Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Wetterskip Fryslân neemt maatregelen bij Noorderpier Harlingen

10-03-2022

HARLINGEN - Tijdelijke afsluiting Noorderpier komend halfjaar mogelijk.

Wetterskip Fryslân neemt maatregelen bij Noorderpier Harlingen Foto: Anna Zuidema.

Wetterskip Fryslân kan in het komende halfjaar bij extreem lage zeewaterstanden en oostenwind de Noorderpier bij de haven in Harlingen uit voorzorg afsluiten voor publiek. Bij deze weersomstandigheden is er namelijk een risico dat een gedeelte van de pier inzakt. Dit komt omdat de geul in het Kimstergat op het Wad langs de Noorderpier zich sneller dan verwacht verplaatst richting de pier. Dit brengt de stabiliteit van de pier in gevaar. Wetterskip bereidt nu plannen voor om de geul over een lengte van 350 meter komend najaar aan te pakken.

 

Het tijdelijk afsluiten van de Noorderpier voor publiek kan, afhankelijk van de weersomstandigheden, plaatsvinden in de periode tussen nu en de start van het werk aan de geul komend najaar.

 

Noorderpier

De Noorderpier ligt voor de haven van Harlingen en heeft een belangrijke functie voor de bescherming van de achterliggende waterkering, waaronder de veerbootterminal, het sluizencomplex en de keermuur. Bij zware storm vermindert de pier de kracht van de golven op de kering.    

 

Verplaatsing geul

Wetterskip ontdekte bij metingen afgelopen najaar dat de geul in het Kimstergat naast de Noorderpier zich over een lengte van 350 meter sneller dan verwacht verplaatst richting de pier. Dit brengt de stabiliteit van de pier in gevaar. Bij extreem lage waterstanden (meer dan 2 meter beneden NAP) en oostenwind kan de druk van het water namelijk op de Noorderpier wegvallen, waardoor de pier kan instorten of wegglijden.

 

Maatregelen

Wetterskip wil komend najaar een deel (350 meter) van de geul direct naast de Noorderpier fixeren (vastmaken) door het storten van breuksteen of het plaatsen van een damwand. Hierbij werkt het waterschap zoveel mogelijk vanaf het water. Het werk begint voor de start van het stormseizoen (1 oktober 2022).

 

In de komende maanden stelt Wetterskip het plan voor de maatregelen voor de geul bij de Noorderpier op. Het algemeen bestuur neemt op 31 mei een besluit over het herstelplan.

 

Algemeen Natuur & Milieu

Meer nieuws

Nieuwsbrief Westerzeedijk - maart 2022

10-03-2022

HARLINGEN - In de Nieuwsbrief Westerzeedijk - maart 2022 informatie over de herinrichting van het Balklandpark, waarbij ingezet wordt op de realisatie van een heuse stormbaan!

Queen on Air 12 maart 2022 bij Omroep RSH

10-03-2022

HARLINGEN - Zaterdagmorgen van 10.00 – 11.00 uur is er weer een uitzending van het programma Queen On Air bij Omroep RSH.

De senioren van Zeerobben

10-03-2022

HARLINGEN - Het was een mooie dag voor de seniorenafdeling.

Reacties

Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Food 80/20 Food 80/20 Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen
BENG Evenementen BENG Evenementen Food 80/20 Food 80/20 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï