Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Zoutwinning Werelderfgoed Waddenzee moet meteen stoppen

29-01-2020

HARLINGEN - Natuurbescherming door mijnbouwbedrijf ESCO ‘ontoereikend’.

Alle voorbereidende activiteiten van ESCO om zout te gaan winnen onder Werelderfgoed Waddenzee moeten per direct stilgelegd worden, vindt de Waddenvereniging. De bestaande vergunning vereist van ESCO een betrouwbare monitoring van de effecten van zoutwinning op de natuur van Werelderfgoed Waddenzee. Die betrouwbaarheid kan ESCO niet garanderen, blijkt uit nieuw onderzoek van de onafhankelijke Audit Commissie. De manier waarop ESCO de schade aan de natuur door zoutwinning wil monitoren krijgt van deze commissie het oordeel ‘ontoereikend’; oftewel een dikke onvoldoende. De Tweede Kamer moet in het eerstvolgende debat met Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) eisen dat de voorbereidingen voor deze winning worden stopgezet tot de noodzakelijke betrouwbaarheid 100% in orde is.


Zoutwinning leidt tot bodemdaling

Zoutwinning onder de Waddenzee leidt tot aanzienlijke bodemdaling onder de Ballastplaat; een groot stuk zeebodem - vlakbij het beschermde eilandje Griend - dat bij laag water droogvalt. Door zoutwinning kan op sommige plaatsen onder de Ballastplaat de bodem tot wel 1 meter dalen. Het is ESCO nog niet gelukt om te meten hoe hoog de bodem nu ligt, en het is ook nog maar de vraag of dit ooit gaat lukken. Zonder het goed meten van de hoogte van de droogvallende gedeeltes van het Wad is er geen enkel zicht op de omvang van de schade door zoutwinning aan het Werelderfgoed.

 

Geen betrouwbare monitoring

Al in 2013 waarschuwden wetenschappers en natuurbeschermers dat het behoud van de unieke kenmerken en unieke vogelsoorten van Werelderfgoed Waddenzee in gevaar komen als op deze plek deze vorm van mijnbouw wordt toegestaan. ‘ESCO kreeg toch een vergunning, omdat de Minister het winnen van zout met de ‘hand aan de kraan’ voor dit unieke werelderfgoed in 2018 toch betrouwbaar achtte. Met als voorwaarde dat ESCO alle effecten van mijnbouw op de natuur in en onder de Waddenzee goed zou monitoren. Het rapport dat nu verschenen is, toont aan dat dat niet het geval is. Dus vinden wij het logisch dat ESCO nu moet stoppen en pas weer verder mag als de monitoring wel op orde is’, aldus Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging.


Overheid, grijp in!

Voor de Minister was het rapport van de onafhankelijke Audit Commissie tot nu toe nog geen reden om het werk van ESCO stil te leggen. Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging: ‘Dit staat haaks op de plicht van de Nederlandse regering om dit werelderfgoed zorgvuldig te beschermen en beheren. Zoutwinning leidt echt tot aanzienlijke bodemdaling. Daar is iedereen het over eens. In dit unieke gebied is elke millimeter bodemdaling te veel. Zeker als de zeespiegel ook nog eens sneller en meer zal stijgen. Als bedrijven dan hun wettelijke plicht ontoereikend uitvoeren mag je van de overheid verwachten dat ze ingrijpt. Dat lijkt niet zo, en dus vragen we aan de Tweede Kamer om de Minister te dwingen deze schadelijke vorm van mijnbouw onder de Waddenzee zo snel mogelijk stil te leggen.’

Op 6 februari debatteert de Tweede Kamer met Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over mijnbouw. 

Algemeen Natuur & Milieu

Meer nieuws

Laura Dekker en Sterke Yerke op OpenHuis Maritieme Academie Harlingen

29-01-2020

HARLINGEN - Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de opleidingen VMBO Maritiem & Techniek en MBO Maritiem van het ROC Nova College is er op zaterdag 8 februari van 10.00 tot 15.00 uur een OpenHuis in Harlingen.

Oproep spullen uit de Tweede Wereldoorlog

29-01-2020

HARLINGEN - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

Verslag van Harlinger Belang uit de Raad van 22 januari 2020

29-01-2020

HARLINGEN - “Moment of glory” voor twee raadsleden.

Reacties

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Greenart Production Greenart Production Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Ons Food&Wine Ons Food&Wine Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Ons Food&Wine Ons Food&Wine Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Broodje Nuchter Broodje Nuchter Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad