De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân 26 maart tot en met 1 april 2021

02-04-2021

HARLINGEN - Coronacijfers blijven hoog, meer vaccinafspraken mogelijk.

De Friese coronacijfers laten net als een week eerder een stabiel beeld zien. Het aantal nieuwe besmettingen bleef met 1650 nagenoeg gelijk aan dat van een week eerder (1658). Wel waren er iets minder tests en vaccinaties. Dankzij het vaccineren van ouderen is het aantal sterfgevallen flink gedaald. Door het verkrijgen van extra vaccins zijn nu meer afspraken te maken. Testen en prikken gaat tijdens Pasen door.

 

In Fryslân vinden de meeste besmettingen plaats in de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar. Deze groep laat zich ook het meest testen. De groep 12 tot 18 jaar groeide afgelopen week het sterkst, van 8 procent van het totaal aantal Friese besmettingen naar 11 procent. Ook bij dertigers en vijftigers was er een toename. Er waren veel minder besmettingen onder zestigers (van 10 procent naar 7 procent van alle besmettingen).

 

Het aantal besmettingen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen bleef nagenoeg gelijk. In het voortgezet onderwijs waren 20 procent meer besmettingen (van 132 naar 158). Het aantal positieve tests bij basisschoolleerlingen steeg van 175 naar 186. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) bleef schommelen rond de 8 procent.

 

Minder overlijdens

Nu het vaccinatieprogramma enkele maanden loopt, is duidelijk merkbaar dat minder mensen overlijden door corona. In maart zijn bij GGD-Fryslân 53 overlijdens gemeld, in februari 130. Hier staat tegenover dat de druk op de ziekenhuizen onverminderd hoog blijft. Er waren deze week 18 nieuwe ziekenhuisopnames, tegen 11 een week eerder.

 

Testen en zelftesten

Deze week hebben 17.075 Friezen zich bij de GGD laten testen op Covid-19. Vorige week was dit een recordaantal van 18.482. Omgerekend naar één test per inwoner heeft nu de helft van de Friese bevolking zich sinds 1 juni een keer laten testen. Vanaf 1 juni vorig jaar was het voor iedereen mogelijk om zich in geval van klachten te laten testen.

 

Enkele apotheken bieden sinds kort coronazelftesten aan. Deze zijn minder betrouwbaar dan de gratis pcr-test van de GGD. Een zelftest is daarom niet bedoeld voor mensen die klachten hebben of die in de zorg werken. Wel kunnen deze antigeentesten de veiligheid vergroten als mensen zichzelf testen als zij naar school of naar het werk moeten. Bij een positieve test is het advies om alsnog een her-test bij de GGD te doen.

 

Meer vaccin

De afgelopen week hebben 10.160 inwoners van Fryslân een vaccinatie gekregen bij de GGD. De week ervoor waren dit 11.871 personen. De afname is te verklaren doordat er vorige week naast het vaccineren in de vaste locaties geprikt is op de eilanden. De komende weken krijgt de GGD duizenden extra doses Pfizer-vaccin. Hierdoor zijn in Leeuwarden meer afspraken te maken. Wie dit nog niet gedaan heeft en wel een uitnodiging heeft, kan hier gebruik van maken. In totaal zijn er nu 80.084 prikken gezet door de GGD bij Friezen, waarvan ruim 52.000 bij 75-plussers. Bijna 24.000 provinciegenoten hebben twee prikken gehad.

 

Bij wie in de afgelopen zes maanden corona is vastgesteld, volstaat voortaan één in plaats van twee om voldoende bescherming op te bouwen.

 

Komende week krijgen de 71- en 72-jarigen een uitnodiging van het RIVM om een afspraak te maken voor een vaccinatie. De week erna volgen de 69- en 70-jarigen. Ondertussen beginnen de huisartsen ook met het vaccineren van de nieuwe doelgroep van 60 tot 65 jaar. GGD-Fryslân stelt hiervoor priklijnen beschikbaar in de vaccinatielocaties. Diverse huisartsenpraktijken, vooral die in de grotere plaatsen, gaan hier gebruik van maken.

 

Paasdagen

De bestrijding van het coronavirus stopt niet tijdens Pasen. GGD Fryslân gaat door met vaccineren, testen en bron- en contactonderzoek. De advieslijn (088-2299333) blijft overdag bereikbaar.

 

Cijfers

Met de 1650 besmettingen van deze week zijn nu 33.007 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD zijn 7 sterfgevallen gemeld, het laagste aantal van dit jaar. Er zijn 18 ziekenhuisopnames doorgegeven (vorige week 11).

 

Gemeenten  

In acht gemeenten daalde deze week het aantal nieuwe coronabesmettingen. De daling was met bijna een kwart het sterkst in Dantumadiel. In Tytsjerksteradiel was de stijging het grootst; bijna de helft meer. Ooststellingwerf had nog niet eerder zoveel positieve tests als nu (92).

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 313 (309), Leeuwarden 247 (222), De Fryske Marren 156 (186), Noardeast-Fryslân 155 (162), Smallingerland 129 (161), Waadhoeke 112 (128), Heerenveen 97 (75), Ooststellingwerf 92 (77),  Tytsjerksteradiel 90 (63), Weststellingwerf 64 (69), Dantumadiel 56 (72), Achtkarspelen 56 (41), Opsterland 46 (56), Harlingen 30 (30), Terschelling 5 (5), Schiermonnikoog 1 (2), Ameland 1 (0) en Vlieland 0 (0). 

 

Algemeen Corona Gemeente Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Pauze gebruik AstraZenecavaccin voor 59 jaar en jonger

02-04-2021

HARLINGEN - Honderden vaccinatieafspraken vervallen door pauze AstraZeneca.

Paasboodschap burgemeester Roel Sluiter

02-04-2021

HARLINGEN - Voor het Paasweekend heeft burgemeester Roel Sluiter een boodschap voor alle inwoners van de gemeente Harlingen.

Bekendmaking van de gemeente Harlingen week 13 - 2021

02-04-2021

HARLINGEN - Bekendmaking van de gemeente Harlingen van 29 maart t/m 2 april 2021.

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats De Omdraai De Omdraai Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Food 80/20 Food 80/20 Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Lichtboei De Lichtboei Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Omdraai De Omdraai IJssalon Min12 IJssalon Min12