Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Waddengebied heeft daden nodig, geen woorden

02-02-2021

HARLINGEN - Waddenvereniging tekent Agenda voor het Waddengebied 2050 niet.

Er is in het waddengebied grote kritiek op de Agenda voor het Waddengebied 2050. Vanuit onder andere natuurorganisaties en landbouworganisaties zijn inspraakreacties ingediend en leven er nog steeds grote zorgen over de Agenda. Voor de Waddenvereniging is die kritiek zo groot dat ze de Agenda niet gaat tekenen. Eén van de kritiekpunten is het ontbreken van een duidelijke koers. Minister Van Nieuwenhuizen heeft aan de Tweede Kamer toegezegd dat in het Uitvoeringsprogramma, dat deze zomer klaar moet zijn, alsnog heldere besluiten genomen zullen worden. Het zou beter zijn deze onderdeel te laten uitmaken van de Agenda. Dan komt er een integraal beleidskader voor het waddengebied, dat ook echt werk maakt van de hoofddoelstelling voor de Waddenzee (‘een duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee als natuurgebied en het behoud van het open landschap’). De Agenda die er nu ligt, gaat niet helpen die hoofddoelstelling te bereiken. Terwijl het zo simpel is eigenlijk: de Waddenzee heeft meer ruimte nodig en de druk op natuur en landschap moet omlaag.
 

Minder druk?

Het gaat slecht met het wad. Het overgrote deel van de leefgebieden is in een zeer slechte of matig slechte staat1. Tien jaar geleden was al bekend dat de natuurwaarde van de Waddenzee nog een kleine 40% is van wat die zonder medegebruik door de mens zou kunnen zijn2. Het waddengebied wordt dan ook intensief gebruikt: gas- en zoutwinning, scheepvaart en vaargeulonderhoud, industrie, visserij, recreatie, energieopwekking, aanleggen van kabels en leidingen en ga zo maar door.
 
Extra druk komt daarnaast van de effecten van klimaatverandering op de Wadden. Die worden steeds groter. Nu zijn dat vooral de effecten van de stijgende temperatuur, die het water inmiddels 1,5 graad Celsius heeft opgewarmd. Ergens in de komende decennia zal ook de zeespiegelstijging zo snel gaan dat het wad begint te verdrinken. Deze druk kan de waddennatuur er niet bij hebben. Door de druk van het medegebruik te verminderen wordt de waddennatuur sterker en kan die de druk van klimaatverandering beter aan3.
 

Meer ruimte?

De Waddenzee is de afgelopen eeuwen steeds verder ingepolderd en de dynamiek van golven, wind en getij wordt ingeperkt door dammen en dijken. Zeearmen zijn afgesneden en de natuur in de laatste natuurlijke zoet-zoutovergang, de Eems, is in een slechte staat. Dit terwijl de menging van zout en zoet water enorm belangrijk is voor de natuur. Dan zijn er meer dieren, meer soorten dieren en wordt er veel voedsel geproduceerd. Technisch zijn er goede mogelijkheden om zoet en zout slim te verbinden, zodat natuur en landbouw allebei prima uit de voeten kunnen.
 

Simpel toch?

Moeilijker is het niet: meer ruimte en minder druk. Begin daar zo snel mogelijk mee, dan hebben we de meeste kans dat het waddengebied in 2050 gezond is. Een gezond wad willen we uiteindelijk allemaal. We hopen dat een nieuw kabinet wél knopen durft door te hakken. Met een grabbelton aan belangen zoals deze Agenda komen we er niet.
 

Agenda voor het Waddengebied 2050

In 2007 is het bestaande beleid voor de Waddenzee vastgesteld. Het zou tien jaar gelden, maar inmiddels is dat al langer. De opvolger voor het bestaande beleid is de Agenda voor het Waddengebied 2050. De Waddenvereniging is teleurgesteld over de Agenda: de kans is klein dat dankzij deze agenda de hoofddoelstelling voor de Waddenzee nu wel gehaald wordt. De Agenda bevat geen gestructureerde aanpak, gericht op het halen van de hoofddoelstelling voor de Waddenzee. Ook ontbreekt een grondige analyse van de stand van zaken en wat er moet gebeuren. Alle sectoren hebben hun wensenlijstjes ingevuld, maar daar is geen duidelijke koers van gemaakt. De Waddenvereniging heeft daarom besloten de Gebiedsagenda niet te steunen.

Algemeen Bedrijfsleven Natuur & Milieu

Meer nieuws

Definitief: de lockdown duurt tot 2 maart

02-02-2021

HARLINGEN - Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt voortgezet.

Hoe gaat het nu met Novisafe Veiligheidstrainingen?

02-02-2021

HARLINGEN – Je moet een beetje lef en doorzettingsvermogen hebben om in deze onzekere tijd een nieuw bedrijf te starten.

Bethelkerk geeft knuffels weg tijdens Valentijnsdienst

02-02-2021

HARLINGEN - Wie kan er volgens jou in deze tijd wel een extra knuffel gebruiken?

Reacties

Plus Lunenborg Plus Lunenborg Broodje Nuchter Broodje Nuchter Karsten Wonen Karsten Wonen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Greenart Production Greenart Production Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Broodje Nuchter Broodje Nuchter Greenart Production Greenart Production The Shamrock The Shamrock Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Copini Opticiëns Copini Opticiëns