De natuur gevangen in een schilderij
De tentoonstelling bestaat uit collages van natuurlijk materiaal, variërend van boombast tot gras, bloemblaadjes en takjes. Ragfijne collages met daarop voorstellingen van insecten, landschappen, gezichten, bloemen, vogels en fantasievoorstellingen zijn op deze tentoonstelling te zien. Daarnaast toonde de in september 2022 overleden kunstenares zich een meesteres in het aquarelleren.
Traditie
De kunst van het tekenen en schilderen van planten en bloemen is al een oude kunst. In haar lange geschiedenis hebben vooraanstaande beoefenaars van deze kunst in hun uitdrukkingen van de natuur frisheid en precisie gepaard aan vorm en kleur.
Dinita Bezembinder-Mir heeft in deze traditie haar eigen plaats. Ze maakte zich deze kunst op eigen kracht tot de hare. Met een bijzonder oog voor subtiele gradaties toont zij ons de natuur, vooral bloemen en insecten, in al hun broosheid en delicate schoonheid.
Al het natuurlijke materiaal verzamelde ze zelf en droogde het in boeken. Alles wat ze mooi vond, verzamelde ze, zoals blaadjes, bloemetjes, boombast, zaadjes, steeltjes, stukjes boomschors en takjes. Nadat het gedroogd was, componeerde ze haar vondsten tot collages. Dat resulteerde in zeer uiteenlopende voorstellingen: van oosterse ornamentiek en kleine medaillons, tot verstilde Friese landschappen.
Dinita Bezembinder-Mir y Villar werd geboren in Spanje en groeide op het Spaanse platteland op. Als jong meisje had ze al een grote liefde voor de natuur. Zo ontdekte ze dat ze met de goedplakkende melk van de paardenbloem een compositie kon maken van blaadjes. Maar pas sinds 1980, ze was toen 46 jaar, begon ze met het maken van collages. Ook haar aquarellen zijn ragfijn geschilderd. Op de tentoonstelling is een aantal van haar minutieus geschilderde tulpen met gevlamde of gestreepte bloembladen te zien, in de stijl van de tulpentekeningen uit de zeventiende eeuw.
Openingstijden Hannemahuis
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 - 17:00 uur
Zondag 12:00 - 17:00 uur