De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

WAD’N PARTIJ: De ontwikkeling bij de Ovatonde, de centrale entree van Harlingen

25-10-2020

HARLINGEN - Beste mensen, inwoners van onze bijzondere gemeente,

In de onvolprezen rubriek Hemd van het lijf in de HC is een van de vragen of men de gemeentepolitiek volgt. Het antwoord is bijna altijd “nee” of nauwelijks. Toch weet men dan vaak bij een van de volgende vragen wel wat dingen op te sommen waar de gemeente meer aandacht aan zou moeten besteden. Volgens mij is dat in strijd met mekaar. Tegelijkertijd vrees ik dat dit beeld maatgevend is voor het merendeel van de bevolking. En ook tegelijkertijd denk ik, hoe ga je dan bij de gemeenteraadsverkiezingen bepalen op welke partij je gaat stemmen? Er is echt wel wat te kiezen. We hebben 9 partijen in de raad en die lijken bepaald niet allemaal op mekaar.

 

En als je wel de politiek volgt, hoe dan? Ons aller huis-aan-huiskrant de HC ruimt er tegenwoordig nog maar weinig ruimte voor in en de vergaderingen van de raad worden door slechts een handjevol mensen gevolgd.

 

Nou ja, dat soort dingen vraag ik me dus af.

 

Om u een beetje te “helpen” plaats ik af en toe maar eens een stukje op Harlingenboeit. Zoals hieronder. Dit onderwerp stond afgelopen donderdag op de agenda van de raad. De ontwikkeling bij de Ovatonde, de centrale entree van Harlingen. Ik wil wedden dat bijna iedereen daar wel wat van vindt. Wat de WAD’N PARTIJ er van vind leest u dus hier. Dit is nl. wat ik erover in de raad heb gezegd, 22 oktober 2020. Het onderwerp is een door het college opgesteld zgn. beeldkwaliteitsplan voor het gebied, zeg maar het terrein ten oosten van de nieuwe brandweerkazerne.

 

Wim Wildeboer,

raadslid WPH

 

Voorzitter,

Voor ons ligt een schaamlap. Nou heb je daar ook wel leuke soorten van, maar deze doet alleen een vergeefse poging om te verhullen dat het college in haar blootje staat. Ik hoor het bij wijze van spreken het vorige college – dat voornamelijk uit dezelfde partijen bestond als het huidige – nog verkondigen: de omgeving van de ovatonde wordt een A-locatie voor Harlingen. Nou, het eerste wat we op die A-locatie kregen door het vergaande tekortschieten van de gemeente, was een autosloperij. En wat ligt er nu in het verschiet? Een tankstation annex autowasserette, twee fastfood-ketens en ik meen ook een schildersloods. Daar ga je met je A-locatie, de entree van de prachtige stad Harlingen. Tel uit je winst.

Het treurige is dat met een beetje visie en strategisch denken dit alles niet had hoeven gebeuren. De grond waar het over gaat was in handen van de Bouwvereniging en die heeft het aan de gemeente te koop aangeboden. Maar met haar bekende fabelachtige toekomstvisie heeft het college dat aanbod afgeslagen. En nu zien we waar dat toe leidt. En als schaamlapje krijgen we dus een beeldkwaliteitsplan.

 

Voorzitter,

Alsof de bittere ruimtelijke realiteit nog niet erg genoeg is moeten we ons ook nog door een staaltje van hoogdravende bullshit heenworstelen waar je u tegen zegt. (vergeef me dit grove taalgebruik, het is gewoon niet anders) Ik citeer (en ik zal me beperken tot slechts een citaat ter onderbouwing): hier “wordt… een stedenbouwkundige onderlegger en beeldregie op de bebouwde en onbebouwde ruimte opgesteld, waarbij wordt vertrokken vanuit een inspirerende en herkenbare identiteit van het plangebied.” Einde citaat.

 

Laat dit even tot u doordringen en bedenk dan dat we het hier hebben over het plaatsen van een tankstation met autowasserette, ik herhaal, een tankstation met autowasserette, en twee fastfoodketens. Ik denk dat ik met “hoogdravende bullshit” nog te vriendelijk ben in mijn omschrijving.

Het hele stuk is gelardeerd met plaatjes, voorbeelden van hoe het zou kunnen. Let op: voorbeelden van elders hoe het zou kunnen. Met een variant op de bekende uitdrukking zou ik zeggen: plaatjes vullen geen gaatjes.

 

Voorzitter, zo is die A-locatie dus verworden. Zoals het plan zelf zegt (ik citeer uit een andere context): “Het eerste beeld dat mensen van Harlingen krijgen – komende uit de bak van de N31 – is dan ook de Ovatonde met de bebouwing van de nieuwe ontwikkelvelden.”

Het eerste beeld van de historische stad Harlingen met haar giga monumentendichtheid, gelegen aan werelderfgoed Waddenzee, wordt dus gevormd door een tankstation, twee fastfoodketens en een paar bedrijfsloodsen. Daar helpt geen lievemoedertjebeeldkwaliteitsplan tegen. Je kunt om minder in huilen uitbarsten.

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Zeerobben Herfst Mix Toernooi

25-10-2020

HARLINGEN - Voorlopig geen competitievoetbal voor de jeugdteams bij Zeerobben.

Verslag CDA Harlingen van de raadsvergadering 21 oktober 2020

25-10-2020

HARLINGEN - Algemene beschouwingen - Programmabegroting 2021.

WE R ONE

25-10-2020

HARLINGEN - Radio-Viva.nl heeft de actie WE R ONE opgezet om de Nederlandse Metal een hard onder de riem te steken in deze Corona tijd.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Omdraai De Omdraai Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Omdraai De Omdraai Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation