RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Zr. Ms. Snellius voor onderhoud in Harlingen

19-10-2020

HARLINGEN - Zr. Ms. Snellius is een van de 2 hydrografische opnemingsvaartuigen van de Koninklijke Marine.

Zr. Ms. Snellius voor onderhoud in Harlingen Foto: Dorus Breidenbach.

Afgelopen weekend werd het schip versleept naar Harlingen waar het onderhoud en de updates zullen worden uitgevoerd bij Damen Shiprepair Harlingen. Het scheepvaartverkeer in de haven werd tijdens het binnenslepen even stilgelegd. Zo kon Dorus Breidenbach vanaf de Vlieland mooie foto's maken van het schip.

 

Hydrografisch opnemingsvaartuig

De hydrografische opnemingsvaartuigen van de marine brengen veranderingen van de vaarwegen en zeebodem in kaart. Dit doen zij vooral in de Noordzee en de Caribische delen van het Koninkrijk. Maar ook in missiegebieden. Op de boeg staat de NAVO-aanduiding van het opnemingsvaartuig: A802.

 

Geschiedenis Zr.Ms. Snellius

  • Kiel gelegd: 25 juni 2002.
  • In dienst gesteld: 12 december 2003.

 

Voorgangers

  • 1929-1942: opnemingsvaartuig Willebrord Snellius.
  • 1952-1977: opnemingsvaartuig later logementsschip Snellius.

 

Waar komt de naam vandaan?

Het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius is vernoemd naar Willebrord Snellius. Snellius werd in 1580 te Leiden geboren. Zijn vader was Rudolf Snellius (1546-1614), gewezen hoogleraar in de geneeskunde (Leuven), wijsbegeerte, Hebreeuwse taal en wiskunde (Nederland). Willebrord volgde zijn vader op als hoogleraar in de wis- en natuurkunde te Leiden (1613). Al op jeugdige leeftijd probeerde hij een van de verloren werken van Appolonus Pergneus te herstellen. Willebrord is dan 17 jaar oud.

 

In 1610 hield hij een voordracht over de Algamest van Ptolemaeus. Kort daarna ontmoette hij, op een van zijn vele buitenlandse reizen, in Duitsland de grote Deense geleerde Tycho Brahe, terwijl ook een ontmoeting met Kepler voor de jonge wiskundige van groot belang was. Snellius raakte bekend door zijn ontdekking van de wet over lichtbreking en bovendien door zijn trigonometrische onderzoekingen. Het 'probleem van Snellius', (ten onrechte ook wel 'het vraagstuk van Pothenot' genoemd) houdt in: 'Te bepalen de afstanden van een punt tot de hoekpunten van een ontoegankelijke driehoek te meten waaronder men uit het gegeven punt de zijde ziet.'

 

Op 22-jarige leeftijd werd Willebrord Snellius benoemd tot buitengewoon hoogleraar in Leiden en 2 jaar later, in 1615, tot hoogleraar. Snellius zorgde voor het eerst voor een graadmeting in Nederland. Voor een nieuwe graadmetingsmethode legde hij de grondslag in zijn werk Eratosthnese Batavus (1624).

Afbeelding van embleem Zr.Ms. Snellius.

Embleem

Het embleem toont in keel (= rood) 3 rozen van zilver.

Foto's: Dorus Breidenbach.

Algemeen

Reacties

HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Food 80/20 Food 80/20 Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen The Shamrock The Shamrock Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats De Omdraai De Omdraai Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis The Shamrock The Shamrock De Omdraai De Omdraai Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation