Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Bij PLUS kun je van zondag 21 april tot en met zaterdag 27 juli 2019 exclusief sparen voor Tupperware van de hoogste kwaliteit.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Zoutproducent, bewoners en overheden slaan handen in elkaar

18-03-2019

HARLINGEN - Landelijke pilot moet Harlingen veiliger maken.

Zoutproducent, bewoners en overheden slaan handen in elkaar Op de foto vrnl: Burgemeester Roel Sluiter- Gemeente Harlingen, gedeputeerde Michiel Schrier- Provincie Fryslân, Jarig Langhout van Stichting Bescherming Historisch Harlingen, directeur Durk van Tuinen van Frisia Zout. Foto: Joachim de Ruijter.
“Dit is een belangrijke dag, zeker voor Harlingen”. Aldus voorzitter Jarig Langhout van de Stichting Bescherming Historisch Harlingen (SBHH) vandaag bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Stichting, de gemeente Harlingen, de provincie Fryslân en zoutproducent Frisia Zout BV. Langhout: “De aanstaande verplaatsing van de zoutwinning van het vasteland naar onder de Waddenzee baarde veel mensen zorgen. We zijn een oude stad met veel historische bebouwing.  Niet voor niks was er massaal steun voor een motie tijdens de algemene ledenvergadering van Vereniging Oud Harlingen”. En nu? “Dankzij deze bijzondere samenwerking waarborgen we beter de veiligheid van de stad en inwoners”.  
 

Verbond

De vier partijen zijn een verregaand verbond aangegaan met als hoofddoelen bescherming van de monumentale binnenstad en het optimaal informeren van de inwoners van de Friese havenstad.  Afgesproken is onder meer, dat een uitgebreid meetnet in de stad zal worden aangelegd. Dit gebeurt aanvullend op het meetnet dat Frisia al heeft gerealiseerd in de Waddenzee en langs de kust. Dit in verband met de voorgenomen winning van zout door Frisia Zout onder de Waddenzee vanaf 2020, zo’n drie kilometer uit de kust.  
 

Meetnet

Het meetnet registreert o.a. trilling, daling en scheefstand in de ondergrond. “En voorspelt ook mogelijke veranderingen, zodat indien nodig tijdig maatregelen kunnen worden genomen”, aldus Langhout die naar eigen zeggen een blij en gelukkig man is. Bij directeur Durk van Tuinen van Frisia Zout bestond geen twijfel toen de Stichting hem vroeg samen te werken. Van Tuinen: “Wij willen op een zo goed mogelijke manier verantwoording afleggen voor wat we doen. En de omgeving proactief informeren over de werkzaamheden, de voortgang en de risico’s. Onder andere via onze nieuwe website www.frisiazoutharlingen.nl die specifiek is gericht op de nieuwe winning. En natuurlijk willen we de winning zo veilig mogelijk doen. Een aanvullend meetnet in de stad hoort hierbij. Net als de samenwerking met partijen die hetzelfde doel hebben: transparantie, veiligheid en het voorkomen van schade”. 
 

Gedeputeerde: “Wij willen geen schade”.

“Er is veel discussie over gaswinning en ook zoutwinning in Friesland”, aldus gedeputeerde Michiel Schrier. ”In 2016 hebben de provincie Fryslân en de Friese gemeenten zich uitgesproken tegen nieuwe gaswinning. We willen af van de risico’s die gaswinning met zich meebrengt voor de omgeving zoals schade aan natuur, landschap, gebouwen. Die mogelijke gevolgen spelen ook bij zoutwinning en dat is de reden dat we er bij Frisia op hebben aangedrongen de zoutwinning op land te stoppen. In de nieuwe samenwerkingsovereenkomst worden goede afspraken gemaakt. Wij vinden dit een goede ontwikkeling die we van harte ondersteunen”.   
 
 

Burgerinitiatief wordt landelijke pilot

Burgemeester Roel Sluiter van Harlingen complimenteerde de Stichting Bescherming Historisch Harlingen. In korte tijd bracht deze stichting de partijen bij elkaar. Sluiter: “Voor de inwoners van Harlingen zijn de metingen en goed omgevingsmanagement van groot belang. Hoe meer bekendheid over de winning, hoe minder onzekerheid en ook hoe meer controle we met zijn allen hebben op de veiligheid en de voortgang. Dit is een goed begin”. Langhout: “De open dialoog, proactieve manier van werken met alle partijen, het vertrouwen dat hierdoor bij de direct betrokken is ontstaan, heeft ons gebracht waar we nu zijn. Een prachtig moment van waaruit we nu verder kunnen gaan onze gezamenlijke doelen te bewerkstelligen”.  
 

Minister enthousiast

De Stichting wist ook minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat enthousiast te krijgen. De minister ziet de samenwerking als een voorbeeld voor de rest van Nederland, als een landelijke pilot. Minister Wiebes heeft aangegeven onder de indruk te zijn van het Bottom up initiatief van de stichting en het feit dat voorafgaand aan de winning duidelijke afspraken zijn gemaakt over het meten, het hand aan de kraan principe, de communicatie en de handhaving. Hij wil hiervan leren door actief in de Pilot Harlingen te gaan participeren en verwacht dat er ook in de rest van Nederland  lering uit zal worden getrokken.  De brief die door minister Wiebes aan de stichting is gestuurd, wordt dan ook aan de samenwerkingsovereenkomst toegevoegd om daarmee de actieve participatie te waarborgen. 
 

Vertrouwen

De Stichting heeft ook de volledige medewerking van de Inspecteur Generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) verkregen. In de aan de stichting gestuurde brief verwoord Kockelkoren blij te zijn met het initiatief en met de gemaakte afspraken. Die afspraken leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan het vertrouwen dat de regio graag wil hebben in de zoutwinning zoals uitgevoerd door Frisia. In de brief wordt ook verwoord dat het SodM graag actief wil participeren in de Pilot Harlingen om op die manier het goede overleg voort te zetten en de lessen uit de pilot Harlingen elders te gebruiken. Ook de door het SodM gestuurde brief zal worden aangehecht aan de samenwerkingsovereenkomst. 
 

Downloads

 

 

Gemeente Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Redder onderscheiden

18-03-2019

HARLINGEN - Door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is aan Jeroen Pietersma een oorkonde toegekend.

35e Topspin Open Halkampioenschappen

18-03-2019

HARLINGEN - Aanstaande vrijdag, 22 maart, starten in de ballonhal van T.V. Ready, de 35e Topspin Open Harlinger Halkampioenschappen.

Fc Harlingen 1 doet zichzelf tekort

18-03-2019

SNEEK - Afgelopen zondag moest het vlaggenschip van fc Harlingen een dure nederlaag incasseren tegen directe concurrent Black Boys.

Reacties

Visie Events Visie Events Atelier de Groot Atelier de Groot HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Dio Jurien Dio Jurien Hema Harlingen Hema Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant BENG Evenementen BENG Evenementen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats ForHim Menswear ForHim Menswear Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht"
VVV Harlingen VVV Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Ons Food&Wine Ons Food&Wine Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant ForHim Menswear ForHim Menswear Karsten Wonen Karsten Wonen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber Hema Harlingen Hema Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Atelier de Groot Atelier de Groot Dio Jurien Dio Jurien