Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Willem Tienstra ontvangt Levi Pais onderscheiding!

19-06-2020

HARLINGEN - Alhoewel er dit jaar geen Lanenkaatsen plaats vond hebben we toch gemeend de nodige aandacht te besteden.

Willem Tienstra ontvangt Levi Pais onderscheiding! Willem Tienstra achter de telegraaf in 2016 (foto archief Lanenkaatsen)

Het comité vond het passend om voor de tweede maal de Levi Pais Plaquette uit te reiken aan een persoon, die veel heeft betekent voor het Lanenkaatsen! In navolging op Simon van Dijk in 2019 is Willem Tienstra de tweede persoon, die deze plaquette in ontvangst mocht nemen, in een klein gezelschap van de naaste familie, Vereniging Oud Harlingen en een Lanenkaatsen afvaardiging. Vereniging Oud Harlingen, die deze bijzondere prijs ondersteund gezien de historische waarde heeft dit jaar wederom deze plaquette beschikbaar gesteld! De nazaten van de familie Pais konden helaas niet aanwezig zijn vanwege de maatregelen van het corona virus. Ze hopen volgend jaar wel weer ‘acte de présence’ te geven.

 

De familie Pais speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van het Lanenkaatsen. Zo valt te lezen: “Straatkaatsen wordt in ere hersteld” Dat is het opschrift van de mededeling, dat een buurtcommissie van de Kleine Breedeplaats zich hiermede gaat bemoeien. Het initiatief kwam vanuit het sigarenmagazijn ‘t Hoekje, waar de familie Van der Gaast woonde. Op de brede Lanen en Ossenmarkt werd door de jeugd altijd al veel gekaatst, dit werd al gedaan voor de eerste wereldoorlog. Aangemoedigd door de omwonenden, die dan een paar centen of iets anders beschikbaar stelden en niet gehinderd door druk verkeer, was het kaatsen daar ter plaatse een vaak voorkomend straatbeeld. De familie Pais, die een groentezaak op de Kleine Breedeplaats hadden, loofde vaak kokosnoten of pinda’s als prijsje hiervoor uit.

 

 

In de beginjaren van het Lanenkaatsen werd een koningsprijs vernoemd naar Levi Pais. In een later stadium is de prijs vervangen. Sinds twee jaar hebben we in samenspraak met Vereniging Oud Harlingen de naam van Levi Pais geherintroduceerd in de vorm van de Levi Pais Plaquette. Het comité heeft voldoende nominaties voor deze waarderingsprijs, maar vond in Willem Tienstra de juiste winnaar voor 2020. Willem, die geboren werd op de Lanen en dus al snel in aanraking kwam met het fenomeen Lanenkaatsen, begon in de ’70-er jaren als vrijwilliger bij de Lanen. Meer actief werd Willem ergens in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Via kaatsvereniging Eendracht werden er keurmeesters gezocht voor het Lanenkaatsen en natuurlijk wou Willem dat graag doen. De eerste jaren altijd met Jaap Nieuwenburg in perk 4 voor de kerk. Later met Walle de Jager in perk 3 voor de kroeg. Hij vervulde dus taken als keurmeester en later als telegrafist en achter de schermen hielp hij bij allerlei ondersteunende activiteiten. Willem trad nooit op de voorgrond, maar alles moest wijken voor het jaarlijkse kaatsfeest op de Lanen. Vakanties werden speciaal verplaatst om op de Lanen aanwezig te kunnen zijn. Als familie moest kaatsen hield Willem zich neutraal, hij genoot altijd van de Harlinger humor en de mooie kaatssfeer. Helaas heeft Willem een tijdje terug gedwongen afscheid moeten nemen van het actieve Lanenkaatsen leven, omdat hij qua gezondheid niet meer in staat was om zijn plekje achter de telegraaf in te nemen.

 

Keurmeesterkorps in 2010 en in 1979 (beide met Willem Tienstra) Willem won het Lanenkaatsen als deelnemer in 1972 met Wybo Dijkstra en Dirk Monsma.

 

Het was prachtig om te zien hoe Willem in gezelschap van zijn naaste familie toch zelf de prijs in ontvangst kon nemen uit handen van voorzitter Hilko Mulder. Daarnaast is er een permanent aandenken in de vorm van een infobord geplaatst op de Lanen nabij de studio van het Lanenkaatsen. Op het bord een tafereel van het winkeltje van de familie Pais van voor de oorlog met daaronder een korte omschrijving. Ieder jaar wordt de winnaar bij gegraveerd in het bord.

Zo konden we het Lanenkaatsen in 2020 toch nog een beetje kleur geven met de uitreiking van deze plaquette en de vele aandacht in de media.

 

Kunst & Cultuur Sport & Recreatie

Meer nieuws

Het Alternatief 66 17 juni 2020

19-06-2020

HARLINGEN - En alweer een nieuwe uitzending van Het Alternatief.

Piet Paulusma: Volgende week warmtegolf en hittegolf!

19-06-2020

HARLINGEN - We gaan volgende week de eerste warmtegolf van deze zomer meemaken.

Weekbericht van GGD Fryslân week 12 – 18 juni 2020

19-06-2020

HARLINGEN - Coronavirus duikt spaarzaam op, maar ook daar waar het al tijden rustig is.

Reacties

Broodje Nuchter Broodje Nuchter Zensa Moda Zensa Moda HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Greenart Production Greenart Production Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Broodje Nuchter Broodje Nuchter Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Greenart Production Greenart Production DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje