De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Weekbericht GGD Fryslân 12 tot en met 18 maart 2021

19-03-2021

HARLINGEN - Duidelijke stijging besmettingen, recordaantal tests en vaccinaties.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is in een week tijd met ruim een derde toegenomen. Er waren 1606 positieve tests, tegenover 1173 een week eerder. Het aantal tests liep in bijna hetzelfde tempo op naar 18.067. Het aantal vaccinaties steeg nog harder en lag voor het eerst boven de 11.000 per week.

 

De besmettingscijfers stijgen na bijna twee maanden van stabiel hoge aantallen. Dit kan het begin zijn van een derde coronagolf. GGD Fryslân maakt zich daarover grote zorgen. Nu een deel van de coronamaatregelen is versoepeld, is het nog belangrijker de algemene maatregelen goed na te leven. Van afstand houden en regelmatig handen wassen tot testen en thuis blijven bij klachten.

 

Positief is dat steeds meer mensen zich laten testen. Er zijn nu 60 procent meer tests dan tijdens de piek van rond de jaarwisseling, toen de GGD ongeveer evenveel besmettingen meldde. Het gehalte aan positieve tests zakt onder de 8 procent. Hoe lager dit vindpercentage hoe beter de GGD het virus op het spoor is.

 

Basisscholen

Mensen van alle leeftijdsgroepen laten zich meer testen. Maar de kinderen van 4 tot 12 jaar springen er bovenuit. Waren er in de hele maand januari 800 tests bij kinderen, de afgelopen week waren het er 3000, evenveel als bij twintigers en dertigers.

 

Dit komt mede door het strenge testbeleid op scholen, wat landelijk een voorwaarde was om weer open te mogen gaan. Zodra een leerling in de lagere klassen positief test, blijft de hele klas thuis en is het advies iedereen te testen. De testbereidheid blijkt hoog en de ouders laten zich ook meer testen dan voorheen.

 

De afgelopen zeven dagen raakten in Fryslân 212 kinderen besmet met het coronavirus. De week ervoor waren dit 88. Van alle besmette personen is nu 12 procent basisschoolleerling. Een week eerder was dit 8 procent en half januari nog maar 2,3 procent. GGD en RIVM volgen deze ontwikkeling nauwlettend.

 

Het aantal besmettingen in de andere leeftijdscategorieën daalde licht, op de groep 18 tot 30 jaar na, die licht steeg. In de verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg bleef het aantal positieve testen ongeveer gelijk. In de Friese ziekenhuizen was sprake een toename van ruim 50 procent.

 

Extra ruimte voor testen

Nu de capaciteit van de testlocaties voller raakt, verruimt de GGD de openingstijden in Drachten. Vanaf volgende week is deze locatie tot 22.00 uur open (was 20.00 uur). Wie laat test kan daarvoor met het oog op de avondklok een verklaring krijgen, bij Rijksoverheid.nl. Mogelijk volgen ook op andere locaties langere openingstijden.

 

Op alle testlocaties is extra aandacht, ruimte en tijd voor kinderen. Hiervoor zijn bemonsteraars speciaal opgeleid. De aparte kindertestlijnen krijgen de komende weken een mooie aankleding met afbeeldingen van vrolijke dieren. In Leeuwarden is dit deze week al zo ingericht.

 

Vaccinaties  

De afgelopen week heeft de GGD 11.401 inwoners van Fryslân kunnen vaccineren. Een week eerder ging het om 6889 personen. In totaal zijn door de GGD nu 58.053 prikken gezet bij inwoners van Fryslân, van wie iets meer dan 34.000 bij 70plussers. Bijna 15.000 Friezen hebben twee prikken gehad. Het vaccineren met AstraZeneca is deze week gepauzeerd, maar gaat woensdag weer beginnen. Mensen van wie de afspraka niet doorging, krijgen dit weekend een sms en moeten zelf via het landelijke nummer een afspraak maken. GGD Fryslân verwacht in een week de 2800 uitgestelde afspraken in te halen.

 

Cijfers

Met de 1606 besmettingen van deze week zijn nu 29.699 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD zijn 9 ziekenhuisopnames gemeld en 10 sterfgevallen.

 

Datadiefstal

Eind januari was de GGD landelijk slachtoffer van datadiefstal. Enkele medewerkers hadden gegevens van personen die door de GGD getest zijn, mogelijk onrechtmatig ingezien, gekopieerd en doorverkocht. Media meldden dat het om persoonsgegevens van miljoenen burgers ging. Voorlopig politieonderzoek kan die omvang niet bevestigen. Bij de zeven aangehouden personen zijn gegevens van 1000 personen aangetroffen, onder wie een veertigtal uit Fryslân. Onbekend is hoeveel hiervan te koop zijn aangeboden. De gedupeerden ontvangen een excuusbrief van de GGD.

Gemeenten  

In de meeste Friese gemeenten steeg het aantal positieve tests. De toename in Súdwest-Fryslân was het grootst. Nooit eerder waren er zoveel nieuwe besmettingen (347). Hetzelfde geldt voor De Fryske Marren en Waadhoeke. In Achtkarspelen en in mindere mate in Heerenveen daalden de cijfers aanzienlijk. Op de vier Waddeneilanden samen zijn in een week slechts drie nieuwe besmettingen gemeld.

  

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 347 (185), Leeuwarden 264 (242), Waadhoeke 176 (140), Smallingerland 150 (74), Noardeast-Fryslân 150 (94), De Fryske Marren 142 (90), Weststellingwerf 61 (29),  Heerenveen 57 (77), Tytsjerksteradiel 55 (42), Opsterland 50 (33), Ooststellingwerf 46 (27), Achtkarspelen 35 (66), Dantumadiel 36 (24), Harlingen 34 (38), Terschelling 2 (7), Schiermonnikoog 1 (3), Vlieland 0 (4) en Ameland 0 (2).  

 

Algemeen Corona Gemeente Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Eerste en één van de grootste biomassacentrales naar Harlingen

19-03-2021

HARLINGEN - Het bedrijf Sustainable Fuel Plant wil in Harlingen een van de grootste biomassacentrales van Nederland voor de productie van bioLNG bouwen.

Bekendmaking van de gemeente Harlingen week 11 - 2021

19-03-2021

HARLINGEN - Bekendmaking van de gemeente Harlingen van 15 t/m 19 maart 2021.

Spoorstraat afgesloten vanwege aanleg fietspaden

19-03-2021

HARLINGEN - Vanaf maandag 22 maart is de Spoorstraat afgesloten voor het doorgaande verkeer.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Omdraai De Omdraai Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Food 80/20 Food 80/20 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Omdraai De Omdraai Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus