Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Vrijheid Geef Je Door!

03-03-2020

HARLINGEN - Op vrijdag 28 februari bracht het dagelijks bestuur van het Centraal Comité 1945 een bezoek aan wethouder Kuiken (onderwijs) en bood hem een speciaal jeugdmagazine: ‘Vrijheid Geef je Door’, aan.

Vrijheid Geef Je Door! V.l.n.r. Penningmeester CC’45 Willem Visser, voorzitter CC’45 Hans Burkels, wethouder Hein Kuiken en secretaris, schrijver CC’45 Joop van der Heide. Foto: Joachim de Ruiter

Het Centraal Comité 1945 zet samen met de Stichting BENG een sterk programma neer in april en mei rond de viering van 75 jaar bevrijding.

 

Onderdeel daarvan is dat er 470 basisschoolkinderen en brugklasleerlingen van de RSG Simon Vestdijk op bezoek kunnen in het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand. Speciaal voor die doelgroepen is het magazine gemaakt dat een beeld schetst van de oorlog en de bevrijding in en van Harlingen. ‘Vrijheid Geef je Door’ is een fraai uitgevoerd 12 pagina’s groot magazine geworden met teksten en foto’s uit de oorlog maar ook met foto’s van nu.

 

Het eerste hoofdstuk gaat over wat er nog te zien is Harlingen dat herinnert aan de vijf jaren bezetting: de struikelstenen voor de woningen waar Joodse Harlingers zijn weggevoerd en naar een concentratiekamp zijn getransporteerd, de Tobruk bunkers in o.a. de Engelse Tuin, een foto van Hotel Centraal waar de Wehrmacht gebruik van maakte en het wooncomplex aan de Kimswerderweg wat door de Wehrmacht als luchtdoelgeschut reparatiewerkplaats is gebouwd. En natuurlijk de zes Oorlogsmonumenten die in de stad staan opgesteld. De foto’s uit de oorlog zijn indrukwekkend als je bijvoorbeeld kijkt naar de ravage van de Michaëlschool op de Schritsen, ontstaan door een bom die dichtbij tot ontploffing kwam in 1941. Afbeeldingen van versierde straten opgericht na de bevrijding, en een verhandeling over de Canadezen die Harlingen bevrijdden maken het tot een handzaam, leesbaar magazine dat aan de doelstelling: Vrijheid Geef Je Door! voldoet.

 

Het idee en ontwerp is van CC lid Joop van der Heide, die ook de teksten schreef. Samen met Anne Arnold Machiela van het Grafisch Centrum Harlingen werd het drukwerkje gerealiseerd en wordt het binnenkort aan de scholen aangeboden. Daarnaast kreeg wethouder Kuiken de programmering van de herdenkingen en feestelijkheden die in april en mei worden uitgevoerd.

 

Enkele hoogtepunten uit dat programma: de presentatie van het boek '75 jaar Vrijheid' (te koop in de boekwinkel na de presentatie op 16 april voor 19,45 euro!), de oorlogstentoonstelling in het Hannemahuis, het Bevrijdingsconcert door het Fries Kamerorkest m.m.v. Sjonggroep Waadwyn op 5 mei in de Grote Kerk, rollend legermateriaal dat de stad in komt, het ontsteken van het bevrijdingsvuur, de High LiberTea rondom Anton Wachter/Kleine Voorstraat en de Bevrijdingsshow!

 

Voorafgaand aan die feesten op de 5e mei, vindt de Nationale Dodenherdenking op 4 mei plaats met o.a. een stille tocht vanuit het Harmenspark naar de Algemene Begraafplaats. Via deze media komen er nog verschillende publicaties over de herdenkingen en vieringen van 75 jaar Vrijheid!

 

 

Bedrijfsleven Evenement Kunst & Cultuur Muziek Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Komende zaterdag 7 maart: open dag radiolichtschip Harlingen

03-03-2020

HARLINGEN - Komende zaterdag 7 maart is er van 10.00 tot 17.00 uur een open dag op het radiolichtschip Jenni Baynton in de Harlinger Nieuwe Willemshaven.

Jeugdoverzicht fc Harlingen

03-03-2020

HARLINGEN - Wat een heerlijk voetbalweekend heeft fc Harlingen achter de rug.

Dorpsschouw Midlum

03-03-2020

MIDLUM - De dorpsschouw Midlum vindt plaats op donderdag 12 maart 2020 om 16:30 uur.

Reacties

Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Greenart Production Greenart Production Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus Visie Events Visie Events Food 80/20 Food 80/20 De Lichtboei De Lichtboei Zensa Moda Zensa Moda
Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Greenart Production Greenart Production IJssalon Min12 IJssalon Min12 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Food 80/20 Food 80/20 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen