelijkvloers gemaakt, zodat ze nog een aantal jaren voor hun plezier verder konden varen. Geert kreeg namelijk last van zijn benen en het lopen ging achteruit.

Ze gingen langs de kinderen varen die verspreid wonen in Nederland en langs de oudste dochter die ook met haar man in de binnenvaart zit. Dit waren mooie tijden, met veel tijd voor elkaar.

In 2014 werd het schip verkocht, Geert was 81 en Antje 79 jaar. Samen hebben ze de “Coda” van Franeker naar Antwerpen gevaren, waar de nieuwe eigenaar woonde.

Ondertussen hadden de kinderen, hun nieuwe woning in Harlinga klaargemaakt en daar wonen Geert en Antje nu alweer 7 jaar naar alle  tevredenheid. Geert heeft veel plezier van de scootmobiel, zorgt voor de boodschappen en maakt elke dag een ritje door Harlingen en omgeving. Antje geniet van de mooie flat, de activiteiten in Harlinga en de kerk. Ook vinden ze het erg fijn, als de kinderen langskomen.

Nog altijd zijn Geert en Antje heel gelukkig met elkaar en zijn ze dankbaar voor hun prachtige avontuurlijke leven, waarin ze al zolang samen mogen optrekken. Ook zijn ze dankbaar voor de kinderen en de 38 klein- en achterkleinkinderen.

 

Burgemeester Ina Sjerps heeft het echtpaar een bezoek gebracht op zaterdag 14 augustus 2021 in Harlinga en het echtpaar van harte gefeliciteerd. Foto: Joachim de Ruijter.

 

Zensa Moda Zensa Moda Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Visie-Events Visie-Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor CZVideoful CZVideoful Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad TeamFRL TeamFRL Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Connexa Connexa Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Firma Sijtsma Firma Sijtsma Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor TeamFRL TeamFRL Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Milûk Milûk Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Firma Sijtsma Firma Sijtsma Visie-Events Visie-Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Connexa Connexa Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda Visie-Events Visie-Events Milûk Milûk Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Connexa Connexa Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns CZVideoful CZVideoful Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Hubo-Faber Hubo-Faber Firma Sijtsma Firma Sijtsma Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Haarmode Cats Haarmode Cats
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie-Events Visie-Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Connexa Connexa Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda TeamFRL TeamFRL Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Milûk Milûk Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Firma Sijtsma Firma Sijtsma
Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Milûk Milûk Haarmode Cats Haarmode Cats Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie-Events Visie-Events