Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s

25-01-2020

HARLINGEN - Op woensdag 15 januari is in het Friese Provinciehuis bekendgemaakt welke 25 Friese foto’s naar het landelijke burgerforum worden gestuurd die uiteindelijk 100 foto’s selecteert voor de landelijke tentoonstelling die op 31 maart 2020 wordt geopend in de Tweede Kamer in Den Haag.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s Benjamin en Jansje overleefden de oorlog niet ze werden in Auschwitz vermoord.

Door Joop vd Heide

 

Bij die bekendmaking was ook een delegatie van het Centraal Comité 1945 uit Harlingen aanwezig. WOII in 100 foto’s, is een initiatief van het Herinneringsplatform WOII en het NIOD, het Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies.

 

Er zijn in het hele land oorlogsfoto’s verzameld en in alle provincies vond een voorselectie plaats. In Friesland werkten Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden, het Fries Verzetsmuseum en de Leeuwarder Courant samen bij deze voorverkiezing. Vijf weken lang was in de Leeuwarder Courant een selectie uit de archieven te zien rond de vijf thema’s van de tentoonstelling: militaire strijd en bevrijding, vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden, Duitse aanwezigheid (collaboratie en aanpassing), verzet en repressie (Duitse terreur) en dagelijks leven. 

 

Per thema kon er op één foto een stem uitgebracht worden. Er kon op 50 foto’s een stem worden uitgebracht en er diende een selectie van 25 foto’s over te blijven. Op Leeuwarder foto’s waren veel stemmen uitgebracht en die namen dan ook een groot deel van de 25 in beslag.

 

Harlingen ‘leverde’ twee foto’s: een opname van de hoek Voorstraat Sint Jacobsstraat met als thema Duitse aanwezigheid en een opname van Benjamin en Jansje Pais, thema: vervolging en uitsluiting Joden, Roma, Sinti en andersdenkenden. Benjamin en Jansje overleefden de oorlog niet ze werden in Auschwitz vermoord (zie foto). Het lichtmonument in het Harlinger Harmenspark markeert ook de dood van deze twee jonge Joodse kinderen.

 

De 50 Friese foto’s zijn ook apart als reizende tentoonstelling in een touringcar te bezichtigen. Op 30 maart 2020, tijdens een nationale manifestatie in aanwezigheid van regionale en nationale media, zal de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s bekend gemaakt worden. 

 

Algemeen Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Prijsuitreiking kerstboominzameling 2020

25-01-2020

HARLINGEN - Op 22 januari 2020 heeft wethouder Harry Boon de prijzen uitgereikt voor de kerstboominzameling.

75 jaar Vrijheid

25-01-2020

HARLINGEN - Op maandag 27 januari vindt de Nationale Holocaust Herdenking plaats, want op die dag is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Fc Harlingen 1 begint de competitie aanstaande zondag met een uitwedstrijd tegen SC Joure

25-01-2020

HARLINGEN - De Jousters promoveerden afgelopen seizoen, nadat ze kampioen werden.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Greenart Production Greenart Production Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Broodje Nuchter Broodje Nuchter Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Broodje Nuchter Broodje Nuchter Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor