Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân 23 tot en met 29 april 2021

30-04-2021

HARLINGEN - Minder besmettingen, vaccin voor meer groepen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week met 10 procent gedaald van 1499 naar 1353. Vooral landelijk zijn de cijfers nog hoog, waardoor de druk op de ziekenhuizen – ook in Fryslân – groot is.

 

De versoepelingen die deze week zijn doorgevoerd en de vakantieperiode zijn extra reden om waakzaam te zijn. Vooral de ziekenhuizen voelen de druk. Die liggen ook in Fryslân bijna vol, waardoor de werkdruk hoog is en er steeds minder ruimte is voor reguliere zorg.

 

Om de cijfers te laten dalen en snel uit de coronacrisis te komen blijft het beslist noodzakelijk om de basismaatregelen na te leven, stelt GGD Fryslân: afstand houden, handen wassen en testen en thuisblijven bij klachten.

 

Alleen onder dertigers was deze week sprake van een stijging. In verpleeg- en verzorgingshuizen zijn de cijfers stabiel laag te noemen. Er waren 46 nieuwe besmettingen (onder wie 16 bewoners) tegen 41 een week eerder. Het effect van de vaccinaties is goed merkbaar: onder 75-plussers is het aantal besmettingen sinds begin dit jaar met zo’n 70 procent verminderd, waar de andere leeftijdsgroepen redelijk gelijk bleven. Er waren deze week minder nieuwe besmettingen in het onderwijs. Op de basisscholen 132 positieve tests tegen 151 een week eerder. En in het voortgezet onderwijs 132 tegen 155 een week eerder.

 

Vaccinaties

Met de 19.930 prikken van deze week zijn er nu 146.371 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Het is andermaal een weekrecord, net iets meer dan de 19.738 van vorige week.

 

Bijna 39.000 Friezen hebben van de GGD inmiddels twee inentingen ontvangen. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, zorginstellingen en ziekenhuizen. Zij houden geen gezamenlijke cijfers bij. Afgaande op de landelijke gegevens hebben zij in Fryslân naar schatting tussen de 50.000 en 90.000 prikken gezet.

 

Zodra er voldoende vaccin is, kan de GGD in de acht priklocaties in de provincie maximaal 77.000 prikken per week zetten. Bijna vier keer zoveel als het aantal van de afgelopen week.

 

Mobiele Eenheid

Alle volwassenen die doorgaans de griepprik krijgen, kunnen vanaf volgende week een uitnodiging verwachten voor een coronavaccinatie. Het gaat om personen met een medisch risico van 18 tot 60 jaar. Ze krijgen niet allemaal tegelijk een uitnodiging, maar van oud naar jong. Zij kunnen alleen een afspraak maken via het telefoonnummer dat op de uitnodiging staat.

 

Wat betreft de leeftijdsgroepen zijn de geboortejaren 1961, 1962 en 1963 binnenkort aan de beurt. Volgende week hebben zij hun uitnodiging ontvangen. Politieagenten van de Mobiele Eenheid krijgen ook snel een vaccin, om hen in hun werk beter te beschermen. Ze kunnen bij hun werk niet altijd anderhalve meter afstand houden.

 

Minder testen

De afgelopen week hebben 13.086 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds begin maart. Vorige week waren er 15.421 tests. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) daalde van 9 procent naar 8,3 procent, wat een gunstig teken is: hoe lager dit percentage hoe beter het virus in beeld is.

 

Zelftesten

Sinds kort kunnen mensen zich via een zelftest testen. De GGD maakt mee dat de uitslagen van de zelftests niet blijken te kloppen. Het is daarom niet verstandig de zelftest te gebruiken bij klachten en ook niet als iemand in nauw contact is geweest met positief getesten. Ze zijn vooral bedoeld voor iemand die geen aanleiding heeft om zich te laten testen, maar dit voor de zekerheid toch wil doen. Wie positief test, krijgt het dringende verzoek om in isolatie te gaan en contact op te nemen met de GGD zodra dit kan.

 

Cijfers

Met de 1353 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 38.848 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD zijn vier sterfgevallen gemeld (vorige week één). Er zijn zeventien  ziekenhuisopnames bij GGD Fryslân gemeld (vorige week negen).

 

Gemeenten  

In dertien van de achttien Friese gemeenten daalde het aantal nieuwe besmettingen. In Ooststellingwerf was sprake van een halvering. De toename was het grootst in Achtkarspelen. Ook in Harlingen, Leeuwarden en op Vlieland stegen de cijfers.

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 215 (202), Súdwest-Fryslân 162 (188), De Fryske Marren 126 (178), Heerenveen 119 (119),  Smallingerland 115 (120), Noardeast-Fryslân 108 (130), Achtkarspelen 108 (65), Waadhoeke 85 (100), Tytsjerksteradiel 65 (66), Opsterland 61 (63), Harlingen 51 (49), Weststellingwerf 50 (74), Ooststellingwerf 46 (90),  Dantumadiel 30 (34), Ameland 6 (9), Terschelling 4 (10), Vlieland 2 (1) en Schiermonnikoog 0 (1). 

 

Corona

Meer nieuws

Ingezonden: Burgers de dupe CO2 heffing

30-04-2021

HARLINGEN - Het was een feitelijke constatering die de Leeuwarder Courant deed op 24 april.

Harlinger schildert bij Sterren op het Doek

30-04-2021

HARLINGEN - Jan Tromp uit Harlingen is zaterdag 1 mei te zien in het tv-programma Sterren op het Doek bij Omroep MAX.

U2 Onair bij Omroep RSH

30-04-2021

HARLINGEN - Zaterdag 1 mei 2021 van 10.00 – 11.00 uur , presentatie en samenstelling door Dorus Breidenbach.

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Food 80/20 Food 80/20 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok