Beschrijving

Het prachtige Hannemahuis is vernoemd naar de familie die er ruim twee eeuwen heeft gewoond. In 1743 nam Sjoerd Hannema zijn intrek in het huis. Zijn zoon Jan Hannema (1746-1825) was een jeneverstoker en runde zijn bedrijf achter het woonhuis. De fundamenten van de stokerij zijn nog steeds te zien in het museum. De oudste delen van het voorhuis dateren uit ongeveer 1545, terwijl de huidige monumentale gevels stammen uit 1744 en 1825. De Hannema's hadden zoutketen waar ruw zout werd geraffineerd. Aan het begin van de 20e eeuw handelden ze ook in zuidvruchten, en in het achterhuis was een agentschap van De Nederlandsche Bank gevestigd.

 

De laatste bewoner, Leendert Jacobus Hannema (1889-1964), richtte in 1957 het museum op in het voormalige kantoor van de firma Sjoerd Hannema. Na zijn overlijden in 1964 werd ook het voorhuis als museum in gebruik genomen. Het geheel kwam in bezit van de Gemeente Harlingen door een legaat en wordt sindsdien door hen geëxploiteerd. Het Hannemahuis verzamelt en exposeert voorwerpen en verhalen die van belang zijn voor de geschiedenis van Harlingen, inclusief kunst. Naast de permanente tentoonstelling organiseert het museum ook tijdelijke exposities.

 

Ontdek de rijke en bijzondere historie van de enige Friese zeehavenstad Harlingen in Gemeentemuseum Het Hannemahuis, gelegen in het centrum nabij havens en zee.

 

Impressie

Terug naar Organisaties