HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân 16 tot en met 22 april 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Weer corona-vaccinatierecord, afstand houden blijft nodig.

Na twee weken van dalingen is het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân de afgelopen week licht gestegen, van 1460 naar 1499. Opnieuw is een recordaantal Friezen gevaccineerd, bijna 20.000. Ruim 2000 meer dan een week eerder. Toch moeten ook gevaccineerden alert blijven: ze kunnen het virus nog overdragen.

 

De besmettingscijfers nemen toe in de meeste leeftijdscategorieën. Bij jongvolwassenen zet de eerder ingezette stijging door. Deze groep van 18 tot 30 jaar is nu verantwoordelijk voor ruim een op de vijf positieve coronatests. Bij kinderen en vooral bij 70-plussers nam het aantal besmettingen af.

 

In verpleeg- en verzorgingshuizen daalden de cijfers met bijna de helft, na een tussentijdse stijging vorige week. Er waren 41 nieuwe besmettingen tegen 77 een week eerder. Uitbraken met meer dan twee besmettingen op een locatie zijn er vrijwel niet meer.

 

Het onderwijs laat een wisselend beeld zien. Terwijl de cijfers in het basisonderwijs stabiel zijn (van 148 naar 145 in een week), stegen de cijfers in het voortgezet onderwijs (van 126 naar 147).

 

Vaccinaties

Met de 19.738 prikken van deze week zijn er nu 126.441 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Een week eerder waren dat 17.374 prikken. Volgende week openen in Koudum en Appelscha de voorlopig laatste twee Friese vaccinatielocaties. Er zijn dan in totaal acht plaatsen waar GGD Fryslân prikt.

 

Gevaccineerden zijn twee weken na hun tweede prik maximaal beschermd tegen het coronavirus. Toch moeten ook zij zich aan de basisregels blijven houden, ondanks uitkomsten van nieuwe internationale onderzoeken. Zij kunnen het virus nog wel overdragen op anderen. Zeker doordat er nog veel besmettelijke mensen zijn, blijft de kans op het doorgeven reëel. Wie net zijn eerste prik heeft gehad, kan zelf nog klachten krijgen. Voor hen geldt het advies om je te laten testen, ook al zullen de ziektegevolgen beperkt zijn. Het RIVM vindt het nog te vroeg om voor gevaccineerden de regels deels los te laten. GGD Fryslân sluit zich hier bij aan.

 

Ruim 35.000 Friezen hebben van de GGD inmiddels twee inentingen ontvangen. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, zorginstellingen en ziekenhuizen. Zij houden geen gezamenlijke cijfers bij. Afgaande op de landelijke gegevens hebben zij in Fryslân tussen de 55.000 en 90.000 prikken gezet.

 

Versoepelingen

Hoewel het aantal besmettingen landelijk hoog is en nog oploopt heeft het kabinet voor volgende week een aantal versoepelingen aangekondigd. GGD Fryslân maakt zich hierover zorgen. Om het virus de kop in te drukken is het beslist nodig dat bij de versoepelingen iedereen zich wel aan de basismaatregelen houdt. Dus handen wassen, afstand houden en testen en thuis blijven bij klachten.

 

Testen

De afgelopen week hebben 15.421 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen. Vorige week waren er 15.138 tets. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) steeg iets, naar 9 procent.

 

Cijfers

Met de 1499 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 37.495 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD is één sterfgeval gemeld, het laagste cijfer sinds oktober. Er zijn negen ziekenhuisopnames bij GGD Fryslân gemeld.

 

Gemeenten  

In Súdwest-Fryslân daalde het aantal nieuwe besmettingen in twee weken tijd van 337 naar 188 in een week. De afgelopen week was de daling procentueel het grootst in Dantumadiel. De cijfers stegen het hardst in Tytsjerksteradiel, Ooststellingwerf, De Fryske Marren en Terschelling.

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 202 (195), Súdwest-Fryslân 188 (221), De Fryske Marren 178 (132), Noardeast-Fryslân 130 (119), Smallingerland 120 (127), Heerenveen 119 (125), Waadhoeke 100 (114), Ooststellingwerf 90 (58), Weststellingwerf 74 (77), Tytsjerksteradiel 66 (36), Achtkarspelen 65 (66), Opsterland 63 (64), Harlingen 49 (62), Dantumadiel 34 (49), Terschelling 10 (5), Ameland 9 (9), Schiermonnikoog 1 (1) en Vlieland 1 (0). 

 

Algemeen Corona Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Tjebbe Tammes ontvangt onderscheiding voor heldendaad!

23-04-2021

HARLINGEN - Door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is aan de heer Tjebbe Tammes (37 jaar) een oorkonde toegekend.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 16 - 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 19 t/m 23 april 2021.

Voorwaarden TONK-regeling verruimd voor corona-gedupeerden in Noordwest-Friesland

23-04-2021

HARLINGEN - Inwoners van Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke die door corona meer dan 30% inkomstenverlies hebben, kunnen een eenmalige tegemoetkoming uit de TONK-regeling aanvragen.

Reacties