Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Amusetour Harlingen

Amusetour Harlingen

Op één dag 7 top restaurants bezoeken? In Harlingen kan het! Zondag 16 september van 12 tot 17 uur vindt wederom de Amusetour plaats.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen 2018

Heerlijk Harlingen 2018

Culinair Festival aan de haven van Harlingen waar eten, drinken, muziek en ontspanning centraal staan.
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Vrijwilligerswerk?! Met veel plezier!

27-10-2017

HARLINGEN - Mieke, vrijwilligster bij Opstap(je) Harlingen.

Opstapje & Opstap zijn VVE-programma’s die ontwikkeld zijn door het Nederlands Jeugd Instituut waarbij peuters & kleuters, met een (vergrote kans op) ontwikkelings- en/of taalachterstand, spelenderwijs leren. Dit is in een vorm van o.a. liedjes zingen, interactief (voor) lezen, spelletjes spelen en knutselen.

Er worden 2 educatieve spelprogramma’s aangeboden. Opstapje is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de 2-4 jaar. Opstap richt zich op de 4 tot 6-jarigen. Beide spelprogramma’s maken gebruik van leuk en afwisselend spelmateriaal gericht op:

  • stimuleren de (taal)ontwikkeling van kinderen;
  • moedigen interactie tussen ouders & kind aan;
  • bieden kinderen activiteiten waardoor ze spelenderwijs leren.

 

Opstap(je) Harlingen wordt uitgevoerd door De Skûle Welzijn en vindt het belangrijk dat de spelbegeleid(st)ers- de vrijwillig(st)er ervaring hebben met kinderen, enthousiast zijn over (voor)lezen & spelend leren. Zij gaat (twee)wekelijks op huisbezoek en ondersteunt het gezin bij spel- en leesactiviteiten. Op deze manier draagt Opstap(je) bij aan de ontwikkeling van 2 tot 6-jarige kinderen uit Harlingen, Midlum en Wijnaldum

Bij de selectie van de spelbegeleidsters wordt er ook op gelet dat zij geïnteresseerd zijn in mensen met andere achtergronden/uit andere culturen, flexibel en betrouwbaar zijn.

 

Mieke Lensen is al een aantal jaren vrijwilligster bij Opstap(je) Harlingen. Een interview met haar.

 

Bij welke organisatie doe je vrijwilligerswerk?

Ik werk nu 5 jaar als vrijwilligster bij Opstap in Harlingen en nog steeds met veel plezier.

 

Waaruit bestaat je werk als vrijwilligster?

Opstap draagt bij aan de taalontwikkeling van de kinderen. Mijn werk bestaat uit het contact met het kind en moeder en/of vader door bijvoorbeeld voorlezen, leuke opdrachtjes, spelletjes en af en toe knutselen om de taalontwikkeling te verbreden en te stimuleren.


Wat is het leuke aan Opstap?

Leuk aan Opstap is dat je bij het gezin thuis komt, het hele gezin in beeld is. Het is laagdrempelig en werkt ontspannend. Daarnaast is het leuk om contact te hebben met de basisscholen en daar op bezoek te gaan ter aanvulling van de begeleiding van het gezin.

 

Hoeveel uren per week ben je hier mee bezig?

De uren per week verschillen, bij Opstapje (2-4 jaar) ben je korter bezig vanwege de concentratie. De ene keer is het een uur, de andere keer iets korter of langer. Soms krijg je een kop koffie of thee aangeboden met wat lekkers uit hun eigen keuken en praat je nog wat na over van alles en nog wat.

 

Wat is je motivatie om vrijwilligerswerk te doen?

Mijn motivatie was dat ik heel lang peuterleidster ben geweest en dus veel ervaring heb met kinderen in die leeftijd en het erg leuk vond om mijn kennis en het plezier wat ik altijd in mijn werk had om dat te continueren op deze manier bij Opstap(je).

 

Wat leer je van jezelf als Opstapmedewerker?

Ik leer van de verschillende culturen en gewoontes van de gezinnen door de verhalen zie zij vertellen. Over hoe zij leefden in land van herkomst en wat zij daar mee hebben gemaakt.

 

Wat is je beste herinnering en ervaring aan het vrijwilligerswerk van Opstapje en welk succesverhaal is je bijgebleven?

Het leukste is dat je welkom bent en het kind al lachend de deur open doet.

Mijn beste herinnering en succes ervaring is een Chinees meisje dat alleen met vader en oma sprak (selectief mutisme). Ik kwam er al een tijdje en het meisje had nog geen woord met mij gesproken. We gingen ook wel eens naar de bibliotheek en toen ik samen met haar een keer met opzet voorbij de bibliotheek liep en ik haar handje voelde knijpen in mijn hand vroeg ik haar ‘wat is er?’. Zei ze ‘Bibliotheek is daar hoor’ en zij wees met haar vinger! Ik was zó blij en vanaf die dag is ze gewoon gaan praten. Dit is echt een succesverhaal.

 

Vertel in 2 zinnen waarom mensen bij Opstap(je) vrijwilligerswerk zouden moeten doen?

Ik denk niet dat iedereen voor dit vrijwilligerswerk geschikt is, je moet een zekere affiniteit hebben met jonge kinderen. Veel geduld hebben, flexibel zijn en je in kunnen leven in de verschillende culturen waar je mee te maken kunt krijgen.

 

Met welke ‘bekende’ Nederlander zou je weleens vrijwilligerswerk willen doen? En waarom?

Mijn eerste ingeving is Annie M.G. Schmidt. Zij is helaas overleden maar was voor mij gewoon een leuk mens. Zij was erg met taal bezig en ze heeft geweldige versjes en verhaaltjes geschreven voor kinderen. Ik gebruik geregeld versjes van haar ter ondersteuning van de taalontwikkeling.

Ik denk dat ik met Aart Staartjes ook wel een paar gezinnen zou willen bezoeken. Hij heeft zulke fantastische kinderprogramma’s gemaakt: Ome Willem, De Stratemakeropzeeshow en natuurlijk was hij verantwoordelijk voor Sesamstraat!

 

Ben je enthousiast?

Gezinnen en verwijzers (ouders, scholen, consultatiebureau, Gebiedsteam etc.) kunnen kinderen aanmelden voor deze spelprogramma’s. Wil je eerst meer weten over het project of vrijblijvend van gedachten wisselen over de mogelijkheden, neem gerust contact op met Thiadwara Abels (coördinator) via th.abels@deskule.nl of vwcharlingen@deskule.nl

 

De Skûle Welzijn >> Godsacker 35 >> 8801 LM Franeker >> www.deskule.nl >> 0517-393750

 

Algemeen Onderwijs Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Inschrijving jaarlijkse Doe-middagen Maritieme Academie Harlingen geopend

27-10-2017

HARLINGEN - De leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs weten de weg naar de Doe-middagen van de Maritieme Academie Harlingen elk jaar goed te vinden.

Reacties

Hema Harlingen Hema Harlingen VVV Harlingen VVV Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Vogelaar Audio Vogelaar Audio Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Dio Jurien Dio Jurien Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Almamater Almamater Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier de Groot Atelier de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt De Lichtboei De Lichtboei Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Haarmode Cats Haarmode Cats ForHim Menswear ForHim Menswear Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Vogelaar Audio Vogelaar Audio Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier de Groot Atelier de Groot HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen VVV Harlingen VVV Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine