Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân van 10 tot en met 16 september 2021

17-09-2021

HARLINGEN - Na vier weken daling besmettingen, spreekuur tegen prikangst.

Na vier weken van oplopende cijfers, is het aantal coronabesmettingen in Fryslân gedaald. Met 872 positieve tests noteerde GGD Fryslân 11 procent minder dan een week eerder (983). De besmettingen in het basisonderwijs namen af. Zelftests blijken te helpen om het virus op te sporen. Voor het eerst in een maand tijd liep het aantal vaccinaties licht op. Er komen speciale vaccinatie-uren voor mensen met prikangst.

 

Naast het aantal positieve tests is ook het vindpercentage – welk deel van de geteste mensen is positief – teruggelopen. Dit is een gunstig teken. Het verbetert het zicht op de verspreiding van het virus. In een maand tijd is het vindpercentage bijna gehalveerd, van 16 naar 9,3 procent.

 

Een aanzienlijk deel van de mensen is nog niet gevaccineerd. Die lopen nog steeds het risico ernstige gevolgen van het virus te ondervinden en in het ziekenhuis te raken. Om dat te beperken en daarmee de druk op de zorg te verminderen, helpt het vaccineren. Ook gebruik van het coronatoegangsbewijs kan bijdragen aan beperking van de verspreiding, nu de maatschappij meer opengaat en het verplichte afstand houden verdwijnt.

 

Wegnemen prikangst

Binnenkort start de GGD met extra inzet om prikangst te verminderen. Vanwege prikangst laat een deel van de mensen zich niet vaccineren. Om hen gerust te kunnen stellen, trekt de GGD extra tijd voor hen uit. Vanaf eind deze maand reserveert GGD Fryslân hiervoor eerst in de vaccinatielocatie in Sneek speciale spreekuren op de dinsdag en zaterdag, met specifieke begeleiding. Aanmelding hiervoor gaat binnenkort via een apart telefoonnummer. De specifieke begeleiding kan bestaan uit hulpmiddelen als een VR-bril met rustgevende beelden.

 

Basisscholen

In de basisschoolleeftijd liep het aantal besmettingen terug van 221 naar 147. Het aantal tests onder kinderen zakte iets minder hard. Maandag gaat een belangrijke verandering in. Bij een besmetting hoeft niet meer een hele klas naar huis, maar alleen de ‘beste vriendjes’ van de positief geteste. Hierdoor vervalt de quarantaine voor het grootste deel van de klas en zijn er minder tests nodig om op de vijfde dag uit quarantaine te mogen.

 

Bij de meeste scholen gaat het om enkele besmettingen. Drie basisscholen kenden afgelopen week tien of meer positieve leerlingen en leerkrachten. In het voortgezet onderwijs bleef het aantal positieven nagenoeg gelijk, van 134 naar 137.

 

Vaccinaties stijgen

Het aangekondigde toenemende belang van het gebruik van de coronacheck-app gaat gepaard met een grotere vraag naar vaccins. Het aantal prikken is na vier weken van daling weer licht gestegen, 5184 deze week tegen 4959 vorige week. Het totaal aantal bij Friezen gezette vaccinaties steeg tot boven de 700.000 en kwam uit op 703.526. In Fryslân komen 570.000 inwoners in aanmerking voor een vaccin.

 

Het aantal gemaakte afspraken voor vaccinaties was vanaf dinsdag (dag van de persconferentie van het kabinet) het dubbele van de dagen ervoor. Het prikken zonder afspraak verdubbelde bijna. Van 764 vorige week naar 1389 deze week. Afspraakloos vaccineren is mogelijk op de vier vaste locaties in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek, tot een uur voor sluitingstijd. 

 

De vaccinatiebus blijft eveneens de mogelijkheid bieden om een prik zonder afspraak dichtbij huis te halen. De komende week staat de bus in Drachten (maandag), Heerenveen (dinsdag) en Jubbega (woensdag).

 

Met de regio noordoost-Fryslân en gemeente Leeuwarden bespreekt GGD Fryslân hoe de drempel voor het vaccineren te verlagen is zodat de achterblijvende vaccinatiegraad daar stijgt. Het aantal prikken in Dantumadiel lag afgelopen week 42 procent hoger dan een week eerder. In Noardeast-Fryslân was een stijging van 23 procent, Achtkarspelen en Leeuwarden kenden dalingen van 3 en 23 procent.

 

Zelftests

Uit vrijwel alle Friese gemeenten meldden mensen zich bij de GGD voor een PCR-test nadat ze een positieve zelftest deden. De bevestigingen van die positief zelftests is goed voor een derde deel van alle besmettingen. Zelftests zijn vooral bedoeld om preventief te testen, zonder dat iemand klachten heeft. Wie wel klachten heeft, krijgt het advies gelijk een afspraak voor een GGD-test te maken.

 

Hoewel de Friese cijfers dalen, kent de provincie per 100.000 inwoners nog wel de hoogste besmettingscijfers. Het betekent dat het virus hier actiever is dan in andere provincies en de kans om besmet te raken groter is in Fryslân. Gevaccineerden zijn vele malen beter beschermd tegen overdracht van het virus dan ongevaccineerden. Ook geven ze het virus minder snel door.

 

De cijfers 

De afgelopen week zijn 8037 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân. Een week eerder waren dit er 8879. In totaal zijn nu 532.822 tests bij de GGD gedaan. 

 

De 872 besmettingen van deze week (vorige week 983) brengen het totaal aan Friese positieve tests op 52.836. In de afgelopen zeven dagen zijn zes ziekenhuisopnames gemeld aan GGD Fryslân. Vorige week waren dit er elf. Net als vorige week is er een sterfgeval doorgegeven.

 

Gemeenten

In de meeste gemeenten zijn de cijfers nagenoeg gelijk gebleven of gedaald.

 

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 156 (183), Heerenveen 117 (117), Noardeast-Fryslân 97 (100), Súdwest-Fryslân 94 (136), Smallingerland 75 (114), Dantumadiel 68 (52), De Fryske Marren 53 (84), Waadhoeke 49 (48), Opsterland 48 (32), Achtkarspelen 40 (44), Tytsjerksteradiel 26 (13), Ooststellingwerf 23 (15), Weststellingwerf 13 (24), Harlingen 7 (6), Terschelling 5 (14), Schiermonnikoog 1 (0), Vlieland 0 (1) en Ameland 0 (0).  

 

Corona

Meer nieuws

Programma zwembad 't Derde Haad

17-09-2021

HARLINGEN - In de week van 29 september is er in zwembad Het Derde Haad een Aqua Probeer Week, waarbij wij u als nieuwe bezoeker kennis willen laten maken met onze doelgroepen.

Onair LIVE bij Omroep RSH

17-09-2021

HARLINGEN – Zaterdag 18 september 2021 van 11.00 – 12.00 uur presentatie en samenstelling door Dorus Breidenbach.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 37 2021

17-09-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 13 t/m 17 september 2021.

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Food 80/20 Food 80/20 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor