De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Wetterskip Fryslân knapt de keersluis Sas in Harlingen op

06-04-2021

HARLINGEN - Wetterskip Fryslân start op dinsdag 13 april 2021 met het opknappen van de keersluis Sas Harlingen.

Wetterskip Fryslân knapt de keersluis Sas in Harlingen op Keersluis Sas in Harlingen

Na bijna twintig jaar zijn de vier stalen sluisdeuren, aandrijvingen en andere installatieonderdelen toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Zo kan de sluis weer twintig jaar mee en blijven zorgen voor droge voeten in Harlingen. Het werk is naar verwachting 9 juli 2021 klaar.

 

Onderhoud aan sluis is nodig

De keersluis Sas Harlingen is in 1963 gebouwd en in eigendom van Wetterskip Fryslân. De sluis bestaat uit twee vloeddeuren (aan de stadskant) en twee stormvloeddeuren (aan de Waddenzeekant). Rond 2003 is de keersluis Sas helemaal opgeknapt. De houten deuren zijn toen vervangen door stalen deuren. Om de waterkerende functie van de sluis ook in de toekomst te behouden, moet deze worden gerenoveerd.

 

Wat gaat er gebeuren?

Het waterschap gaat het volgende aan de keersluis doen:

  • Opknappen van de sluisdeuren. Een grote kraan hijst de sluisdeuren per tweetal uit de sluis. Daarna gaan de deuren op transport naar een bedrijf die ze straalt en schildert. Na ongeveer zes weken komen de deuren terug en worden ze weer in de sluis gehesen.
  • Herstellen van de zogenaamde ‘slibopwoelinstallatie’ in de kelders van de sluis. Deze installatie, die het slib verwijdert als de sluisdeuren in gebruik zijn, werkt niet meer goed.
  • Herstellen van de aandrijvingen van de sluisdeuren in de kelders.
  • Kleine reparaties aan het beton, de luiken en leuningen van de sluis.

 

Planning werkzaamheden

  • Vanaf 1 april 2021: voorbereidende werkzaamheden bij de keersluis.
  • 13 april 2021: uithijsen en afvoeren van twee vloeddeuren.
  • Eind mei 2021: terugplaatsen van de opgeknapte vloeddeuren en uithijsen en afvoeren van de twee stormvloeddeuren.
  • Eind juni 2021: terugplaatsen van de opgeknapte twee stormvloeddeuren.

In de periodes tussen de hijsactiviteiten voert het waterschap in en aan het sluizencomplex herstelwerkzaamheden uit, zoals schilderwerk in de kelders. Alle werkzaamheden zijn naar verwachting voor de zomervakantie (die op 10 juli begint) klaar.

 

Overlast voor de omgeving

Enige hinder voor automobilisten, fietsers, wandelaars en scheepvaartverkeer door de werkzaamheden kan niet worden voorkomen. In samenwerking met de gemeente Harlingen en Port of Harlingen probeert Wetterskip Fryslân de hinder zoveel mogelijk te beperken. De Sasbrug over de kering is tijdens de hijsdagen een hele dag gestremd voor fietsers en wandelaars. Dan is er een omleidingsroute. Daarnaast kan het verkeer over de brug tijdens de werkzaamheden af en toe even worden opgehouden.

 

Alle stremmingen worden op tijd met borden aangekondigd. Beperkingen voor de scheepvaart worden gepubliceerd met scheepvaartberichten op: www.vaarweginformatie.nl.

 

Kering ook tijdens werkzaamheden veilig

Tijdens de onderhoudswerkzaamheden zijn er geen veiligheidsrisico’s voor de waterkerende functie van de sluis. Wetterskip Fryslân haalt de sluisdeuren er bewust buiten het stormseizoen uit. De twee deuren die in de sluis achterblijven, kunnen het water voldoende blijven keren.

 

Wie voert het werk uit?

Aannemer Knol Akkrum voert de opknapbeurt van de keersluis Sas Harlingen voor Wetterskip Fryslân uit. De totale kosten van het werk zijn 800.000 euro.

 

Actuele informatie over het project staat op: www.wetterskipfryslan.nl/keersluissas.

 

 

Algemeen Bedrijfsleven

Meer nieuws

Zoek Hosanna

06-04-2021

HARLINGEN - Om in deze ‘stille coronacrisistijd’ de onderlinge contacten toch nog wat op peil te houden én om de stad te laten weten dat cmv Hosanna nog altijd deel uitmaakt van de Harlinger cultuur, werd een 'Zoek Hosanna' actie op touw gezet.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Lichtboei De Lichtboei Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen De Omdraai De Omdraai IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Food 80/20 Food 80/20 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Lichtboei De Lichtboei The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen De Omdraai De Omdraai Karsten Wonen Karsten Wonen