Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Wooncentrum Harlinga viert 50-jarig bestaan

23-09-2022

HARLINGEN - Duurzamer en energiezuiniger ‘jasje’ dankzij grootscheepse renovatie.

Wooncentrum Harlinga viert 50-jarig bestaan
Wooncentrum Harlinga viert dit jaar het vijftig jarig bestaan. Foto: Dorus Breidenbach.

Het jaar 2022 is voor Wooncentrum Harlinga om twee redenen nu al gedenkwaardig. In de eerste plaats viert het wooncentrum in november het 50-jarig bestaan. Daarnaast is zeer recentelijk een grootscheepse renovatie afgerond, met veel aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. ‘Harlinga gaat de toekomst tegemoet in een nieuw warm jasje’, verwoordt Johan Schikker het eindresultaat. Hij is voorzitter van het Stichtingsbestuur van Harlinga en heeft samen met zijn mede-bestuursleden Aly Goïnga-Tolsma, Klaaske Jumelet-Stienstra (secretaris) en Piet Kuiken (penningmeester) het initiatief genomen tot alle veranderingen.

 

‘Harlinga is op 6 juni 1972 - op humanistische grondslag - als wooncentrum opgericht en het gebouw is in 1975 gerealiseerd. In 2014 hebben wij als bestuur samen met onze manager operationele zaken Jaring Plas een stip aan de horizon gezet. Zonder aan de kwaliteit van het prettige woonklimaat te tornen, moest voor de viering van het 50-jarig bestaan Harlinga flink verduurzamen. In combinatie met een hoger wooncomfort voor de bewoners’.

 

Recentelijk afgerond

De ingrijpende renovatie werd een aantal jaren geleden ingezet. De komst van het coronavirus begin 2020 – en de daarmee gepaard gaande maatregelen – heeft tot enige vertraging geleid, vertelt Johan Schikker. ‘Desondanks is de hele operatie recentelijk en dus voor de jubileumviering in november a.s. afgerond. Het resultaat heeft geleid tot meer comfort voor de bewoners, maar ook lagere energiekosten en een nieuw ´gezicht´ voor het complex. Hierdoor is Harlinga nu  – en tot ver in de toekomst – een zeer aantrekkelijke woonkeuze voor onder andere de Harlinger bevolking´.

 

Maar wat is er allemaal aangepast om het bovenstaande resultaat te bereiken? Johan Schikker somt de indrukwekkende lijst van werkzaamheden op, en begint met het volledig vervangen van alle kozijnen en schuifpuien met dubbel glas in 2014. `Er zijn in twee fasen ruim 700 PV-panelen op alle daken van het gebouw geplaatst en in 2021 zijn de bestaande OTIS-liften gerenoveerd. In de recreatieruimte zijn airco en nieuwe radiatoren geplaatst. In samenspraak met Fysiotherapie  Rozengracht (Annet) is een nieuwe fitnessruimte met apparatuur gerealiseerd en de toiletruimtes beneden zijn aangepast. We beschikten beneden bovendien niet over een invalidentoilet en dat hebben we bij deze renovatie meegenomen. De wasruimte is daarvoor verplaatst en het is geweldig te zien dat er door de bewoners veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de fitnessruimte. Overigens staan er in de nieuwe wasruimte twee wasmachines en twee drogers, die eveneens intensief worden gebruikt´.

 

En meer …

Daarmee zijn alle aanpassingen nog niet allemaal genoemd. ´Het nieuwe warme jasje waar wij graag van spreken, heeft onder meer te maken met de energiebesparende maatregelen die zijn genomen. Zo is er een nieuw dak aangebracht met sterk verhoogde isolatiewaarden. Daarbij hebben we meteen het asbest van de bestaande daken laten saneren. De  kopgevels en begaande grond vloer zijn geïsoleerd. Er is een duurzaam hybride energiesysteem geïntroduceerd, met een centraal warmtepompsysteem en nieuwe moderne gasgestookte ketels als back up. Veel energiezuiniger. Ook is er een nieuw booster warmwatervoorziening gerealiseerd. Tot slot zijn er in alle 130 appartementen nieuwe  leidingen en nieuwe lage temperatuur radiatoren met booster geplaatst die prima samenwerken met de hybride warmtepompen´. Hij besluit met een verandering die met name voor de passanten opvalt. ´Binnen en buitenom is alles geschilderd. De aangepakte kopgevels zijn voorzien van een prachtige rode kleur, waardoor Harlinga een meer moderne uitstraling heeft gekregen´.

 

Harlinger bedrijven betrokken

Het bestuur van Harlinga heeft voor dit enorme project - waar mogelijk - samengewerkt met Harlinger bedrijven. ´Alynia Architecten – onze huisarchitect - heeft onder leiding van Gerry Meagher en Jan de Haan het projectmanagement op zich genomen´. Gerry Meagher: ´Wij zijn er vanaf het begin, inmiddels zo´n zes jaar geleden, bij betrokken geweest. Er zijn in de loop van der jaren meerdere projecten verwerkt; van kozijnenrenovatie tot gevelisolatie. Naast het projectmanagement zijn we – waar nodig - ook als ontwerper betrokken geweest´. Hij vertelt dat het niet de eerste keer is dat Harlinga zijn bureau heeft ingeschakeld. ´We hebben eerder ook aanpassingen voor het complex gerealiseerd. De eerste aanpassingen dateren van een jaar of twaalf geleden. Wij ervaren het als Harlinger bedrijf als een eer om met deze opdrachtgever aan de slag te gaan. Het stichtingsbestuur van Harlinga is voor ons een ideale opdrachtgever, waar wij prima mee kunnen sparren om gezamenlijk naar één doel toe te werken. Of het nu om grote of kleinere projecten gaat’. Johan Schikker vult aan dat huisaannemer  Mesken Bouw met zijn relaties de bouwkundige zaken heeft opgepakt’.

 

Technische aanpassingen

Niels Mensonides geeft een korte toelichting op de door zijn bedrijf gerealiseerde installatietechnische werkzaamheden. ‘Wij worden al meer dan 15 jaar door Harlinga ingeschakeld. Altijd mooi om juist in je eigen stad grote verduurzamingsprojecten zoals in Harlinga uit te voeren. In het wooncentrum hebben we de complete verwarmingsinstallatie vervangen en verduurzaamd. De werkzaamheden bestonden uit het vervangen van de oude CV-ketels door hybride warmtepompen. Daarnaast zijn ook de oude radiatoren in elk appartement vervangen door speciale Laag Temperatuur Radiatoren. De appartementen worden straks door de hybride warmtepomp op lage temperatuur verwarmd. De milieuvoordelen gaan daarbij hand in hand met een laag gasverbruik en hoog comfort voor de bewoners. Om de overlast voor de bewoners tot een minimum te beperken, zijn de werkzaamheden zoveel mogelijk vanaf de (buitenzijde) balkonkant uitgevoerd. Zo werd het in- en uitlopen van de monteur beperkt. De werkzaamheden zijn in de lente en zomer van 2022, dus buiten het stookseizoen uitgevoerd en zijn deze maand afgerond´.

 

Schilderwerk

Schildersbedrijf Schakenbos heeft verschillende werkzaamheden in en rond Harlinga uitgevoerd. Het project begon met het schilderwerk aan alle voordeuren van de woningen. ´Precies 20 jaar geleden hebben we de voordeuren voorzien van een sombere groen kleur, dat was toen modern. Nu is ervoor gekozen om alle binnendeuren te spuiten in een wat neutralere zandkleurige tint. Afgelopen winter zijn we bezig geweest met het realiseren van de fitnessruimte. Hier hebben we naast het schilderwerk de glazen schuifwand aangebracht, en zijn de bakstenen gevels van de fietsenberging door ons gesausd. Deze berging sluit nu weer aan bij de ´look´ van het hoofdgebouw. Ook hebben we – net als in andere jaren - het ‘reguliere’ buitenschilderwerk aan gepakt´. Hans en Eddie Schakenbos spreken van projecten waar zoals altijd een tijdsdruk op staat. ´Nooit een probleem voor ons. Doordat we korte lijnen hebben met de beheerders kunnen we onderling heel goed de planningen naleven en indien nodig bijsturen. Dit jaar was de vraag of alle schilderwerkzaamheden in het voorjaar (voor eind mei) konden worden afgerond. Dit is uiteraard gelukt!´.

De bedrijfsarchieven laten zien dat Schakenbos een lange relatie met Harlinga heeft. ´Sinds maart 1990 voeren we onderhoudswerkzaamheden uit. Ook werkten we in die periode al aan de toenmalige uitbreiding van de recreatiezaal mee. In 2000 zijn wij aangesteld als ´huisschilder´ door het stichtingsbestuur. Hier zijn we heel dankbaar voor en trots op. We kennen alle ins- en outs van het gebouw, alle bewoners hebben we van dichtbij meegemaakt. De contacten die we daar leggen zijn goud waard! De meeste bewoners zijn Harlingers…en hebben allemaal wel even een praatje of we kennen elkaar van vanuit ons stadsje. Het voelt voor ons als een erkenning. Dat is een band die je vast hebt met een gouden strik´.

 

Trots

´We zijn als stichtingsbestuur - samen met onze medewerkers en bewoners enorm trots op het resultaat’, aldus Johan Schikker. ´Natuurlijk is er op bepaalde momenten overlast geweest, maar daar hebben we weinig tot geen klachten over gehad. Misschien mede omdat we de bewoners als het ware in het traject hebben meegenomen. Ook een keer langs zijn geweest met een bloemetje en af en toe hebben getrakteerd op een hapje. Dat is enorm gewaardeerd´.

 

Bewoner Joop Leertouwer

Joop Leertouwer onderschrijft deze woorden. Hij verruilde een jaar of elf geleden de Babingaweg voor een appartement in Harlinga. ´Zeker nu ik na het overlijden van mijn vrouw hier alleen woon, ben ik  blij dat ik in Harlinga zit. Ik heb meteen aanspraak zodra ik naar buiten ga. Er wordt hier veel voor de bewoners georganiseerd. En hoewel ik het zeker niet van plan was, ben ik lid geworden van de Bewonerscommissie´. Hij toont zich niet alleen tevreden over het woonplezier in Harlinga op zich, maar ook vanwege de veranderingen. De nieuwe pui, de nieuwe radiatoren en dergelijke. ´Er is alles aan gedaan om de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. De pui bijvoorbeeld zat er in één dag in en alles – dat geldt overigens voor alle werkzaamheden – werd elke keer netjes opgeruimd. Het vervangen van de nieuwe radiatoren was het meest ingrijpend. Het gaf een enorm lawaai om de radiatoren en de koven te plaatsen. Dat gebeurde daarom één dag per week. Het resultaat is dat alle radiotoren het nu goed doen, wat in sommige appartementen niet meer het geval was´. Dit stemt de bewoners tot tevredenheid, maar ook de isolerende maatregelen die zijn getroffen.´Het is goed wonen hier´, concludeert Joop Leertouwer.

Algemeen

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Bekervoetbal senioren Zeerobben

23-09-2022

HARLINGEN - Voor sommigen is de bekercompetitie meer een voorbereiding op de reguliere competitie dan een streven om de volgende ronde te bereiken.

Programma komend weekend HMHC

23-09-2022

HARLINGEN - Na het drukke maar ook wat verregende weekend met de Super Sunday van afgelopen week is er ook komende weekend weer veel te beleven aan de Westerzeedijk bij HMHC.

Het Alternatief 115 zonder Bert en Tiede maar met Balki

23-09-2022

HARLINGEN - Vanavond een alternatieve het Alternatief.

Reacties

Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis CZVideoful CZVideoful Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Connexa Connexa Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda
Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen TeamFRL TeamFRL Connexa Connexa Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen CZVideoful CZVideoful
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus CZVideoful CZVideoful Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken TeamFRL TeamFRL Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Connexa Connexa Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Connexa Connexa TeamFRL TeamFRL Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Connexa Connexa Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten