Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Zr. Ms. Snellius voor onderhoud in Harlingen

19-10-2020

HARLINGEN - Zr. Ms. Snellius is een van de 2 hydrografische opnemingsvaartuigen van de Koninklijke Marine.

Zr. Ms. Snellius voor onderhoud in Harlingen Foto: Dorus Breidenbach.

Afgelopen weekend werd het schip versleept naar Harlingen waar het onderhoud en de updates zullen worden uitgevoerd bij Damen Shiprepair Harlingen. Het scheepvaartverkeer in de haven werd tijdens het binnenslepen even stilgelegd. Zo kon Dorus Breidenbach vanaf de Vlieland mooie foto's maken van het schip.

 

Hydrografisch opnemingsvaartuig

De hydrografische opnemingsvaartuigen van de marine brengen veranderingen van de vaarwegen en zeebodem in kaart. Dit doen zij vooral in de Noordzee en de Caribische delen van het Koninkrijk. Maar ook in missiegebieden. Op de boeg staat de NAVO-aanduiding van het opnemingsvaartuig: A802.

 

Geschiedenis Zr.Ms. Snellius

  • Kiel gelegd: 25 juni 2002.
  • In dienst gesteld: 12 december 2003.

 

Voorgangers

  • 1929-1942: opnemingsvaartuig Willebrord Snellius.
  • 1952-1977: opnemingsvaartuig later logementsschip Snellius.

 

Waar komt de naam vandaan?

Het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius is vernoemd naar Willebrord Snellius. Snellius werd in 1580 te Leiden geboren. Zijn vader was Rudolf Snellius (1546-1614), gewezen hoogleraar in de geneeskunde (Leuven), wijsbegeerte, Hebreeuwse taal en wiskunde (Nederland). Willebrord volgde zijn vader op als hoogleraar in de wis- en natuurkunde te Leiden (1613). Al op jeugdige leeftijd probeerde hij een van de verloren werken van Appolonus Pergneus te herstellen. Willebrord is dan 17 jaar oud.

 

In 1610 hield hij een voordracht over de Algamest van Ptolemaeus. Kort daarna ontmoette hij, op een van zijn vele buitenlandse reizen, in Duitsland de grote Deense geleerde Tycho Brahe, terwijl ook een ontmoeting met Kepler voor de jonge wiskundige van groot belang was. Snellius raakte bekend door zijn ontdekking van de wet over lichtbreking en bovendien door zijn trigonometrische onderzoekingen. Het 'probleem van Snellius', (ten onrechte ook wel 'het vraagstuk van Pothenot' genoemd) houdt in: 'Te bepalen de afstanden van een punt tot de hoekpunten van een ontoegankelijke driehoek te meten waaronder men uit het gegeven punt de zijde ziet.'

 

Op 22-jarige leeftijd werd Willebrord Snellius benoemd tot buitengewoon hoogleraar in Leiden en 2 jaar later, in 1615, tot hoogleraar. Snellius zorgde voor het eerst voor een graadmeting in Nederland. Voor een nieuwe graadmetingsmethode legde hij de grondslag in zijn werk Eratosthnese Batavus (1624).

Afbeelding van embleem Zr.Ms. Snellius.

Embleem

Het embleem toont in keel (= rood) 3 rozen van zilver.

Foto's: Dorus Breidenbach.

Algemeen

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Broodje Nuchter Broodje Nuchter Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt BENG Evenementen BENG Evenementen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Visie Events Visie Events Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Food 80/20 Food 80/20 Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Greenart Production Greenart Production Karsten Wonen Karsten Wonen
Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie