Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Kuiper Brandaris Race

HARLINGEN - Zaterdag 16 oktober wordt de 27e Kuiper Brandaris race gevaren.

Datum: 16 oktober 2021

Tijd: 10:30 - 16:00

Locatie: Harlingen- Terschelling, HARLINGEN

Algemeen Bedrijfsleven Evenement Sport & Recreatie

Door Paul H M Scheffer

 

Naamgever van deze jaarlijkse wedstrijd met verschillende zeilschepen is de 427 jaar oude vuurtoren van Terschelling. De festiviteiten ter gelegenheid van het 80e lustrum in 1994 werden opgeluisterd door de eerste editie van de Brandaris Race, een initiatief van Bruine Vloot voorman Herman Brandsma uit Harlingen. De eerste race trok direct de aandacht van Jaap Kuiper, watersporter in hart en nieren. Kuiper Verzekeringen uit Heerenveen werd hoofdsponsor en voltooide de naam van dit sportieve evenement: Kuiper Brandaris Race. De heer Kuiper heeft helaas niet mogen meemaken dat het bedrijf dat hij succesvol heeft geleid inmiddels vijfenzeventig jaar bestaat; hij overleed in februari 2021. Met dezelfde liefde voor de watersport heeft zijn zoon Jacco, de huidige directeur, een aantal jaar geleden de rol van hoofdsponsor overgenomen en treffen we Jacco elk jaar aan boord van één van de schepen onderweg naar Terschelling.

 

Zoals dat gold voor vele sportwedstrijden is de race door alle Corona-perikelen in 2020 niet gehouden en was het nog spannend of de versoepelingen voor nu op tijd zouden komen. De inschrijving kon daarom pas laat geopend worden, maar al snel hadden 62 schepen zich aangemeld en kan de organisatie onder leiding van Ingrid van der Pol aan de slag.

 

De race is buitengewoon populair bij zowel passagiers als bij schippers. Veel gasten komen ieder jaar als vaste vriendengroep. Schippers en hun agenten stellen weer alles in het werk om zoveel mogelijk gasten in Harlingen én aan boord te verwelkomen om een weekend de handen uit de mouwen te steken en om letterlijk alle zeilen bij te zetten.

 

Vrijdag 15 oktober zal het in Harlingen weer een drukte van jewelste zijn met 62 schepen en daarmee meer dan 1200 passagiers. Zaterdag is om 9.00 uur het zogenaamde palaver in ’t Noorderke. Daar krijgen de schippers informatie over de race, zoals de route, het weer, de starttijden, de spelregels en zo meer. Zij spoeden zich naar het schip en dan begint de grote uittocht vanaf de Zuiderhaven, Het Dok en de Nieuwe Willemshaven.

 

Het startschip ligt inmiddels op de startpositie op zee, met Herman en Ingrid in volle concentratie. Vervolgens gaat de Armada van 62 schepen even buiten de haven van Harlingen vanaf 10.30 los. Men start per categorie in volgorde: eerst Grote Klippers en daarna met tussenpozen van tien minuten de Kleine Klippers, Tjalken, Aken/Skûtsjes en Zeeschepen/Kotters/Botters die even na elf uur als laatste klasse de zeilen hijsen.

 

Wedstrijdleiding en tijdwaarnemers stappen manhaftig (sorry Ingrid) over op een RIB en trotseren de woeste baren onderweg naar het finish-schip: de Zeesleepboot HOLLAND. Deze oude dame is een bekende verschijning in de Harlinger Havens, maar logeert nu een paar weken op Terschelling. Van start tot finish vaart de KNRM in volle sterkte over de Waddenzee om waar nodig direct hulp te bieden, maar ook om van het schouwspel te genieten. De onmisbare support en het wakend oog van onze vrinden van Rijkswaterstaat zullen ook dit jaar niet ontbreken. Er kan tot vier uur gefinished worden, waarna de tijdswaarnemers achter hun laptop verdwijnen en schippers en bemanning – aan boord of in West - de kelen laven in afwachting van de uitslag om acht uur in de Braskoer. 

 

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot