RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Kuiper Brandaris Race

HARLINGEN - Zaterdag 16 oktober wordt de 27e Kuiper Brandaris race gevaren.

Datum: 16 oktober 2021

Tijd: 10:30 - 16:00

Locatie: Harlingen- Terschelling, HARLINGEN

Algemeen Bedrijfsleven Evenement Sport & Recreatie

Door Paul H M Scheffer

 

Naamgever van deze jaarlijkse wedstrijd met verschillende zeilschepen is de 427 jaar oude vuurtoren van Terschelling. De festiviteiten ter gelegenheid van het 80e lustrum in 1994 werden opgeluisterd door de eerste editie van de Brandaris Race, een initiatief van Bruine Vloot voorman Herman Brandsma uit Harlingen. De eerste race trok direct de aandacht van Jaap Kuiper, watersporter in hart en nieren. Kuiper Verzekeringen uit Heerenveen werd hoofdsponsor en voltooide de naam van dit sportieve evenement: Kuiper Brandaris Race. De heer Kuiper heeft helaas niet mogen meemaken dat het bedrijf dat hij succesvol heeft geleid inmiddels vijfenzeventig jaar bestaat; hij overleed in februari 2021. Met dezelfde liefde voor de watersport heeft zijn zoon Jacco, de huidige directeur, een aantal jaar geleden de rol van hoofdsponsor overgenomen en treffen we Jacco elk jaar aan boord van één van de schepen onderweg naar Terschelling.

 

Zoals dat gold voor vele sportwedstrijden is de race door alle Corona-perikelen in 2020 niet gehouden en was het nog spannend of de versoepelingen voor nu op tijd zouden komen. De inschrijving kon daarom pas laat geopend worden, maar al snel hadden 62 schepen zich aangemeld en kan de organisatie onder leiding van Ingrid van der Pol aan de slag.

 

De race is buitengewoon populair bij zowel passagiers als bij schippers. Veel gasten komen ieder jaar als vaste vriendengroep. Schippers en hun agenten stellen weer alles in het werk om zoveel mogelijk gasten in Harlingen én aan boord te verwelkomen om een weekend de handen uit de mouwen te steken en om letterlijk alle zeilen bij te zetten.

 

Vrijdag 15 oktober zal het in Harlingen weer een drukte van jewelste zijn met 62 schepen en daarmee meer dan 1200 passagiers. Zaterdag is om 9.00 uur het zogenaamde palaver in ’t Noorderke. Daar krijgen de schippers informatie over de race, zoals de route, het weer, de starttijden, de spelregels en zo meer. Zij spoeden zich naar het schip en dan begint de grote uittocht vanaf de Zuiderhaven, Het Dok en de Nieuwe Willemshaven.

 

Het startschip ligt inmiddels op de startpositie op zee, met Herman en Ingrid in volle concentratie. Vervolgens gaat de Armada van 62 schepen even buiten de haven van Harlingen vanaf 10.30 los. Men start per categorie in volgorde: eerst Grote Klippers en daarna met tussenpozen van tien minuten de Kleine Klippers, Tjalken, Aken/Skûtsjes en Zeeschepen/Kotters/Botters die even na elf uur als laatste klasse de zeilen hijsen.

 

Wedstrijdleiding en tijdwaarnemers stappen manhaftig (sorry Ingrid) over op een RIB en trotseren de woeste baren onderweg naar het finish-schip: de Zeesleepboot HOLLAND. Deze oude dame is een bekende verschijning in de Harlinger Havens, maar logeert nu een paar weken op Terschelling. Van start tot finish vaart de KNRM in volle sterkte over de Waddenzee om waar nodig direct hulp te bieden, maar ook om van het schouwspel te genieten. De onmisbare support en het wakend oog van onze vrinden van Rijkswaterstaat zullen ook dit jaar niet ontbreken. Er kan tot vier uur gefinished worden, waarna de tijdswaarnemers achter hun laptop verdwijnen en schippers en bemanning – aan boord of in West - de kelen laven in afwachting van de uitslag om acht uur in de Braskoer. 

 

Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Visie Events Visie Events Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Omdraai De Omdraai Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen
BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Fotografie Dorus Fotografie Dorus