HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân 9 tot en met 15 april 2021

16-04-2021

HARLINGEN - Coronabesmettingen dalen licht, vaccinaties bijna verdubbeld.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân daalde de afgelopen week met 5 procent, van 1529 naar 1460. Vorige week was de daling 7 procent. In de andere provincies, op Drenthe na, stegen de cijfers. Er is deze week een recordaantal Friezen gevaccineerd: 17.374, bijna het dubbele van een week eerder.

 

De besmettingscijfers daalden in vrijwel alle leeftijdsgroepen. Bij jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) was er sprake van een flinke stijging, bij vijftigers en 70plussers van een wat minder grote toename. In verpleeg- en verzorgingshuizen liepen de besmettingen na weken van dalingen ook weer op. De toename is voornamelijk te wijten aan een uitbraak in een instelling voor dementerenden.  

 

In de ziekenhuizen daalde het aantal besmettingen. Er zijn minder opnames van coronapatiënten gemeld. In het onderwijs daalde het aantal nieuwe positieve tests met ongeveer een vijfde. In de basisscholen van 180 naar 141, in het voortgezet onderwijs van 142 naar 119.

 

Meer vaccin

De forse toename van het aantal vaccinaties kwam vooral doordat er meer Pfizer-vaccin beschikbaar was. Met de 17.374 prikken van deze week zijn er nu 106.703 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Vorige week is er 9250 keer gevaccineerd.

 

Behalve door de GGD is er ook gevaccineerd in ziekenhuizen, in andere zorginstellingen en door huisartsen. Zij houden geen cijfers bij. Afgaande op de landelijke cijfers is de inschatting dat nu tussen de 150.000 en 180.000 vaccinaties geplaatst zijn bij inwoners van onze provincie. Dat is inclusief die door de GGD. In totaal telt Fryslân ruim 520.000 volwassenen die in aanmerking komen voor een vaccin.

 

Nieuwe doelgroepen

GGD Fryslân gaat het vaccineren van 60-minners met fors overgewicht en met het syndroom van Down overnemen van de huisartsen. Doordat vaccineren met AstraZeneca in deze leeftijdsgroep is stopgezet krijgen zij nu het Pfizer-vaccin. Het RIVM verzendt de uitnodigingsbrieven, uit naam van de huisarts. In de brief staat het landelijke afsprakennummer vermeld. Ook is digitaal een afspraak in te plannen via coronatest.nl. GGD Fryslân hierover bellen is niet zinvol, want de GGD verzorgt alleen het prikken.

 

Zorgmedewerkers onder de zestig jaar krijgen ook het Pfizer-vaccin, tenzij ze al een keer AstraZeneca hebben gekregen. Wie een afgezegde afspraak voor AstraZeneca had, krijgt vanaf zondag een sms met het bericht een nieuwe afspraak te maken via het landelijke belcentrum.

 

Testen

De afgelopen week hebben 15.138 Friezen zich bij de GGD laten testen op Covid-19. Vorige week waren het er 15.237. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) steeg iets, naar 8,7 procent.

 

Cijfers

Met de 1460 besmettingen van deze week zijn nu 36.032 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD zijn 6 sterfgevallen gemeld, tegen een week eerder 4. Het aantal gemelde ziekenhuisopnames daalde, van 17 in een week naar 10.

 

Gemeenten  

Het aantal nieuwe besmettingen daalde de afgelopen week in Súdwest-Fryslân met 116 (van 337 naar 221). Omgerekend naar besmettingen per 100.000 inwoners zijn de cijfers nu het laagst in Leeuwarden en Tytsjerksteradiel en op Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog. In Weststellingwerf en Harlingen was het aantal positieve tests niet eerder zo hoog als de afgelopen zeven dagen.

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 221 (337), Leeuwarden 195 (233), De Fryske Marren 132 (144), Smallingerland 127 (107), Heerenveen 125 (94), Noardeast-Fryslân 119 (119), Waadhoeke 114 (126), Weststellingwerf 77 (54), Achtkarspelen 66 (63), Opsterland 64 (43), Harlingen 62 (31), Ooststellingwerf 58 (60), Dantumadiel 49 (37), Tytsjerksteradiel 36 (55), Ameland 9 (11), Terschelling 5 (13), Schiermonnikoog 1 (0) en Vlieland 0 (2). 

Algemeen Corona Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

16-04-2021

HARLINGEN - Zaterdag 17 april is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

‘Goh, suuden dat wel Duutsers weze...’

16-04-2021

HARLINGEN - In het kader van de bevrijding 76 jaar geleden publiceren we komende weken korte verhalen van Johnny de Groot en foto's van de oorlog en de bevrijding in Harlingen.

Samen naar een aardgasvrije gemeente Harlingen en Waadhoeke

16-04-2021

HARLINGEN - In 2050 wordt er in Nederland geen aardgas meer gebruikt voor het verwarmen van woningen of voor het koken.

Reacties