De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân 7 tot en met 13 mei 2021

14-05-2021

HARLINGEN - Minder besmettingen, meer vaccinaties, zorgen over vijftigers.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week gedaald van 1175 naar 1129. Na drie weken van lichte dalingen is dit het laagste cijfer sinds 10 december. Deze week kregen 25.794 Friezen een prik bij de GGD, een record en ruim 8000 meer dan een week eerder. GGD Fryslân maakt zich zorgen over thuiswonende jongvolwassenen die mogelijk hun ongevaccineerde ouders besmetten.

 

De besmettingscijfers kunnen een vertekend beeld geven. In weken met veel vakantiedagen laten mensen zich minder testen. Omdat nog veel scholen dicht waren, is daar al ruim twee weken minder getest. Mede door het gebruik van zelftesten steeg het vindpercentage van 8,7 naar 9,7. Met nieuwe versoepelingen op komst verwacht GGD Fryslân niet dat het aantal besmettingen snel zal dalen.

 

Het effect van vaccinaties wordt met de week beter zichtbaar. In een week tijd raakten nog maar 22 Friese 75-plussers besmet, tegen 28 een week eerder. Ook in de leeftijdsgroep van 70 tot 75 jaar begint het tal besmettingen nu te dalen (van 35 naar 26 besmettingen in een week). In de verpleeg- en verzorgingshuizen zet de daling ook door (van 58 naar 46 besmettingen). In de thuiszorg waren afgelopen week wel meer positieve coronatesten (van 19 naar 27).

 

Thuiswonende jongvolwassenen

Onder jongvolwassenen is het aantal besmettingen het grootst en blijvend hoog. Bijna een kwart van de positieve tests valt nu in de leeftijdsgroep 18 tot 30 jaar. Volgens een ruwe schatting zijn er op dit moment 1200 Friezen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar besmettelijk.

 

GGD Fryslân weet uit ervaring dat een deel van hun ouders besmet zal raken. Dat is ook nu weer zichtbaar in de cijfers. Het aandeel besmette vijftigers groeit. Juist deze groep ouders is vaak nog niet gevaccineerd en loopt kans in het ziekenhuis te belanden.

 

Om dit te voorkomen is het zeer wenselijk dat ouders contact met hun positief geteste kinderen zoveel mogelijk mijden. Thuiswonende jongeren met corona moeten in isolatie in een eigen kamer. Vooral in een klein huis kan dit lastig zijn.

 

Daarom een aantal tips voor ouders en hun volwassen kinderen:

  • Houd je aan de basisregels. Dus afstand houden, handen wassen en hoesten en niezen in de elleboog.
  • Wanneer een huisgenoot in isolatie is: Zet het eten voor de deur van zijn of haar de kamer.
  • Voorkom kruisend verkeer in huis. Stuur bijvoorbeeld een berichtje als je naar de wc moet.
  • Maak het toilet na gebruik schoon met een wegwerp-reinigingsdoekje.
  • Als er nauw contact is geweest met besmettelijke huisgenoten, blijf dan thuis. Je kunt al besmettelijk zijn voordat je klachten hebt.
  • Schaam je niet voor de tijdelijke, fysieke afstand tot elkaar. Er komen betere tijden!

 

Vaccinaties

Doordat er meer vaccin beschikbaar was, konden de afgelopen week 25.794 Friezen een prik krijgen bij de GGD (vorige week17.744). Deze stijgende trend zet door, want de komende weken komt weer meer vaccin beschikbaar. Er zijn nu in totaal 189.909 vaccinaties gezet bij inwoners van Fryslân.

 

Naar verwachting vanaf volgende week krijgen personen die in 1963 zijn geboren een uitnodiging van de RIVM voor een vaccinatie. Alle mensen van de geboortejaargroep 1962 hebben de uitnodiging dan gehad.

 

Omdat er steeds meer vaccin beschikbaar komt, heeft GGD Fryslân ook meer werknemers nodig. Apothekersassistenten gaan vanaf maandag helpen bij het voorbereiden (‘optrekken’) van de vaccins.

 

Campagne DOchITgewoan

Voor de Friese coronacampagne DOchITgewoan is Veiligheidsregio Fryslân de provincie in gegaan om jongeren op camera te interviewen. Wat doen ze in coronatijd? Wat hebben ze ervan geleerd? En wie willen ze een hart onder de riem steken?

 

Veel jongeren waren bereid plaats te nemen op de ‘DOCHSTOel’ in een mobiele studio op straat om de vragen te beantwoorden. Als rode draad kwam naar voren dat leefpatronen zijn veranderd. Overigens niet altijd ten nadele,  zoals de jongeren zelf aangeven. Ondanks de fysiek grotere afstand zijn ze vaak toch dichter bij familie en vrienden komen te staan. Er zijn video’s gemaakt in Drachten en Sneek. Binnenkort volgt Leeuwarden nog.   

 

Testen

Antigeensneltesten zijn waarschijnlijk voor 1 juni beschikbaar in alle locaties van GGD Fryslân. De sneltest was al mogelijk in Leeuwarden. In IJlst is de mogelijkheid er nu ook. Drachten, Heerenveen en Kollum volgen later deze maand. De sneltest zorgt voor een uitslag binnen enkele uren.

 

De afgelopen week hebben 9631 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds half februari. Vorige week waren er 11.877 tests en de week daarvoor 13.086.

 

Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) steeg van 8,7 naar 9,7. Dit betekent dat het virus minder goed in beeld is. Een van de oorzaken is het gebruik van zelftesten, waardoor het aandeel negatieve testuitslagen bij de GGD lager wordt. Zelftesten worden namelijk – als het goed is –alleen gebruikt als cmen geen klachten heeft.

 

Met de 1129 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 41.152 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij GGD Fryslân zijn drie sterfgevallen gemeld (vorige week vier) en twaalf ziekenhuisopnames (vorige week 24).

 

Gemeenten  

Ondanks de provinciale daling steeg het aantal nieuwe besmettingen in acht gemeenten. In Ooststellingwerf en op Vlieland was de stijging procentueel het grootst. De cijfers daalden het hardst op Terschelling en in Weststellingwerf.  

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 228 (231), Súdwest-Fryslân 164 (207), De Fryske Marren 96 (100), Smallingerland 88 (83), Opsterland 80 (62), Heerenveen 74 (91), Waadhoeke 71 (61), Achtkarspelen 62 (72), Tytsjerksteradiel 61 (56), Noardeast-Fryslân 60 (56), Ooststellingwerf 48 (31), Weststellingwerf 40 (62), Dantumadiel 27 (21), Harlingen 17 (20), Vlieland 8 (5), Ameland 3 (5), Terschelling 2 (12) en Schiermonnikoog 0 (0). 

 

Corona

Meer nieuws

Burgemeester Roel Sluiter voor één keer presentator bij Omroep RSH

14-05-2021

HARLINGEN - Zaterdag 15 mei presenteert burgemeester Roel Sluiter voor één keer het radioprogramma 'Afslag Harlingen' bij Omroep RSH, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Stichting Present en Ronde Tafel Harlingen trekken de kar!

14-05-2021

HARLINGEN - Wat een geweldige verrassing voor stichting Present Noordwest Friesland!

Reacties

HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Food 80/20 Food 80/20 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Omdraai De Omdraai Plus Lunenborg Plus Lunenborg Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Omdraai De Omdraai Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg The Shamrock The Shamrock Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Food 80/20 Food 80/20 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot