Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Week van de Voedselbank op Simon Vestdijk Franeker

05-12-2020

HARLINGEN - Leerlingen van RSG Simon Vestdijk-locatie Franeker zamelden deze week vijf dozen vol levensmiddelen in voor Voedselbank De Helpende Hand.

Week van de Voedselbank op Simon Vestdijk Franeker Vrijwilliger Ton Kraamer neemt de dozen met levensmiddelen in ontvangst van (vlnr) Elly Zittema, docent Jacquelien Veenstra en Jessie Menig. Foto: Simon Vestdijk/Uultsje Talsma

Vrijdag werden de spullen afgeleverd in het centraal magazijn in Harlingen. ,,Hier zijn we heel blij mee’’, reageerde vrijwilliger Ton Kraamer.

 

Docente Jacquelien Veenstra van afdeling Zorg & Welzijn van de school in Franeker, zag enkele weken geleden in een tv-programma dat de voedselbanken kampten met tekorten. Dat was voor haar aanleiding genoeg om op school de week voor Sinterklaas uit te roepen tot Week van de Voedselbank.

 

Met posters, brieven aan ouders en een bezoek van voorzitter Cees Glashouwer van De Helpende Hand aan school, riep ze alle leerlingen op om zo mogelijk twee producten in te leveren. ,,Bij Zorg & Welzijn zijn we veel met voeding bezig, en daar sluit deze actie natuurlijk rechtstreeks op aan. We vinden het ook belangrijk dat leerlingen zich realiseren dat er mensen zijn die het minder breed hebben.’’

 

De oproep was niet tegen dovemansoren gezegd. Elly Zittema en Jessie Menig, beiden derdejaars leerlingen Zorg & Welzijn, leverden meteen pakjes spaghetti, macaroni en soep in. Elly: ,,Het is toch zielig dat mensen te weinig geld hebben om eten te kunnen kopen. En wij kunnen best wel wat missen.’’

 

Wat beiden vooral raakte was het gedicht dat Cees Glashouwer voorlas van een 12-jarig meisje. Jessie: "Haar ouders hebben te weinig geld om eten te kopen, en daar wordt ze mee gepest op school. Dat is toch schokkend!"

 

Statistisch gezien krijgen de ouders van ongeveer dertig leerlingen op de Franeker school regelmatig een pakket van de voedselbank. Jessie: "Maar we kennen niemand voor wie dat geldt. Gek eigenlijk, want daar zou je toch gewoon over moeten kunnen praten..."

 

Daling

Op dit moment zijn er 224 huishoudens in Noordwest-Friesland die eens in de twee weken een pakket ontvangen. Bijzonder is dat er in de afgelopen corona-maanden sprake was van een lichte daling van dat aantal, maar dat het nu weer voorzichtig stijgt. Naar de reden van die afname tasten de vrijwilligers in het duister. "Saamhorigheid in dorpen en steden misschien," oppert Kraamer. "We weten het niet."

 

Het kwam wel goed uit want de voorraden in de het pand aan de Koningsweg in Harlingen waren behoorlijk geslonken. Dat kwam vooral doordat het virus een streep zette door de Voedselbankacties in de supermarkten. Kraamer: "Gelukkig organiseren de supermarkten nu zelf acties, zodat we toch producten krijgen. En dankzij acties van de kerken is de voorraad de laatste weken weer extra aangevuld."

 

Als het aan Jacquelien Veenstra en de beide leerlingen ligt, kan RSG Simon Vestdijk Franeker wel worden toegevoegd aan het rijtje vaste leveranciers. "We kunnen jaarlijks zo’n actie houden, en ook een bus ophangen waar leerlingen een envelop met inhoud in kunnen deponeren en bijvoorbeeld ook DE-punten gaan inzamelen."

 

Elly Zittema wil in de kerstvakantie zelf een actie in haar woonplaats Ried op touw zetten om geld in te zamelen. "Daar kan de Voedselbank dan weer verse producten mee kopen."

 

Algemeen Onderwijs Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Harlingen grotendeels voorzien van 5G-dekking

05-12-2020

HARLINGEN - De uitrol van het 5G-netwerk heeft voor de nodige rumoer gezorgd.

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

05-12-2020

HARLINGEN - Zaterdag 5 december is er van 11.00 - 13.00 uur weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen bij Omroep RSH, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Reacties

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Lichtboei De Lichtboei BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Food 80/20 Food 80/20 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Plus Lunenborg Plus Lunenborg Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Greenart Production Greenart Production Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Broodje Nuchter Broodje Nuchter Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Greenart Production Greenart Production