Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Zaterdag 4 en zondag 5 november: De 23e Waddenrace!

21-09-2017

HARLINGEN - Jaarlijks, in het eerste volledige weekeinde van de maand november, organiseert de Stichting Nationale Waddenrace op het westelijke wad een wedstrijd voor traditionele zeilschepen die met passagiers varen: de WADDENRACE.

Zaterdag 4 en zondag 5 november: De 23e Waddenrace! Foto: Joachim de Ruijter

Op zaterdagmorgen maken de schepen zich op voor de start vanuit de haven van Harlingen, in een zeilwedstrijd die naar de havens van Den Oever, Texel (Oudeschild), Vlieland en Terschelling (in willekeurige volgorde) voert, om in de loop van zondag te eindigen in de haven van Harlingen.

 

Na het weerbericht van de Brandaris van 07.30 is er contact tussen de schepen en de wedstrijdleiding, daarna mag er worden losgegooid. Er wordt gestart tussen 08.00 en 08.30. De tijd van passage van de havenhoofden is de starttijd. De deelnemers zullen fanatiek, maar volgens de eisen van goed zeemanschap varen. De keuze van de route is vrij. Daarom zullen tactiek, kennis van het schip, het Wad en het weer mede bepalend zijn voor het resultaat; windrichting en stroming spelen een belangrijke rol bij de keuze van de route, evenals te verwachten weersveranderingen tijdens de wedstrijd.

 

Tijdens het palaver, aan de vooravond van de wedstrijd, in het KNRM-gebouw op de Blauwe Kop, hebben de deelnemende schippers een belangrijke stem in de besluitvorming over toevoegingen aan en aanpassingen van het wedstrijdreglement. Specifiek voor de Waddenrace: -dat er wordt gevaren via een door de schipper te kiezen route; -dat er 's nachts wordt doorgevaren en -dat er wordt gevaren op getijdenwater.


Bij de start het dilemma: eerst naar het noorden (Vlieland of Terschelling) of eerst naar het westen (Den Oever of Oudeschild). Voorstrooms langs drooggevallen platen glijdend in een lichte bries. Ankerend om bij gebrek aan wind niet door tegenstroom teruggezet te worden. Of in een bolle bries voortstuivend met schuimend kielzog. Aan de hand van de getijtafel en de actuele waterstand berekenend wat kan, wat wellicht kan en wat zeker niet zal lukken. Het risico schattend van vastlopen met vallend water.

 

Met twee man aan het helmhout als het schip op ondieptes moeilijk te sturen is en uit z'n roer dreigt te lopen. Aan de grond lopen: even stoten of echt vast, loskomen of niet. Reven bij opkomend slecht weer. Het rif eruit als het weer verbetert. In smalle, bochtige geulen oploeven en afvallen en weer oploeven... schoten vieren, schoten weer aan… Beetje knijpen... Door de wind als het zwaard grond raakt!: fok los, fok bak, bakstag los, fok over, andere bakstag aan, zwaard vallen, andere zwaard omhoog, fokkeschoot doorhalen.


Ook met veel wind gijpen in bochtige geulen, zonder dat de giek aan spanen gaat. Als de zon onder is gaat de wedstrijd gewoon door. Met de schijnwerper op zoek naar onverlichte tonnen en staken, om je positie te bepalen en een aanvaring met een blinde ton te voorkomen. Altijd je zaklamp bij de hand. Zondagmorgen de oostelijke hemel geleidelijk weer kleur zien krijgen, de contouren van de eilanden ontwaren. Oog voor het Wad: vogels, weidsheid, mooie luchten, de steeds wisselende aanblik
van onderlopende en droogvallende platen. En tussendoor moet er ook nog gegeten en gedronken worden. Slapen... dat schiet er wel eens en beetje bij in, varend in deze dynamische wildernis.


Er is gelegenheid voor passagiers en sponsors om deze wedstrijd mee te maken; de organisatie zal hierover graag informatie verstrekken.

 

Zondagavond vanaf 20.00 uur wordt het slotfeest gehouden. Het feest is gratis toegankelijk, uitsluitend voor bemanningsleden, passagiers en degenen die op enigerlei wijze een aandeel hebben geleverd in het welslagen van de wedstrijd. Tijdens het feest, om ongeveer 20.30 uur, wordt de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt en worden de prijzen uitgereikt. Tijdens het slotfeest zijn er foto’s van de net gevaren wedstrijd. Aanbeveling: maandag vrij nemen.

 

Voor meer informatie: www.waddenrace.nl
 

Algemeen Evenement Sport & Recreatie

Meer nieuws

Rederij Doeksen onaangenaam verrast

21-09-2017

HARLINGEN - Recent zijn de waddenveerdiensten door het ministerie van financiën ervan op de hoogte gesteld dat het ministerie, op basis van een arrest van het Europese hof van justitie uit 2013, heeft besloten om het btw-regime voor ‘niet uitgaande zeeschepen’ per 1 januari 2018 op te heffen.

Musica Religieuza bij Radio Stad Harlingen

21-09-2017

HARLINGEN - Vrijdag om 18.00 uur is er weer een uitzending van Musica Religieuza op RSH.

Harlingen onderuit tegen Renado

21-09-2017

ST. NICOLAASGA- Voor het derde duel in de bekercompetitie reisde het eerste elftal van fc Harlingen zondag af naar St. Nicolaasga voor het duel tegen derdeklasser Renado.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier de Groot Atelier de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Fotografie Dorus Fotografie Dorus Almamater Almamater Dio Jurien Dio Jurien Vogelaar Audio Vogelaar Audio Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Karsten Wonen Karsten Wonen ForHim Menswear ForHim Menswear Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12
Atelier de Groot Atelier de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber ForHim Menswear ForHim Menswear Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg