De geschiedenis van de Koninklijke Redding Maatschappij (KNRM) gaat terug tot 1824, dat is dit jaar tweehonderd jaar. In samenwerking met het KNRM-reddingstation in Harlingen besteedt museum het Hannemahuis aandacht aan dit jubileum.
Het redden van schipbreukelingen was in 1824 geen vanzelfsprekendheid. Pas na een scheepsramp en een zeldzame reddingspoging, waarbij zes redders verdronken, ontstond een georganiseerd reddingswezen met reddingsstations langs de kust. Sinds die tijd hebben vrijwilligers zich ingezet om met gevaar voor eigen leven mensen in nood op zee te redden. De verhalen daarover zijn soms bloedstollend spannend.
Aanvankelijk stonden de Waddenzee en de Zuiderzee niet als werkterrein in de oprichtingsakte, terwijl bij elke westerstorm ook hier zeilschepen in nood raakten. Na een scheepsramp bij Harlingen werd in 1838 het eerste reddingstation aan de Friese vaste wal opgericht. Voor een kleine stichting als de Harlinger Redding Maatschappij was het echter moeilijk het hoofd boven water te houden. Daarom fuseerde de Harlinger Maatschappij in 1910 met de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij (NZHRM).
Van roeien naar snelle motoren
Er is veel veranderd in 200 jaar: van roeireddingboten naar snelle motorboten en van kurken reddingvesten naar speciale overlevingspakken. De eerste motorboot vervangt de roeiboot en in 1942 vervangt de motorreddingboot ‘Twenthe’ de oude ‘C.A. den Tex’. De nieuwe boot is groter en sterker en blijft meer dan veertig jaar in Harlingen dienstdoen. En in 1975 krijgen de redders met de reddingvlet ‘Tjerck Hiddes’ meer comfort aan boord door het dichte stuurhuis.
RIB
Ook de rigid inflatable boat (RIB) wordt een begrip. Snel en wendbaar komt de boot in de ondiepe Waddenzee goed tot zijn recht. De huidige reddingboten zijn zelfrichtend en hebben een topsnelheid van 32 knopen (60 km/uur). Ze kunnen onder alle weersomstandigheden uitvaren en elke noodmelding is binnen dertig minuten bereikbaar.
Het reddingstation Harlingen heeft in zijn geschiedenis hoogte- en dieptepunten beleefd, dramatische scheepsongelukken meegemaakt, maar ook bijzondere reddingen uitgevoerd. Aan de hand van bijzonder fotomateriaal en oude prenten, een oprichtingsbord, reddingsboeien, scheepsmodellen, oliejassen en nog veel meer vertelt 200 jaar KNRM het verhaal van twee honderd jaar ‘redders op zee’.
Voor openingstijden: www.hannemahuis.nl
Het Hannemahuis is elke tweede zondag van de maand gratis toegankelijk.