Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Wetterskip Fryslân start met versterken Noorderpier Harlingen

09-08-2022

HARLINGEN - Wetterskip Fryslân start 15 augustus met het versterken van een deel van de Noorderpier bij de haven in Harlingen.

Wetterskip Fryslân start met versterken Noorderpier Harlingen Noorderpier Harlingen

Tijdens de werkzaamheden zijn de hele pier en een deel van de zeedijk langs de Lange Lijnbaan afgesloten voor publiek. De afsluiting duurt tot het eind van de werkzaamheden. Dat is naar verwachting 15 oktober 2022. Met het herstellen van de Noorderpier voldoet deze weer aan de veiligheidseisen. Het werk kost in totaal bijna 3 miljoen euro.

 

Wetterskip Fryslân ontdekte bij metingen in najaar 2021 dat de geul in het Kimstergat zich over een lengte van 350 meter sneller dan verwacht verplaatst richting de pier. Dit brengt de stabiliteit van de pier in gevaar. Bij extreem lage waterstanden (meer dan 2 meter beneden NAP) en oostenwind kan de druk van het water op de Noorderpier wegvallen, waardoor een klein gedeelte van de pier kan inzakken of wegglijden.

 

Pier weer veilig

Het waterschap versterkt de havendam aan de Waddenzeekant over een lengte van 350 meter door er onder water breuksteen tegenaan te storten. Door de steenbestorting kan de geul niet meer opschuiven naar de pier. Hiermee herstelt de stabiliteit van de pier en is de dam voor de start van het stormseizoen in oktober weer veilig.

 

Noorderpier

De Noorderpier ligt voor de haven van Harlingen en heeft een belangrijke functie voor de bescherming van de achterliggende waterkering, waaronder de veerbootterminal, het sluizencomplex en de keermuur. Bij zware storm vermindert de pier de kracht van de golven op de kering.

 

Ruimte voor natuur

De werkzaamheden aan de pier vinden plaats in het Waddengebied en daarmee in een Natura 2000-gebied. Wetterskip Fryslân houdt extra rekening met de natuur. Naast de 1,5 kilometer lange Noorderpier sluit het waterschap tijdens de werkzaamheden een traject van 100o meter van de zeedijk, dat ligt in het verlengde van de pier, met hekken af voor publiek. In dit afgesloten dijkgedeelte krijgen vogels een tijdelijk extra rustgebied om zo de verstoring door de werkzaamheden op de pier te compenseren.

 

Getijdenpoeltjes

Daarnaast legt het waterschap  aan de buitenkant van de pier enkele blijvende getijdenpoeltjes aan. Dit zijn kunstmatige poeltjes waarin na vloed water blijft staan. Deze poeltjes vergroten de biodiversiteit en bieden onderdak aan allerlei organismen. Ook zijn ze een voedselbron voor vogels.

 

Werk vanaf het water

Aannemer Van den Herik uit Sliedrecht voert het werk in opdracht van het waterschap zoveel mogelijk vanaf het water uit. De pier wordt onder water over een breedte van 40 meter aangevuld met breuksteen. Schepen voeren de breuksteen aan. De stenen worden gestort op zinkstukken. Deze grote stukken textiel voorkomen dat de stenen in de bodem wegzakken en het zand eronder wegspoelt. Vanaf het water wordt in totaal 40.000 ton breuksteen op de pier aangebracht. 

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Wetterskip Fryslân start met versterken Noorderpier Harlingen

09-08-2022

HARLINGEN - Wetterskip Fryslân start 15 augustus met het versterken van een deel van de Noorderpier bij de haven in Harlingen.

Genieten van zon, zee en strandactiviteiten! (video)

09-08-2022

HARLINGEN - In het kader van Zomer aan Zee kon je afgelopen zondag meedoen aan de workshop creatief met strandvondsten en daar werd volop gebruik van gemaakt.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats TeamFRL TeamFRL Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wellheat Shop Wellheat Shop Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot TeamFRL TeamFRL Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen