Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân van 20 tot en met 26 augustus 2021

27-08-2021

HARLINGEN - Besmettingen met een derde gestegen, zorg om dorpsfeesten.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week met een derde gestegen. Er waren 734 positieve tests, tegen 542 een week eerderHet aantal afgenomen testen neemt navenant toe. GGD Fryslân drukt iedereen op het hart – ook gevaccineerden – om bij verkoudheidsklachten dorpsfeesten te mijden. Op verzoek van mbo-, hbo- en universitaire instellingen gaat de GGD op die scholen vaccineren.

 

De besmettingscijfers stegen deze week in Fryslân het hardst (34 procent). Landelijk nam het aantal positieve tests met 3 procent toe. Wat de besmettingsgraad betreft staat Fryslân met 113 besmettingen per 100.000 inwoners na Flevoland en Noord-Holland op de derde plaats. Een verklaring waarom Fryslân relatief hoge cijfers heeft, is er niet. Er zijn geen uitzonderlijke clusters.

 

De meeste nieuwe besmettingen vonden plaats onder kinderen en jongeren tot dertig jaar. Daarnaast raakten ook meer dertigers en veertigers besmet. Het aandeel zeventigplussers dat positief test daalde. Deze week waren het 27. In de Friese ziekenhuizen liggen nu elf coronapatiënten, van wie zes op de intensive care. Vorige week lagen 15 COVID-patiënten in het ziekenhuis.

 

In de verpleeg- en verzorgingshuizen stegen de aantallen niet verder. De afgelopen zeven dagen testen 36 mensen positief, onder wie 21 bewoners. Een week eerder waren hier 38 besmettingen (25 bewoners).

 

Dorpsfeesten

Het seizoen van de buurt- en dorpsfeesten is aangebroken. Voor de feesten waarbij mensen onderling geen 1,5 meter afstand kunnen houden, geldt het Testen voor Toegang. GGD Fryslân waarschuwt dat dit systeem geen volledige zekerheid biedt. In de tijd tussen testafname en feest kan iemand besmet raken. Gevaccineerden hoeven geen test te doen, terwijl zij het virus wel kunnen overdragen. Gevaccineerden zijn weliswaar zelf beschermd tegen ernstige ziekte, anderen wellicht niet.

 

Bovendien is gebleken dat sommige bezoekers sjoemelen met QR-codes of de toegangspoorten omzeilen. Hierdoor vergroten zij het risico op besmetting van bezoekers. De GGD hoopt dat mensen elkaar op dit onverantwoordelijke gedrag wijzen. Mocht het toch mis gaan, dan is het zaak dat bezoekers met klachten zich zo snel mogelijk laten testen bij de GGD. Deze PCR-testen zijn het meest betrouwbaar en met intensief bron- en contactonderzoek kan de uitbraak beperkt blijven.

 

Er zijn ook kleinere feesten, waarvoor geen vergunning van de gemeente nodig is. De GGD roept de organisatoren hiervan op goede voorlichting te geven. Mensen met klachten, ook gevaccineerden, moeten deze feesten mijden. Mensen zonder klachten kunnen voor de zekerheid een zelftest doen. Voor het geval er iets misgaat, is een bezoekersregistratie aan te bevelen, om mensen snel informatie te kunnen geven. De GGD merkt dat dit op diverse plaatsen ook al gebeurt.

 

GGD Fryslân wil uitbraken in de kiem smoren omdat die ontwrichtend werken op de samenleving. Behalve de ziekte zelf kunnen grote aantallen besmettingen personele problemen veroorzaken in de zorg. Ook moeten op scholen dan weer meer klassen in quarantaine. Daarnaast is een kwart van de bevolking nog niet gevaccineerd en een groter deel niet volledig gevaccineerd.

Voorlichting vaccinatie op scholen

GGD Fryslân ondersteunt vanaf volgende week scholen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs met voorlichting over vaccineren. Op de scholen ligt foldermateriaal, GGD-medewerkers geven er presentaties. Op verzoek van enkele scholen, komt de GGD komende week met een mobiel team langs om deze oudere leerlingen en studenten te prikken.

 

Prikken zonder afspraak 

Afgelopen week maakten 677 mensen gebruik van prikken zonder afspraak op een vaste GGD-locatie. Bijna even veel als vorige week (705). De vaccinatiebus blijft eveneens de mogelijkheid bieden om een prik zonder afspraak dichtbij huis te halen. De bus staat de komende week in:

 

30 augustus Oudega Smallingerland (ochtend) en Opeinde (middag)

31 augustus Leeuwarden (Bilgaard, terugkomdag)
1 september Westereen (terugkomdag)

2 september Oosterwolde
3 september Sint Annaparochie (terugkomdag)

 

Het is mogelijk om tijdens een terugkomdag ook een eerste prik te halen en meteen een afspraak voor een tweede prik op één van de vaste locaties te maken. 

 

Testen zonder afspraak in Leeuwarden 

Op de GGD-testlocatie in WTC Expo in Leeuwarden is sinds vorige week testen zonder afspraak mogelijk. Sinds maandag maakten hier dagelijks zo’n 45 mensen gebruik van. Testen bij de GGD is alleen bedoeld voor wie klachten heeft, voor wie in nauw contact is geweest met positief getesten (vijf dagen na het laatste contact) of voor wie een positieve zelftest heeft gedaan.

 

De afgelopen week gaven 78 positief geteste Friezen aan dat zij hun besmetting mogelijk in het buitenland hebben opgelopen. De weken hiervoor waren dit telkens rond de 100. De grootste groep kwam ditmaal terug uit Spanje of Griekenland.   

 

De cijfers 

De afgelopen week zijn 4511 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân. Een week eerder waren dit er 3.372. In totaal zijn nu 509.151 monsters afgenomen. 

 

De 734 besmettingen van deze week brengen het totaal aan Friese positieve tests op 50.228. In de afgelopen zeven dagen zijn zes ziekenhuisopnames gemeld aan GGD Fryslân. Vorige week waren dit er zeven. Net als vorige week werden geen sterfgevallen gemeld. 

 

De afgelopen week zijn 11.953 vaccinaties gezet, tegen 19.065 vorige week. Het aantal daalt omdat veel mensen al gevaccineerd zijn. In totaal zijn er nu 685.230 prikken gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Via de GGD zijn inmiddels meer dan 333.000 Friezen volledig gevaccineerd. Er komen 570.000 inwoners van Fryslân in aanmerking voor een vaccin. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 75 tot 85 procent van de Friezen een eerste prik heeft gehaald.

 

Gemeenten

Alleen in De Fryske Marren en op Terschelling daalden de besmettingscijfers deze week. In Noardeast-Fryslân en in beide Stellingwerven was sprake van een verdubbeling.

 

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 137 (96), Súdwest-Fryslân 102 (66), Noardeast-Fryslân 83 (38), De Fryske Marren 62 (80), Smallingerland 61 (42), Achtkarspelen 56 (38), Heerenveen 36 (32), Weststellingwerf 36 (21), Tytsjerksteradiel 35 (35), Opsterland 32 (26), Waadhoeke 29 (20), Dantumadiel 28 (28), Ooststellingwerf 26 (12), Harlingen 7 (4), Terschelling 2 (4), Ameland 1 (1), Vlieland 1 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).  

 

Corona

Meer nieuws

HMS journaal augustus 2021

27-08-2021

HARLINGEN - Alle filmpjes van augustus 2021 verzameld in het HMS journaal.

Zeerobben vervolgt oefencampagne thuis tegen Fc Wolvega

27-08-2021

HARLINGEN - Zaterdag staat voor Zeerobben alweer de derde oefenwedstrijd in de voorbereiding op het programma.

Hockeyers van HMHC weer het veld op

27-08-2021

HARLINGEN - De afgelopen dagen kwam het hockeycomplex van HMHC aan de Westerzeedijk weer tot leven.

Reacties

Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Food 80/20 Food 80/20 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Food 80/20 Food 80/20 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns