Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Wat nou... gien Lanenkaatsen?

09-06-2020

HARLINGEN - Ik loop disse week gewoon wat met piene billug rond, en ik hew gewoon in e hasses dat ik maandagavond op ut brommerke naar de Lanen mut.

Wat nou... gien Lanenkaatsen? Publiek vrijdagavond Lanenkaatsen.

Wat een gemis, ut is net as in 1958 toen ik voor ut eerst won met Aaike Bogaard en Jan Boomsma. Ik hew, en nou voor niks, de zenuwen net as toen. De gedachten gaan terug naar een hele hoop avonden, partijen en mesen die ur niet meer binne. Ik weet nog wel dat ik op mien 62e nog plat op mien donder dook om een bal te keren.

 

Dit tot plezier van ut publiek, Burggraaf moest mie trouwens met een kraan weer overeind helpe. Maar, we wonnen van Pollie dat is een prestatie, nog steeds trouwens.

 

Wat was ut niet ontroerend dat mien Kattelieke vriend Hompy in 2009 ridder wudde en een medaille kreeg van burgemeester Paul Scheffer. En s'avens prikte hij de speld van Harlingen nog even op ut bust van Simon van Dijk. Twee waardevolle mesen voor ut Lanenkaatsen, Simon zit nou in e vut en Hompy binne we jammer genoeg kwietraakt.

 

 

 

 

 

 

 

En oek mien vriend Theun Langerak ston in 2009 rustig een bitsje achter ut publiek vlak voor ut muziekhokje van Hompy, te genieten. En s'avens zong ie weer as een liester over de klok van Arnemuiden.

 

 

En dan dat prachtige publiek de een ston bij perk 1, en leunde even noffelijk op e hasses van Walle Geertsje. Of kienders die op e stoep hun centen voor de kermis zaten te tellen. Kon oek weze dat wat vriendinnen ulkaar opzochten op ut bankje. Smoordruk kon ut weze bij perk 3 en daar stonnen dan mannen die wel een literke drank lusten.

 

 

 

 

 

De konst ur op laatst hast niet meer deur ut leek wel een Kokkelbank. Benkende mensen bin u roek wel weest, ze troffen we bij perk 2 Guus Hiddink met sien hele gezin, dat is toch prachtig. Dan staan er oek nog mensen op die ur niet meer binne, se oek de fan van ut Lanenkaatsen Jan Helvrich samen met sien familie.

 

 

 

 

En de kaatsers se komme overal vut, se moest oud Harlinger Douwe de Boer op de Kleine Ossemarkt kaatse, Douwe is nou burgemeester van Sneek. Maar at ik ut goed sien hew ston ie ut verkeer te regelen se dat se niet teugen die boom anvlogen. En wat suuden je dinke van ut eeuwige talent Jan Rutten, om hem teugenmoed te kommen wuuden se met Skippyballen kaatse maar dat is afketst. Ik weet niet at ie ut alles een keer wonnen het, maar hij doet alle keren wel met en dat is klasse.

 

 

 

 

En dan die dames mesen, mesen, mesen, se slaan as wilden en binne se vuul as bargen en wat een talent, geweldig. Ur leek een verrassing op komst, want Hompy sien dochter stevende recht op de priezen an. En dat had de eerste weest in sien gezin. Maar net voor de finale konden se ut niet redde en dat was jammer. Wat het hij, samen met Jannie, daarboven zenuwachtig weest maar wel erg trots.

 

 

 

Wat ur oek bij hoort is de mesen an e kant die hun overal met bemoeie, se binne onmisbaar en zorge ur betieden voor dat de boel op e hasses staat, tussen de kaatsers. En dan onze geweldige voorzitters Theo Outhuyse die ut weer overnam van Jan vd Heide. En natuurlijk waren er meer, maar die noeme we allemaal in een ander stukje. Jan hield leuke en soms lange toespraken en dan leek ut net at die eerst even voor ging in ut gebed.

 

 

 

En dan vrijdags de finales en de priesuutrieking, de mesen hewwe soms se lang staan dat se 3 dagen een stieve nekke hadden. Ja, mesen geweldig dat Lanenkaatsen en onmisbaar voor Harlingen. Ut hoort bij ons, ut zit ons in ut hart, of zeg maar rustig ut zit ons in e hele billug. Daarom bin ik oek se blied dat een kleinkien van mie ut vorig jaar oek wonnen het.

 

 

Lieve mesen, we mutte de hele onganisatie bedanke voor hun inzet, keurmeesters, Omroep RSH kortom: ut hele zootsje. Heel Lanenkaats-minnend Harlingen sal disse week oek wel met de smoor in e billug thuus zitte...

 

 

Algemeen Bedrijfsleven Corona Evenement Kunst & Cultuur Sport & Recreatie

Meer nieuws

Uitslag Omroep RSH 4US BENGO van zondag 7 juni!

09-06-2020

HARLINGEN - Afgelopen zondag was het vanaf 16.00 uur weer 4US BENGO bij Omroep RSH!

Terugblik 2019: Half miljoen bezoekers en meer dan een miljoen uitleningen voor Bibliotheek

09-06-2020

HARLINGEN - Bibliotheken Noord Fryslân kijkt -nu alle jaarcijfers compleet zijn- terug op een succesvol 2019.

Extra herstelmaatregelen voor Friese bedrijven en organisaties

09-06-2020

HARLINGEN - De provincie Fryslân zet 5 miljoen euro extra in om bedrijven en organisaties te ondersteunen die getroffen zijn door de coronacrisis.

Reacties

Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Greenart Production Greenart Production Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Food 80/20 Food 80/20 Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Ons Food&Wine Ons Food&Wine Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Ons Food&Wine Ons Food&Wine Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Food 80/20 Food 80/20 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad