De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Week van de Voedselbank op Simon Vestdijk Franeker

05-12-2020

HARLINGEN - Leerlingen van RSG Simon Vestdijk-locatie Franeker zamelden deze week vijf dozen vol levensmiddelen in voor Voedselbank De Helpende Hand.

Week van de Voedselbank op Simon Vestdijk Franeker Vrijwilliger Ton Kraamer neemt de dozen met levensmiddelen in ontvangst van (vlnr) Elly Zittema, docent Jacquelien Veenstra en Jessie Menig. Foto: Simon Vestdijk/Uultsje Talsma

Vrijdag werden de spullen afgeleverd in het centraal magazijn in Harlingen. ,,Hier zijn we heel blij mee’’, reageerde vrijwilliger Ton Kraamer.

 

Docente Jacquelien Veenstra van afdeling Zorg & Welzijn van de school in Franeker, zag enkele weken geleden in een tv-programma dat de voedselbanken kampten met tekorten. Dat was voor haar aanleiding genoeg om op school de week voor Sinterklaas uit te roepen tot Week van de Voedselbank.

 

Met posters, brieven aan ouders en een bezoek van voorzitter Cees Glashouwer van De Helpende Hand aan school, riep ze alle leerlingen op om zo mogelijk twee producten in te leveren. ,,Bij Zorg & Welzijn zijn we veel met voeding bezig, en daar sluit deze actie natuurlijk rechtstreeks op aan. We vinden het ook belangrijk dat leerlingen zich realiseren dat er mensen zijn die het minder breed hebben.’’

 

De oproep was niet tegen dovemansoren gezegd. Elly Zittema en Jessie Menig, beiden derdejaars leerlingen Zorg & Welzijn, leverden meteen pakjes spaghetti, macaroni en soep in. Elly: ,,Het is toch zielig dat mensen te weinig geld hebben om eten te kunnen kopen. En wij kunnen best wel wat missen.’’

 

Wat beiden vooral raakte was het gedicht dat Cees Glashouwer voorlas van een 12-jarig meisje. Jessie: "Haar ouders hebben te weinig geld om eten te kopen, en daar wordt ze mee gepest op school. Dat is toch schokkend!"

 

Statistisch gezien krijgen de ouders van ongeveer dertig leerlingen op de Franeker school regelmatig een pakket van de voedselbank. Jessie: "Maar we kennen niemand voor wie dat geldt. Gek eigenlijk, want daar zou je toch gewoon over moeten kunnen praten..."

 

Daling

Op dit moment zijn er 224 huishoudens in Noordwest-Friesland die eens in de twee weken een pakket ontvangen. Bijzonder is dat er in de afgelopen corona-maanden sprake was van een lichte daling van dat aantal, maar dat het nu weer voorzichtig stijgt. Naar de reden van die afname tasten de vrijwilligers in het duister. "Saamhorigheid in dorpen en steden misschien," oppert Kraamer. "We weten het niet."

 

Het kwam wel goed uit want de voorraden in de het pand aan de Koningsweg in Harlingen waren behoorlijk geslonken. Dat kwam vooral doordat het virus een streep zette door de Voedselbankacties in de supermarkten. Kraamer: "Gelukkig organiseren de supermarkten nu zelf acties, zodat we toch producten krijgen. En dankzij acties van de kerken is de voorraad de laatste weken weer extra aangevuld."

 

Als het aan Jacquelien Veenstra en de beide leerlingen ligt, kan RSG Simon Vestdijk Franeker wel worden toegevoegd aan het rijtje vaste leveranciers. "We kunnen jaarlijks zo’n actie houden, en ook een bus ophangen waar leerlingen een envelop met inhoud in kunnen deponeren en bijvoorbeeld ook DE-punten gaan inzamelen."

 

Elly Zittema wil in de kerstvakantie zelf een actie in haar woonplaats Ried op touw zetten om geld in te zamelen. "Daar kan de Voedselbank dan weer verse producten mee kopen."

 

Algemeen Onderwijs Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Harlingen grotendeels voorzien van 5G-dekking

05-12-2020

HARLINGEN - De uitrol van het 5G-netwerk heeft voor de nodige rumoer gezorgd.

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

05-12-2020

HARLINGEN - Zaterdag 5 december is er van 11.00 - 13.00 uur weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen bij Omroep RSH, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Reacties

De Omdraai De Omdraai Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis