De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân 4 tot en met 10 december 2020

11-12-2020

HARLINGEN - Besmettingen stijgen met bijna 40 procent, recordaantal coronatests.

Het aantal coronabesmettingen in Fryslân is deze week met bijna 40 procent gestegen, van 703 vorige week naar 973. Dat is de grootste toename sinds half oktober. Een duidelijke verklaring is niet te geven, aangezien er al wekenlang dezelfde maatregelen gelden. Maandag over een week opent GGD Fryslân in Heerenveen de zesde Friese coronatestlocatie.

 

De afgelopen week is een recordaantal van 11.061 tests afgenomen, 2300 meer dan een week eerder. Duidelijk is dat de dalende trend van het aantal besmettingen in Fryslân een maand geleden is gestopt. Dat komt overeen met het landelijke beeld. Na Drenthe kent Fryslân de minste infecties. Er zijn meer tieners positief getest.

 

In vijf gemeenten is het aantal nieuwe besmettingen deze week flink gestegen. In Dantumadiel is sprake van een verdubbeling. Ook in Noardeast-Fryslân, Heerenveen, Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren was de toename groot. Daarentegen halveerde het aantal besmettingen in Harlingen. Leeuwarden kende een marginale stijging

 

Quarantaineregels niet nageleefd

Gezien dit beeld ligt het niet voor de hand dat de stijging is veroorzaakt door Black Friday of Sinterklaasinkopen. Want dan zou de toename ook in Leeuwarden te zien zijn geweest. Het lijkt er eerder op dat niet iedereen de maatregelen goed naleeft.

 

Het RIVM meldde deze week dat bijna 18 procent van de positief geteste personen niet in thuisisolatie gaat. En ongeveer de helft van de mensen die in contact zijn geweest met positief getesten houdt zich niet aan de quarantaineregel.

De GGD ziet dit verontrustende beeld ook in Fryslân. Vooral als ergens het virus is opgedoken, zijn de cijfers dan moeilijk omlaag te krijgen.

 

Zesde testlocatie

De coronatestlocatie in Heerenveen komt in het voormalige Friesland College aan de Jousterweg 28. Vanaf maandag 21 december kunnen hier mensen met klachten of vanaf de vijfde quarantainedag terecht die een afspraak hebben gemaakt via 0800-1202 of coronatest.nl. Wie zich meldt, kan zich binnen een dag laten testen en heeft meestal de dag daarna de uitslag.

 

In Leeuwarden start de nieuwe grootschalige locatie in WTC EXPO dinsdag met het testen van mensen. Daar kunnen ze naast de PCR-test een snellere antigeentest afnemen. Met Heerenveen en WTC EXPO erbij komt Fryslân stapsgewijs op een capaciteit van 5000 tests per week.

 

Vaccinaties

GGD Fryslân bereidt zich voor om waarschijnlijk ook in WTC EXPO vaccinaties aan zorgpersoneel te gaan geven. Als er een goedgekeurd vaccin is, kan dit in de loop van januari starten.

 

Cijfers

Met de 973 positieve tests van afgelopen week zijn nu 9951 inwoners van Fryslân besmet geraakt met het virus. De GGD kreeg deze week 4 meldingen van besmette mensen die zijn overleden. Vorige week waren dit er 9. Het officiële sterftecijfer in verband met corona staat nu op 142. Er zijn 10 ziekenhuisopnames doorgegeven, vorige week 7.

 

Gemeenten    

Wat betreft het totaal aantal besmettingen is Súdwest-Fryslân (2065) deze week Leeuwarden (2030) gepasseerd. Voor het eerst in maanden heeft ook Noardeast-Fryslân in een week meer coronabesmettingen dan Leeuwarden.

 

Het aantal nieuwe besmettingen van deze week (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 291 (191), Noardeast-Fryslân 111 (64), Leeuwarden 106 (92), De Fryske Marren 79 (55), Smallingerland 65 (49), Heerenveen 50 (29), Waadhoeke 45 (33), Dantumadiel 40 (21), Opsterland 36 (35), Achtkarspelen 36 (28), Ooststellingwerf 34 (30), Weststellingwerf 32 (29), Tytsjerksteradiel 28 (25), Harlingen 11 (21), Ameland 4 (1), Terschelling 4 (0), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

 

Corona

Meer nieuws

Zin in een creatieve workshop en gezelligheid?

11-12-2020

HARLINGEN - De gemeente Harlingen biedt haar inwoners tijdens de actie 'Winter aan Zee, Welkom in Harlingen' een aantal kleinschalige activiteiten, workshops en cursussen aan.

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

11-12-2020

HARLINGEN - Zaterdag 12 december is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Voedselbank 4US BENGO ook via Radio Eenhoorn te beluisteren!

11-12-2020

HARLINGEN - Zondag 13 december a.s. organiseert stichting BENG ism Omroep RSH weer een live 4US BENGO en ook Radio Eenhoorn zendt dit programma uit.

Reacties

Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Omdraai De Omdraai Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Omdraai De Omdraai Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Food 80/20 Food 80/20