HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

Stem voor een groener socialer en inclusiever HARLINGEN!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

60-jarig huwelijksjubileum Jan en Elly Ploeg

28 oktober 2021

HARLINGEN - Donderdag 28 oktober vierden Jan (82) en Elly Ploeg (79) uit Harlingen hun 60-jarig huwelijk.

Jan is een échte ouwe seun en Elly een Amsterdamse, een mooie combinatie omdat Harlingen ook wel ‘klein Amsterdam’ wordt genoemd.

Elly emigreerde in 1955 met haar ouders naar Australië. Het gezin telde maar liefst 14 kinderen, 10 meisjes en 4 jongens. Met ms Johan van Oldenbarnevelt voer men naar het ‘beloofde land’, een reis die zes weken duurde. Ze kwamen in Sydney wonen.

Ook Jan zijn ouders waagden in 1957 de grote stap naar Australië. Het gezin telde vijf broers waarvan de oudste in Nederland bleef. Ook de familie Ploeg streek neer in Sydney. Jan die in Harlingen op de ambachtsschool voor timmerman had geleerd, ging in Sydney in de bouw werken. Het was op een dansavond met landgenoten te Sydney, dat Jan met de laatste dans oog kreeg voor een leuk uitziend meisje. Hij vroeg haar ten dans. Of Jan goed kon dansen is niet helemaal zeker, wel dat het klikte. Ze raakten bevriend en de vonk sloeg over. Het resulteerde in een verloving, om een paar jaar later in 1961 in het huwelijk te treden.

Vader en moeder Ploeg gingen op vakantie naar Nederland en zagen dat het economisch ook in Nederland best goed ging. Vader liet weten als hij 65 jaar zou zijn, ze weer terug naar Nederland gingen. Helaas overleed hij plotseling twee weken na thuiskomst in Sydney.

In 1968 besloten Jan en Elly weer terug te keren naar Harlingen. Zij gingen met een cruiseschip. Ook zijn moeder en jongste broer Frank keerden terug, maar zij pakten het vliegtuig. Jan en Elly konden voorlopig onderdak vinden bij Leen Veltman op de Noorderhaven. Na twee jaar ingewoond te hebben, kochten ze een woning op de Hopmansweg te Midlum en verbleven daar 18 jaar. Jan viste bij Leen Veltman op de garnalenkotter. Later begon hij samen met Elly een sportvissersbedrijf. Een geweldige tijd vinden ze allebei. Toen later de zaak werd verkocht, werd een prachtige woning aan de Hendstehof gekocht, waar ze nog steeds woonachtig zijn. Ze zijn in het gelukkige bezit van twee kinderen, dochter Linda en zoon Gerard en drie kleinkinderen.

Beiden spelen op de trekzak waar ze veel plezier aan beleven. Het oefenen met collega muzikanten gebeurt eens in de veertien dagen bij hen thuis. Jan en Elly zijn nog goed gezond en genieten volop van het leven. Een leuke verrassing was een door zijn jongste broer Frank en echtgenote Truus geregeld beeld-telefoontje, met de twee broers André en Sjors die nog in Australië wonen. “Konden we weer even lekker Harlingers lulle”, lachte Jan, want dat zijn de beide broers nog niet verleerd. Inmiddels stond de huiskamer vol met bloemen van familie en kennissen.

Burgemeester Ina Sjerps bracht het paar op 28 oktober 2021, namens de gemeente Harlingen, een bezoekje en bracht haar gelukwensen over. Dit ging ook gepaard met een fraai boeket bloemen.

 

Tekst en foto: Ubbo Posthumus