Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen en omstreken? Dan is Hubo Faber het adres voor uw vuurwerk!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
LOTENactie!

LOTENactie!

Inkopen voor de feestdagen doe je natuurlijk in Harlingen. Daar maak je in december kans op 10x €449,-! Welkom aan Zee!
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

We hebben een nieuwe blogger: Tiede Dijkstra

27-03-2018

HARLINGEN - Tiede schrijft met een knipoog over gebeurtenissen in zijn leven en zo nu en dan Harlingen, dit keer blikt hij terug op een oude gewoonte.

Jan, Simon en ik


Traditie: (de; v; meervoud: tradities): oude gewoonte van een (grote) groep mensen

Vorige week stond ik op de verjaardag van mijn tante Yvonne. Gezellig. Is het trouwens altijd. Helemaal als de meeste visite weg is en een drinkend gezelschap rond de keukentafel belandt. Vrijdag was geen uitzondering. Té gezellig. En zoals altijd, waren Simon en Jan er ook.

Voor ik verder ga, even wat achtergrond. Anders begrijp je d'r straks niks van. Oudste dochter van Yvonne, Sandra, is getrouwd met Jan. En Sandra heeft ook een jongere broer, Simon. Mijn neef.

Hebbes? Mooi.

Jan en ik hebben een oude gewoonte. Traditie, if you will. Denk al zeker een jaar of 7, 8. Misschien wel langer. Lengte is in dít geval niet belangrijk. Jaren geleden troffen we elkaar in een stampvol Noordeke. Ergens rond de Kerstdagen. Kennelijke staat en aangeschoten toen al lang gepasseerde stations.

(Schreeuwend)
Ik:  "Simon niet met dij op sjouw?"
Jan: "Docht dattie wel bij dij wese su."
Ik:  "Nee, hij sal toch niet thuus wese?"
Jan: "We kanne um wel even belle?"

En zo geschiedde het in die dagen dat er een nieuwe traditie ontstond: als Jan en ik elkaar treffen op feestjes, verjaardagen, Visserijdagen, kroeg of waar dan oek, en Simon is er niet (meer) dan bellen we 'm. Zeggen dat we 'm lief vinden. Dat het zoooo gezellig is. En dat 't jammer is dat 'ie er niet is: "Volgende keer gaast met, seun!" Of zoiets. Eerlijk? Is niet altijd helemaal helder meer.

Mobiel of thuis, zoals gezegd: nooit nuchter en -op een of ander manier- altijd na 01:00 's nachts ('s ochtends, jahaa..).
De reacties van Simon op het bellen van zijn neef en zwager zijn, op z'n zachtst gezegd, wisselend. En niet alleen van hem. Ook Anja, z'n vrouw, is niet altijd evenblij met het enthousiasme waarmee wij onze traditie omarmen. Soms ook wel, trouwens. Simon is wel vaak degene die in geuren en kleuren ons nachtelijk telefoontje navertelt of de voicemail laat horen aan een gierende groep luisteraars.

Zo gaat dat met tradities. Niet iedereen vindt alle altijd nog even nodig, leuk of gepast. Anderen weer wel. Different strokes, enzo. Snappen Jan en ik ook wel. Ik bedoel; moet niet ten koste van anderen gaan. En dus heeft de onze een paar veranderingen doorgemaakt. Als de tijd weer aanbreekt dat hij en ik met het zoveelste biertje nét iets te dicht bij elkaar staan te gniffelen en Simon eerder naar huis gaat, blijven de telefoons in huize Fennema beneden, of gaan uit (leuk, voicemail!). Op onze beurt bellen Jan en ik niet meer naar hun huisnummer. Beloofd. Nee, echt!

Wij onze traditie. Zij er minder last van.

Prettig geregeld, toch? Ik bedoel: Jan en ik moeten er toch niet aan denken dat niemand meer een verjaardag, feestje, (Visserijdagen, Tall Ships :-D) wil organiseren, omdat ze niet aangesproken willen worden op ons beneveld telefoontje. En helemaal niet als we aan het begin van het jaar al de discussie horen over wie het feestje, waar wij naar toe mogen, houdt. Kan de bedoeling niet zijn, ik bedoel traditie moet je vieren. En nu al discussie, het is nog niet eens Koningsdag ("Jan, ast dit leest: 27 april!").

Ow, en Yvonne d'r verjaardag?
Was vorige week vrijdag en iedereen had zaterdag verplichtingen, of moest vroeg op. 22:00 thuis. Ik bedoel, hoeft niet altijd koste wat het kost gebeld te worden. Gezelligheid is het belangrijkste.

En gezellig was het. Voor iedereen.

Tiede

P.S.: Enige gelijkenis met andere gebeurtenissen of tradities, berust trouwens geheel op toeval.

Algemeen Eten, Drinken, Uitgaan

Meer nieuws

Kansloze nederlaag fc Harlingen

27-03-2018

HARLINGEN - De voor de fc Harlingen belangrijke thuiswedstrijd tegen het Leeuwarder Friesland is voor de thuisclub op een grote deceptie uitgelopen.

Gezonken boten Bolswardervaart/ Zuidergracht

27-03-2018

HARLINGEN - De havenmeester van Harlingen, hiertoe gemandateerd door burgemeester en wethouders, heeft de hieronder vermelde vaartuigen aangewezen als “gezonken vaartuig” in de zin van de Wrakkenwet en de Havenverordening Harlingen.

Jeugdoverzicht fc Harlingen

27-03-2018

HARLINGEN - Een vol programma afgelopen week voor de jeugd van fc Harlingen.

Reacties

Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Atelier de Groot Atelier de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hema Harlingen Hema Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Haarmode Cats Haarmode Cats Almamater Almamater De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Ons Food&Wine Ons Food&Wine Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus VVV Harlingen VVV Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona IJssalon Min12 IJssalon Min12 Plus Lunenborg Plus Lunenborg ForHim Menswear ForHim Menswear HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Karsten Wonen Karsten Wonen Dio Jurien Dio Jurien
Haarmode Cats Haarmode Cats VVV Harlingen VVV Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hubo-Faber Hubo-Faber Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier de Groot Atelier de Groot Hema Harlingen Hema Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12