Op deze kaderdag, gehouden bij de Maritieme Academie te Harlingen op 18 februari is een aanzet gegeven tot de vaststelling van het beleid voor de komende 5 jaar. Aan deze dag nemen zo veel mogelijk officieren, onderofficieren en bestuursleden deel van de 20 aangesloten korpsen en de leden van het hoofdbestuur. Ook Zeekadetkorps Harlingen was natuurlijk aanwezig.
In diverse werkgroepen zijn de uitdagingen waar de zeekadetkorpsen in de toekomst voor staan besproken en voorstellen gemaakt voor het beleid van het Zeekadetkorps Nederland. Op die manier wil ZKK Nederland de aansluiting met de jeugd te behouden en intensiveren om zo nog meer jongeren aan te trekken. Anderzijds worden ideeën ontwikkeld om meer vrijwilligers bij de zeekadetkorpsen te betrekken. Dit alles tegen de achtergrond dat we leven in een veranderende tijd waarin communicatie veelal online gaat met gebruikmaking van de diverse soorten sociale media.
Het resultaat van de kaderdag mondt uit in een beleidsplan 2023-2028 dat in april door de Algemene Raad van het Zeekadetkorps Nederland kan worden vastgesteld en dat daarna als basis fungeert voor de activiteiten van de zeekadetkorpsen en het aantrekken van zeekadetten en vrijwilligers. Onder deze activiteiten vallen onder meer het gezamenlijk zeilen en roeien en andere nautisch getinte activiteiten om zo de zeekadetten te laten kennismaken met de diverse aspecten van beroepen op en om het water en het werken in teamverband.
Daarnaast worden de zeekadetten door middel van training en instructie voorbereid op examens zoals het vaarbewijs. Hierover zijn convenanten afgesloten met maritiem georiënteerde scholen en instanties. Ook kunnen Zeekadetten sinds kort de op hun korpsschip gemaakte vaardagen bijschrijven in het vaartijdenboek van de binnenvaart.
De Vereniging Zeekadetkorps Nederland (ZKK NL) is de overkoepelende organisatie van de 20 zeekadetkorpsen verspreid over het hele land. ZKK NL is een maatschappelijk relevante organisatie die jongeren helpt hun weg naar een maritieme opleiding of arbeidsplaats te vinden. Aan boord van de schepen wordt daarvoor een uitdagende, gestructureerde en veilige omgeving geboden waarin jongeren door praktische opleidingen de kans krijgen hun talenten en competenties te ontwikkelen op basis van hun persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden.
De plaatselijke zeekadetkorpsen zoals Zeekadetkorps Harlingen hebben elk een groot schip dat dient als varend clubhuis waarmee ook “op kamp” kan worden gegaan tijdens vakanties of waarmee landelijke activiteiten kunnen worden bezocht. Daarnaast bezitten alle korpsen een aantal kleinere zeil- roei- en motorboten ten behoeve van instructie en ontspanning.
De doelgroep van het Zeekadetkorps Nederland zijn jongeren in de leeftijdsgroep 9-23 jaar. Hiervoor organiseren de plaatselijke korpsen wekelijks een korpsdag waarop de kadetten de diverse nautische vaardigheden leren, zoals roeien, zeilen, wrikken en varen met kleine en grote motorvaartuigen, maar ook daarmee verbonden activiteiten zoals het bedienen en onderhouden van de scheepsmotoren, het onderhouden van verbindingen, de logistieke verzorging, knopen en splitsen, EHBO en calamiteitenbestrijding. De kadetten kunnen hiervoor diploma’s en certificaten behalen die hun verder helpen in hun loopbaan buiten het zeekadetkorps.
Buiten bovengenoemde activiteiten nemen de plaatselijke zeekadetkorpsen vaak prominent deel aan nationale en lokale activiteiten zoals de 4 en 5 mei ceremonies, de Indië herdenking, sinterklaasintochten en andere manifestaties.
Het Zeekadetkorps Nederland is een vrijwilligersorganisatie. Bestuursleden en anderen, die zich inzetten voor het Zeekadetkorps Nederland of de plaatselijke Zeekadetkorpsen, doen dat als vrijwilliger en ontvangen daarvoor geen beloning.