Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Waddenvereniging wil geen nieuwe gaswinning op basis van oud beleid

04-02-2020

HARLINGEN - Voorkomen van schade aan waddennatuur door gaswinning 'met de hand aan de kraan’ lijkt een illusie.

De mijnbouw van nu kan in de toekomst tot schade in de Waddenzee leiden. Een onafhankelijke commissie zet vraagtekens bij het bestaande beleid: mijnbouw toestaan ‘met de hand aan de kraan’. Door de snellere stijging van de zeespiegel en de onvoorspelbare en onbeheersbare daling van de zeebodem dreigt de unieke zeebodem van de Waddenzee straks minder droog te vallen bij laag water. Door nieuwe gaswinningen en nieuwe zoutwinning toe te staan op basis van oud beleid faalt de Nederlandse regering in de bescherming van dit werelderfgoed. De Waddenvereniging wil een onafhankelijk onderzoek door het Staatstoezicht op de Mijnen naar het oude beleid voordat nieuwe mijnbouwprojecten van start mogen gaan.


Auditcommissie: is mijnbouw met hand aan de kraan nog voldoende effectief om natuur te beschermen?

De onafhankelijke Auditcommissie beoordeelt al 13 jaar de monitoring bij gaswinning onder de Waddenzee. In haar meest recente rapport constateert deze commissie dat bodemdaling niet gelijktijdig stopt met het moment dat de kraan dicht gedraaid wordt. Dit besef is, in samenhang met de steeds snellere stijging van de zeespiegel, de reden voor de onafhankelijke Auditcommissie om aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) te vragen of mijnbouw ‘met de hand aan de kraan’ nog voldoende effectief is om mogelijke langetermijngevolgen van gaswinning op de beschermde natuur te beheersen.


Beleid ‘met hand aan de kraan’ inmiddels achterhaald

De uitgangspunten van het oude beleid van mijnbouw met de hand aan de kraan zijn achterhaald. Bodemdaling is niet voldoende voorspelbaar en beheersbaar, en de zeespiegel gaat veel sneller stijgen dan in het verleden voorzien. Dit betekent dat er geen enkele zekerheid meer is dat mijnbouw niet tot onomkeerbare schade aan het unieke intergetijdengebied zal leiden. Lutz Jacobi, directeur Waddenvereniging: ‘Mijnbouw nu zorgt hoogstwaarschijnlijk in de nabije toekomst voor onomkeerbare schade aan het gebied. Het nemen van dit soort onbeheersbare risico’s past niet bij de zorgvuldigheid waartoe de internationale status van de Waddenzee als werelderfgoed verplicht. Wat ons betreft stopt de Minister nu per direct met alle voorbereidingen voor nog meer aardgaswinning onder de Waddenzee.’


Nieuwe projecten op basis van oude principes

Twee nieuwe mijnbouwprojecten onder de Waddenzee gaan als het aan Minister Wiebes van EZK ligt binnenkort van start op basis van dit oude beleid: zoutwinning onder de Ballastplaat bij Harlingen en aardgaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard. In beide projecten zal de zeebodem dalen. Bij gaswinning stopt die bodemdaling pas na vele (tientallen) jaren nadat ‘de kraan dicht is’. Bij zoutwinning kan de ondergrondse ruimte instorten en later voor onverwachte bodemdaling zorgen. In de periode dat deze projecten gepland zijn zal de zeespiegel ook meer en sneller stijgen dan nu nog is voorzien. De Waddenvereniging heeft om een extra advies over het oude beleid gevraagd bij het Staatstoezicht op de Mijnen.

Algemeen Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Foppe geeft startschot voor eerste keer ‘boeken scoren’ in Fryslân

04-02-2020

HARLINGEN - Woensdag 5 februari 2020 geeft Foppe de Haan in Heerenveen het startschot voor de officiële aftrap van Scoor een Boek!

Open dagen RSG Simon Vestdijk Harlingen en Franeker

04-02-2020

HARLINGEN - De Open Dagen van de RSG Simon Vestdijk zijn op woensdag 5 februari (Harlingen) en donderdag 6 (Franeker) februari 2020.

Vette korting bij ForHim Menswear

04-02-2020

HARLINGEN - Wij maken ruimte voor de prachtige nieuwe voorjaarscollectie.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Broodje Nuchter Broodje Nuchter Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Greenart Production Greenart Production Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Broodje Nuchter Broodje Nuchter IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Greenart Production Greenart Production Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten