HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân van 5 t/m 9 juli 2021

09-07-2021

HARLINGEN - Besmettingen stijgen na cafébezoek, meer prikken zonder afspraak.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week meer dan verdriedubbeld. Er waren 229 positieve tests, tegen vorige week 68. Sinds het begin van de coronapandemie liep het niet zo hard op. De tien weken hiervoor was telkens sprake van een daling. Binnenkort is op de kleinere priklocaties in Fryslân geen afspraak meer nodig om een eerste vaccinatie te kunnen krijgen.

 

De explosieve stijging van het aantal besmettingen, vooral de laatste dagen, heeft verschillende oorzaken. Door de versoepelingen zijn allerlei activiteiten weer mogelijk. Feestjes, cafébezoek en terugkeer van buitenlandse vakanties zorgen voor meer besmettingen onder niet-gevaccineerde jongeren. Op een kamp op Ameland zijn gisteren 36 van de 64 jongere positief getest.

 

GGD Fryslân maakt zich vooral zorgen dat door het grote aantal besmettingen onder jongeren er steeds meer zullen zijn die er langdurige gezondheidsklachten aan overhouden. De kans dat het virus overslaat naar oudere generaties en dat die er veel last van krijgen, neemt door de vaccinaties af.

 

Van alle positieve tests is 16 procent afkomstig van mensen die naar het buitenland zijn geweest. Doordat voor veel activiteiten nu negatieve coronatests nodig zijn, komt een klein aantal besmettingen ook aan het licht die anders onder de radar zouden blijven.

 

Clusters in horeca

Waren er vorige week geen clusters meer van drie of meer positieve testen die aan elkaar te linken zijn, nu zijn meer dan twintig kleine haarden bekend, voornamelijk rond cafés. De helft van deze besmettingen in Fryslân is afkomstig van bezoek aan horecazaken in de stad Groningen, momenteel koploper in Nederland als het gaat om besmettingen per 100.000 inwoners.

 

Bron- en contactonderzoek is lastig doordat mensen vaak niet weten met wie zij in een café in nauw contact zijn geweest. Wie merkt dat hij in een horecagelegenheid is geweest waar een besmetting heeft plaatsgevonden, doet er verstandig aan zich te laten testen bij de GGD.

 

In de leeftijdsgroep 18 tot 30 jaar is het aantal positieve tests in een week opgelopen van 27 naar 140, meer dan de helft van alle besmettingen. Bij tieners steeg het van 10 naar 27. Onder dertigers nam het eveneens toe, bij veertigers bleef het nagenoeg gelijk. Onder 65-plussers waren er twee besmettingen, tegen één vorige week.

 

Prikken zonder afspraak

Half augustus sluiten de vaccinatielocaties in Appelscha, Dokkum, Franeker en Koudum. Vanaf maandag over een week biedt GGD Fryslân als eerste in het land op deze locaties een maand lang prikken zonder afspraak aan. Dit is bedoeld om de drempel voor vaccineren te verlagen, vooral voor jongeren. Vanaf half augustus is vaccineren alleen nog mogelijk in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek.

 

GGD Fryslân heeft voor volgende week extra vaccin voor tweeduizend prikken gekregen. Hierdoor zijn nog snel afspraken in te plannen.

 

Half miljoen vaccinaties

De afgelopen week zijn 37.971 Friezen gevaccineerd, ruim 5000 meer dan vorige week. In totaal zijn nu 502.603 prikken gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Huisartsen en zorginstellingen kunnen geen cijferoverzichten geven, maar de inschatting is dat zij in Fryslân zo’n 140.000 prikken hebben gezet. Via de GGD zijn inmiddels zo’n 200.000 Friezen volledig gevaccineerd.

 

Testen verdubbeld

Het aantal coronatests verdubbelde na tien weken van dalingen, van 3915 naar 7985. Het vindpercentage steeg van 1,6 vorige week naar 8,8 procent nu. Deze verhoging komt mede doordat de GGD van testafnames door anderen (bijvoorbeeld voor toegangstesten) alleen de besmettingen doorkrijgt, maar niet hoeveel er getest zijn. Daardoor wegen deze besmettingen extra zwaar mee.

 

Testen voor reizen

Het grotere aantal tests dat GGD Fryslân heeft afgenomen, komt mede door het landelijke project testenvoorjereis.nl voor vakantiegangers. Aanmelden moet via die website. Daarvoor kunnen ze onder meer bij de GGD terecht. Vanwege de start van de schoolvakanties is vanaf woensdag veel getest (zo’n 500 per dag).

 

Voor de bouwvak (24 juli) is een nieuwe piek verwacht. Bij GGD Fryslân zijn hiervoor maximaal 1000 testen per dag beschikbaar en vanaf volgende week alleen in de grote teststraat in Leeuwarden, behalve wie al een afspraak gemaakt heeft. Zodat er in de provincie voldoende ruimte blijft voor het testen van mensen die klachten hebben of die een vijfde dag test willen doen.

 

Gevaccineerden niet in quarantaine

Gevaccineerden hoeven sinds gisteren (8 juli) niet meer in quarantaine als zij in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, zoals een huisgenoot. Zij zijn voldoende beschermd. Voorwaarde is dat zij minimaal twee weken geleden hun laatste prik hebben gehad. De versoepeling geldt ook voor mensen die minder dan zes maanden geleden corona hebben gehad.

 

36 surfjongeren met coronabesmetting verlaten Ameland

Op Ameland zijn 36 twintigers die deelnamen aan een surfkamp positief getest op corona. Ze maakten deel uit van een groep van 64 jongeren, afkomstig uit verschillende delen van het land. De besmette en niet-besmette jongeren zijn vrijdagochtend met aparte boten teruggebracht naar de vaste wal en nu naar huis gegaan.

 

De eerste besmetting kwam donderdag aan het licht. GGD Fryslân was op het eiland om een testlocatie voor de zomermaanden in te richten. Die is ’s avonds meteen gebruikt om alle jongeren te testen. De uitslag kwam vrijdagochtend.

 

De cijfers

De 229 besmettingen van deze week brengen het totaal aan Friese positieve tests op 44.063. Met de 7985 tests zijn er nu 456.496 monsters afgenomen bij inwoners van deze provincie. In de afgelopen zeven dagen zijn geen ziekenhuisopnames en sterfgevallen doorgegeven aan GGD Fryslân. Dat is voor het eerst sinds 1 oktober.

 

Gemeenten

In vrijwel alle gemeenten steeg het aantal nieuwe besmettingen. Noardeast-Fryslân ging in een week van 0 naar 21 besmettingen.

 

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 44 (16), Súdwest-Fryslân 34 (7), Heerenveen 26 (9), Smallingerland 22 (5), De Fryske Marren 22 (8), Noardeast-Fryslân 21 (0), Weststellingwerf 17 (11), Achtkarspelen 11 (0), Ooststellingwerf 9 (7), Opsterland 8 (1), Tytsjerksteradiel 5 (2), Dantumadiel 4 (0), Waadhoeke 3 (0), Harlingen 2 (1), Terschelling 1 (1) Ameland 0 (0), Schiermonnikoog 0 (0) en Vlieland 0 (0).

 

Corona Regio

Meer nieuws

Zomer aan Zee: Extra datum workshop Fotograferen aan Zee!

09-07-2021

HARLINGEN - De workshop van 16 juli is al vol, daarom hebben we een extra workshop ingepland op vrijdag 23 juli!

Herinneringsprogramma Joke de Boer bij Omroep RSH

09-07-2021

HARLINGEN - Ter herinnering aan de deze week overleden Harlinger zangeres Joke de Boer zendt Omroep RSH zaterdag 10 juli een herhaling van programma's met Joke in de hoofdrol uit.

In de Middag bij Omroep RSH

09-07-2021

HARLINGEN – Zaterdag van 14.00 – 16.00 uur is er weer “In de Middag’ gepresenteerd door Nicolet en Dorus.

Reacties

Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Plus Lunenborg Plus Lunenborg CDA Harlingen CDA Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen GroenLinks Harlingen GroenLinks Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 VVD Harlingen VVD Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harlinger Belang Harlinger Belang Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï The Shamrock The Shamrock Nova College Scheepvaart Nova College Scheepvaart Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber
Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harlinger Belang Harlinger Belang Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï NIVO Groep NIVO Groep Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Plus Lunenborg Plus Lunenborg Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen