Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Vrijheid herdenken en vieren in 2020

07-01-2020

HARLINGEN - Op maandag 27 januari is de Nationale herdenking van de Holocaust, want op die dag is het 75 jaar geleden dat concentratie en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Er is een tijdelijk lichtmonument voor deze herdenking gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde. In de plaatsen waar Joodse mensen, maar ook Sinti en Roma zijn weggehaald wordt zo’n lichtmonument geplaatst. In Harlingen, waar tijdens WOII alle Joodse inwoners zijn weggevoerd en vermoord, wordt het monument in het Harmenspark neergezet nabij het monument van Sint Joris. Burgemeester Sluiter zal het monument op vrijdag 24 januari in gebruik stellen. Het blijft tot 31 januari in Harlingen actief. De onthulling van dit monument markeert ook de start van de activiteiten rond de herdenkingen en vieringen van 75 jaar vrijheid.

 

Herdenken en vieren

In de Friese havenstad is de stichting Centraal Comité 1945 al geruime tijd druk bezig met de programmering rond die 75 jarige herdenkingen en vieringen. Het CC’45 bestaat dit jaar ook 75 jaar en in samenwerking met de stichting Oud Harlingen wordt een boek uitgebracht met de geschiedenis van het Centraal Comité en beeldmateriaal van de oorlog in en bevrijding van Harlingen.

 

Een ander samenwerkingsverband is er met Stichting BENG Evenementen. Voor de schooljeugd komt er een speciaal WOII magazine met als kernzin:"Vrijheid geef je door!" Op vrijdag 17 april wordt de bevrijding van Harlingen herdacht. In de maand april brengen leerlingen van het basisonderwijs groep 7 en 8 (bovenbouw) en brugklassen van het voortgezet onderwijs een bezoek aan de Kazematten in Kornwerderzand. Ook zal er een straatversierwedstrijd in april en mei worden gehouden om het feestgevoel uit mei 1945 wat naar boven te halen.

 

Zoals elk jaar leggen leerlingen van de basisscholen bloemen en/of een krans bij de door de scholen geadopteerde oorlogsmonumenten. Dat gebeurd in 2020 op woensdag 15 april omdat op vrijdag 17 april, bevrijding van Harlingen in 1945, de Koningspelen worden gehouden. Half april tot half mei vindt er in museum "Het Hannemahuis" een fototentoonstelling plaats over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Harlingen.

 

Stille tocht

Op maandag 4 mei wordt de Nationale dodenherdenking in Harlingen ondersteund met een stille tocht vanuit het Harmenspark naar de Algemene Begraafplaats, naast de herdenking, ’s middags, bij het Zeeliedenmonument. Dinsdag 5 mei is er o.a. een bevrijdingsconcert in de Grote Kerk door het Fries Kamerorkest en het Waadwyn zangkoor. Het concert is gratis toegankelijk. ’s Middags wordt het bevrijdingsvuur de stad ingebracht. Dat vuur is op 4 mei in Wageningen ontstoken en wordt door loopgroepen door Nederland verspreidt. Harlingen heeft een samenwerkingsverband met Leeuwarden en vanuit die plaats wordt het vuur naar Harlingen gebracht. Via de route die het Canadese leger in april 1945 volgde komt het vuur de stad in. Begeleiding van cmv Hosanna de drum & pipes van de Graham Lowlanders en ook een aantal leger voertuigen. BENG is bezig met een middagprogramma op deze 5e mei! 

 

Algemeen Bedrijfsleven Eten, Drinken, Uitgaan Evenement Kunst & Cultuur Muziek

Meer nieuws

Trekkingsuitslag Eindejaarsloterij Ondernemend Harlingen

07-01-2020

HARLINGEN - De trekkingsuitslag is bekend!

Wintercompetitie fc Harlingen weer van start

07-01-2020

HARLINGEN - De feestdagen zijn voorbij en de trainingen bij fc Harlingen zijn weer hervat.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Roel Sluiter

07-01-2020

HARLINGEN - Zo’n 200 inwoners en ondernemers uit de gemeente Harlingen verzamelden zich dit jaar in de Grote Kerk voor de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen.

Reacties

Broodje Nuchter Broodje Nuchter BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg The Shamrock The Shamrock Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Greenart Production Greenart Production DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12
HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Greenart Production Greenart Production Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje