De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân 9 tot en met 15 april 2021

16-04-2021

HARLINGEN - Coronabesmettingen dalen licht, vaccinaties bijna verdubbeld.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân daalde de afgelopen week met 5 procent, van 1529 naar 1460. Vorige week was de daling 7 procent. In de andere provincies, op Drenthe na, stegen de cijfers. Er is deze week een recordaantal Friezen gevaccineerd: 17.374, bijna het dubbele van een week eerder.

 

De besmettingscijfers daalden in vrijwel alle leeftijdsgroepen. Bij jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) was er sprake van een flinke stijging, bij vijftigers en 70plussers van een wat minder grote toename. In verpleeg- en verzorgingshuizen liepen de besmettingen na weken van dalingen ook weer op. De toename is voornamelijk te wijten aan een uitbraak in een instelling voor dementerenden.  

 

In de ziekenhuizen daalde het aantal besmettingen. Er zijn minder opnames van coronapatiënten gemeld. In het onderwijs daalde het aantal nieuwe positieve tests met ongeveer een vijfde. In de basisscholen van 180 naar 141, in het voortgezet onderwijs van 142 naar 119.

 

Meer vaccin

De forse toename van het aantal vaccinaties kwam vooral doordat er meer Pfizer-vaccin beschikbaar was. Met de 17.374 prikken van deze week zijn er nu 106.703 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Vorige week is er 9250 keer gevaccineerd.

 

Behalve door de GGD is er ook gevaccineerd in ziekenhuizen, in andere zorginstellingen en door huisartsen. Zij houden geen cijfers bij. Afgaande op de landelijke cijfers is de inschatting dat nu tussen de 150.000 en 180.000 vaccinaties geplaatst zijn bij inwoners van onze provincie. Dat is inclusief die door de GGD. In totaal telt Fryslân ruim 520.000 volwassenen die in aanmerking komen voor een vaccin.

 

Nieuwe doelgroepen

GGD Fryslân gaat het vaccineren van 60-minners met fors overgewicht en met het syndroom van Down overnemen van de huisartsen. Doordat vaccineren met AstraZeneca in deze leeftijdsgroep is stopgezet krijgen zij nu het Pfizer-vaccin. Het RIVM verzendt de uitnodigingsbrieven, uit naam van de huisarts. In de brief staat het landelijke afsprakennummer vermeld. Ook is digitaal een afspraak in te plannen via coronatest.nl. GGD Fryslân hierover bellen is niet zinvol, want de GGD verzorgt alleen het prikken.

 

Zorgmedewerkers onder de zestig jaar krijgen ook het Pfizer-vaccin, tenzij ze al een keer AstraZeneca hebben gekregen. Wie een afgezegde afspraak voor AstraZeneca had, krijgt vanaf zondag een sms met het bericht een nieuwe afspraak te maken via het landelijke belcentrum.

 

Testen

De afgelopen week hebben 15.138 Friezen zich bij de GGD laten testen op Covid-19. Vorige week waren het er 15.237. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) steeg iets, naar 8,7 procent.

 

Cijfers

Met de 1460 besmettingen van deze week zijn nu 36.032 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD zijn 6 sterfgevallen gemeld, tegen een week eerder 4. Het aantal gemelde ziekenhuisopnames daalde, van 17 in een week naar 10.

 

Gemeenten  

Het aantal nieuwe besmettingen daalde de afgelopen week in Súdwest-Fryslân met 116 (van 337 naar 221). Omgerekend naar besmettingen per 100.000 inwoners zijn de cijfers nu het laagst in Leeuwarden en Tytsjerksteradiel en op Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog. In Weststellingwerf en Harlingen was het aantal positieve tests niet eerder zo hoog als de afgelopen zeven dagen.

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 221 (337), Leeuwarden 195 (233), De Fryske Marren 132 (144), Smallingerland 127 (107), Heerenveen 125 (94), Noardeast-Fryslân 119 (119), Waadhoeke 114 (126), Weststellingwerf 77 (54), Achtkarspelen 66 (63), Opsterland 64 (43), Harlingen 62 (31), Ooststellingwerf 58 (60), Dantumadiel 49 (37), Tytsjerksteradiel 36 (55), Ameland 9 (11), Terschelling 5 (13), Schiermonnikoog 1 (0) en Vlieland 0 (2). 

Algemeen Corona Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

16-04-2021

HARLINGEN - Zaterdag 17 april is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

‘Goh, suuden dat wel Duutsers weze...’

16-04-2021

HARLINGEN - In het kader van de bevrijding 76 jaar geleden publiceren we komende weken korte verhalen van Johnny de Groot en foto's van de oorlog en de bevrijding in Harlingen.

Samen naar een aardgasvrije gemeente Harlingen en Waadhoeke

16-04-2021

HARLINGEN - In 2050 wordt er in Nederland geen aardgas meer gebruikt voor het verwarmen van woningen of voor het koken.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Food 80/20 Food 80/20 BENG Evenementen BENG Evenementen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï IJssalon Min12 IJssalon Min12 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Lichtboei De Lichtboei Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie The Shamrock The Shamrock