Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Vrijheid herdenken en vieren in 2020

07-01-2020

HARLINGEN - Op maandag 27 januari is de Nationale herdenking van de Holocaust, want op die dag is het 75 jaar geleden dat concentratie en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Er is een tijdelijk lichtmonument voor deze herdenking gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde. In de plaatsen waar Joodse mensen, maar ook Sinti en Roma zijn weggehaald wordt zo’n lichtmonument geplaatst. In Harlingen, waar tijdens WOII alle Joodse inwoners zijn weggevoerd en vermoord, wordt het monument in het Harmenspark neergezet nabij het monument van Sint Joris. Burgemeester Sluiter zal het monument op vrijdag 24 januari in gebruik stellen. Het blijft tot 31 januari in Harlingen actief. De onthulling van dit monument markeert ook de start van de activiteiten rond de herdenkingen en vieringen van 75 jaar vrijheid.

 

Herdenken en vieren

In de Friese havenstad is de stichting Centraal Comité 1945 al geruime tijd druk bezig met de programmering rond die 75 jarige herdenkingen en vieringen. Het CC’45 bestaat dit jaar ook 75 jaar en in samenwerking met de stichting Oud Harlingen wordt een boek uitgebracht met de geschiedenis van het Centraal Comité en beeldmateriaal van de oorlog in en bevrijding van Harlingen.

 

Een ander samenwerkingsverband is er met Stichting BENG Evenementen. Voor de schooljeugd komt er een speciaal WOII magazine met als kernzin:"Vrijheid geef je door!" Op vrijdag 17 april wordt de bevrijding van Harlingen herdacht. In de maand april brengen leerlingen van het basisonderwijs groep 7 en 8 (bovenbouw) en brugklassen van het voortgezet onderwijs een bezoek aan de Kazematten in Kornwerderzand. Ook zal er een straatversierwedstrijd in april en mei worden gehouden om het feestgevoel uit mei 1945 wat naar boven te halen.

 

Zoals elk jaar leggen leerlingen van de basisscholen bloemen en/of een krans bij de door de scholen geadopteerde oorlogsmonumenten. Dat gebeurd in 2020 op woensdag 15 april omdat op vrijdag 17 april, bevrijding van Harlingen in 1945, de Koningspelen worden gehouden. Half april tot half mei vindt er in museum "Het Hannemahuis" een fototentoonstelling plaats over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Harlingen.

 

Stille tocht

Op maandag 4 mei wordt de Nationale dodenherdenking in Harlingen ondersteund met een stille tocht vanuit het Harmenspark naar de Algemene Begraafplaats, naast de herdenking, ’s middags, bij het Zeeliedenmonument. Dinsdag 5 mei is er o.a. een bevrijdingsconcert in de Grote Kerk door het Fries Kamerorkest en het Waadwyn zangkoor. Het concert is gratis toegankelijk. ’s Middags wordt het bevrijdingsvuur de stad ingebracht. Dat vuur is op 4 mei in Wageningen ontstoken en wordt door loopgroepen door Nederland verspreidt. Harlingen heeft een samenwerkingsverband met Leeuwarden en vanuit die plaats wordt het vuur naar Harlingen gebracht. Via de route die het Canadese leger in april 1945 volgde komt het vuur de stad in. Begeleiding van cmv Hosanna de drum & pipes van de Graham Lowlanders en ook een aantal leger voertuigen. BENG is bezig met een middagprogramma op deze 5e mei! 

 

Algemeen Bedrijfsleven Eten, Drinken, Uitgaan Evenement Kunst & Cultuur Muziek

Meer nieuws

Trekkingsuitslag Eindejaarsloterij Ondernemend Harlingen

07-01-2020

HARLINGEN - De trekkingsuitslag is bekend!

Wintercompetitie fc Harlingen weer van start

07-01-2020

HARLINGEN - De feestdagen zijn voorbij en de trainingen bij fc Harlingen zijn weer hervat.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Roel Sluiter

07-01-2020

HARLINGEN - Zo’n 200 inwoners en ondernemers uit de gemeente Harlingen verzamelden zich dit jaar in de Grote Kerk voor de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen.

Reacties

Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Broodje Nuchter Broodje Nuchter Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Greenart Production Greenart Production HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Ons Food&Wine Ons Food&Wine Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten
Ons Food&Wine Ons Food&Wine Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Greenart Production Greenart Production Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation