In de achttiende en negentiende eeuw zijn in Harlingen maar liefst veertien wapenborden geschilderd. Voor het eerst sinds 1934 zijn nu alle wapenborden van Harlingen samen te zien in het Hannemahuis.
familiewapen
Bestuurders van instellingen in Harlingen lieten destijds trots hun wapens afbeelden op grote schilderijen. Sommigen hadden al generaties lang een familiewapen, anderen lieten er speciaal een maken. Met de familiewapens op deze wapenborden werd het belang van de betreffende personen onderstreept. De wapenborden werden gemaakt voor vier bestuursorganen in de stad: de voogden en voogdessen van het stadsweeshuis, de officieren van de dienstdoende schutterij, de diakenen van de Gereformeerde en later Hervormde Kerk, en de voogden van de algemene armen. Totaal gaat het om ongeveer vijfhonderd (familie)namen.
De afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar de personen achter de wapens, waardoor een goed beeld is ontstaan wat voor soort mensen in de besturen zaten. ‘Bijvangst’ was ook inzicht in de uitgeoefende beroepen, gezinssamenstelling en mate van kindersterfte.
8 Wapenborden
Acht van de wapenborden zijn permanent tentoongesteld in het Hannemahuis, maar nu sinds lange tijd zijn alle veertien borden bij elkaar te zien. Een unieke gelegenheid voor wie belang stelt in heraldiek en genealogie, maar natuurlijk ook voor geïnteresseerden in de geschiedenis van Harlingen. Een deel van de wapens gaat terug op de heraldische tradities, maar velen hadden geen familiewapen en lieten er voor de gelegenheid een maken. Dat leidde tot bijzonder interessante en soms aandoenlijke afbeeldingen, waarbij vaak een verwijzing naar het uitgeoefende beroep te vinden is.
Boek
Een lijvig standaardwerk van Dirk Zeilmaker en Kees Kuiken begeleidt de expositie. Dit boek biedt een compleet overzicht van de wapens en de achtergrond van de personen aan wie ze toebehoorden.
Voor openingstijden: www.hannemahuis.nl
Het Hannemahuis is elke tweede zondag van de maand gratis toegankelijk.