Sonny Boy belicht niet specifiek het slavernijverleden, maar het vertelt wel een verhaal dat raakt aan thema's van racisme en discriminatie. Het boek en de film hebben bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn over deze onderwerpen en het bespreken van de complexe geschiedenis van Nederland. Slavernij werd in de Nederlandse koloniën formeel afgeschaft in 1863, maar de gevolgen en erfenis ervan zijn nog steeds voelbaar én zichtbaar ook in Dokkum, Franeker en Harlingen.
Barbara Henkes is historica en schreef een boek over de sporen van het slavernijverleden in de drie Friese steden. Ze vertelt erover in de bibliotheek en bij goed weer doen we een korte wandeling langs plekken die herinneren aan het koloniale verleden en de daarmee verbonden slavernij. Bij regen blijven we binnen en wandelen we door middel van foto’s virtueel door de stad (in Harlingen wandelen we door Gemeentemuseum Het Hannemahuis), het programma is dan iets korter. Na deze bijzondere geschiedenisles die ons met andere ogen naar de eigen omgeving laat kijken, halen we de thema’s uit Sonny Boy naar het heden. Daarvoor gaat Barbara Henkes in gesprek met Jaleesa Schiphorst of Björn Fräser, beide betrokken bij Comité 30juni-1juli Fryslân Stichting en Tûmba.
Het bespreken van het slavernijverleden is belangrijk om bewustwording te vergroten, begrip te bevorderen en een dialoog op gang te brengen over de impact van slavernij op zowel het verleden als het heden. Het herkennen en erkennen van dit verleden is essentieel voor het aanpakken van sociale ongelijkheid en het streven naar een rechtvaardige samenleving.
Exacte programma
- 14.15-14.30 inloop, er staat koffie en thee voor u klaar
- 14.30-15.00 inleiding in de bibliotheek door Barbara Henkes
- 15.00-15.45 wandeling onder leiding van Barbara Henkes (bij regen is dit in Dokkum en Franeker een virtuele wandeling met behulp van foto's, in Harlingen wandelen we bij regen langs stukken uit de collectie van Gemeentemuseum Het Hannemahuis. Het programma is in dat geval korter.)
- 15.45-16.00 terugkomst in de bibliotheek, er staat koffie en thee voor u klaar
- 16.00-16.30 Barbara Henkes in gesprek met Jaleesa Schiphorst of Björn Fräser
- 16.30-17.00 afsluiting
Over Heel Nederland Leest
Samen een goed boek lezen brengt mensen dichter bij elkaar. In november leest heel Nederland daarom hetzelfde boek. Haal in november Sonny Boy van Annejet van der Zijl gratis op in de Bibliotheek en lees mee! Zo wordt Nederland één grote leesclub. Sonny Boy is er ook in eenvoudig Nederlands en als grootletterboek. Scholieren van deelnemende scholen lezen dit jaar tijdens Nederland Leest Junior Het Pungelhuis van Annet Huizing of Sonny Boy.
Over Sonny Boy
Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze Joden in huis te nemen - met alle consequenties van dien. Het boek Sonny Boy kwam in 2004 uit en was meteen een enorm succes. Het boek is bewerkt tot een theatervoorstelling en in 2011 verfilmd, met acteurs Sergio Hasselbaink en Ricky Koole in de hoofdrol.
Aanmelden
Bijwonen van deze lezing en wandeling is gratis, aanmelden is wel verplicht. Aanmelden kan via de site, bij de balie van uw bibliotheek of bel met onze klantenservice: 088 - 165 61 23